Actiune in constatare
INSTANTA1) ......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ...................................., domiciliat in2) .........................., str. ..........
nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................................, reprezentat prin avocat ......................, cu sediul profesional in .............................., str. .................................. nr. ......, bloc ......., scara ........, etaj ......., apart. ........., sector/judet ................., formulez prezenta
ACTIUNE IN CONSTATARE3)
impotriva paratului ...................................., domiciliat in .....................................,
str. .................................... nr. ......, bloc ......, scara ........, etaj ........, apart. ........., sector/judet ......................., pe care-l chem in judecata si personal la interogatoriu, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa4) constatati ca, la data de ........................................., paratul mi-a vandut un autoturism si va rog sa pronuntati o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.
DOMNULUI PRESEDINTE AL5) ..............................
1. In cererile pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept, competenta instantei se determina dupa regulile prevazute pentru cererile avand ca obiect executarea prestatiunii (art. 18 Cod procedura civila). Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila). In exemplul dat, competenta apartine Judecatoriei de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila).
2. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Actiunile in constatare pot fi actiuni declaratorii (reclamantul cere instantei interventia pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept care, desi nu i-a fost incalcat, s-ar putea in viitor sa-i fie incalcat), actiuni interogatorii (reclamantul cheama in judecata un tert fata de care cere sa i se constate un drept care ar putea fi in viitor eventual contestat), actiuni provocatorii (prin care reclamantul cheama in judecata persoana care ridica anumite pretentii in legatura cu un drept al sau, pentru a se constata daca are sau nu un asemenea drept).
4. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii (de ex. pretentii, anularea unui contract, revocarea unei donatii, iesirea din indiviziune etc.), iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica,
in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic.
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI SUNT:
IN FAPT1):
La data de ..............., a intervenit intelegerea intre subsemnat si paratul ................., de a cumpara de la acesta autoturismul proprietatea sa personala marca ............................., de culoare ......................, fabricata in anul .................. si inmatriculata sub nr. .........................., cu numarul de identificare .................., serie ................, cu suma de .................... lei.
Totodata am confirmat aceasta vanzare-cumparare si printr-un inscris sub semnatura privata, inti- tulat „chitanta“ prin care noi, partile semnatare, respectiv ......................., in calitate de cumparator si .................., in calitate de vanzator, am aratat ca autoturismul a fost vandut de parat subsemnatului, iar cumparatorul .................. a achitat pretul cerut in ziua perfectarii vanzarii si redactarii inscrisu- lui, in cuantum de .................... lei.
Acest inscris sub semnatura privata a fost semnat de asemenea si de martorii care au asistat la per- fectarea vanzarii-cumpararii, in speta la predarea autoturismului si la plata pretului, acestia fiind ........................... si ................................ .
Cu aceasta ocazie, in prezenta martorilor, paratul mi-a predat autoturismul, inmanandu-mi talonul masinii, cartea de identitate si cele doua randuri de chei ale autoturismului, odata cu un exemplar al sus mentionatei chitante, paratul ............., asumandu-si obligatia sa rezolve in scurt timp problema radierii autoturismului de pe numele acestuia, in vederea inmatricularii lui pe numele subsemnatului.
Ne-am inteles ca la data de ................................. sa ne prezentam la Notarul Public ............................, cu sediul
in .................................., str. .................................. nr. ...... judet/sector ............., in vederea incheierii actului in forma autentica.
Desi au trecut mai bine de ................. luni de la data cand noi, partile, am convenit vanzarea- cumpararea autoturismului, pretul, dar si conditiile de executare, paratul ......................... nu a inteles nici pana in prezent sa-si onoreze obligatiile asumate.
Am incercat sa solutionez aceasta problema pe cale amiabila, am apelat la buna-credinta a vanzatorului, solicitandu-i indeplinirea obligatiilor contractuale, dar toate incercarile mele s-au soldat cu esec. In continuare paratul ............. a preferat sa ramana in pasivitate, astfel incat sunt nevoit astazi sa ma adresez instantelor judecatoresti, solicitandu-va pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare asupra autoturismului, dar si obligarea paratului la plata cheltu- ielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, chel- tuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu art. 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.2) 111 Cod procedura civila, pe dispozitiile H.G. nr. 610/1992, Instructiunile Ministerului de Interne, Finantelor si Transporturilor nr. 290/2802/1189, Decretul 328/1966 – modificat prin H.G. nr. 230/2002, Regulamentul nr. 3/1966, republicat, O.U.G. nr. 195/2002.
1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii.
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ................ martori.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ..................................., domiciliat in ........................, str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. .................................., domiciliat in ........................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXEZ1):
1. .............................................. .
2. Chitanta din data de ............ .
3. Fisa de inmatriculare a autoturismului, talonul masinii, cartea de identitate.
4. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ..................... .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .............. si timbru judiciar ............... .
SEMNATURA
1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte
|