Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in constatare

Actiune in constatare


INSTANTA1)  ......................
 


                                            Domnule Presedinte,
 


   Subsemnatul ...................................., domiciliat in2)  .........................., str. ..........
nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................................, reprezentat prin avocat ......................, cu sediul profesional in .............................., str. .................................. nr. ......, bloc ......., scara ........, etaj ......., apart. ........., sector/judet ................., formulez prezenta



                                        ACTIUNE IN CONSTATARE3)

impotriva  paratului  ....................................,  domiciliat  in  .....................................,
str. .................................... nr. ......, bloc ......, scara ........, etaj ........, apart. ........., sector/judet ......................., pe care-l chem in judecata si personal la interogatoriu, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa4) constatati ca, la data de ........................................., paratul mi-a vandut un autoturism si va rog sa pronuntati o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.


                        DOMNULUI PRESEDINTE AL5)  ..............................


1. In  cererile  pentru  constatarea  existentei  sau  inexistentei  unui  drept,  competenta  instantei  se  determina  dupa  regulile prevazute pentru cererile avand ca obiect executarea prestatiunii (art. 18 Cod procedura civila). Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila). In exemplul dat, competenta apartine Judecatoriei de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila).
2. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Actiunile in constatare pot fi actiuni declaratorii (reclamantul cere instantei interventia pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept care, desi nu i-a fost incalcat, s-ar putea in viitor sa-i fie incalcat), actiuni interogatorii (reclamantul cheama in judecata un tert fata de care cere sa i se constate un drept care ar putea fi in viitor eventual contestat), actiuni provocatorii (prin care reclamantul cheama in judecata persoana care ridica anumite pretentii in legatura cu un drept al sau, pentru a se constata daca are sau nu un asemenea drept).
4. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii (de ex. pretentii, anularea unui contract, revocarea unei donatii, iesirea din indiviziune etc.), iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica,
in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic.
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI SUNT:

IN FAPT1):

La data de ..............., a intervenit intelegerea intre subsemnat si paratul ................., de a cumpara de la acesta autoturismul proprietatea sa personala marca ............................., de culoare ......................, fabricata in anul .................. si inmatriculata sub nr. .........................., cu numarul de identificare .................., serie ................, cu suma de .................... lei.
Totodata am confirmat aceasta vanzare-cumparare si printr-un inscris sub semnatura privata, inti- tulat „chitanta“ prin care noi, partile semnatare, respectiv ......................., in calitate de cumparator si .................., in calitate de vanzator, am aratat ca autoturismul a fost vandut de parat subsemnatului, iar cumparatorul .................. a achitat pretul cerut in ziua perfectarii vanzarii si redactarii inscrisu- lui, in cuantum de .................... lei.
Acest inscris sub semnatura privata a fost semnat de asemenea si de martorii care au asistat la per- fectarea  vanzarii-cumpararii,  in  speta  la  predarea  autoturismului  si  la  plata  pretului,  acestia fiind ........................... si ................................ .
Cu aceasta ocazie, in prezenta martorilor, paratul mi-a predat autoturismul, inmanandu-mi talonul masinii, cartea de identitate si cele doua randuri de chei ale autoturismului, odata cu un exemplar al sus mentionatei chitante, paratul ............., asumandu-si obligatia sa rezolve in scurt timp problema radierii autoturismului de pe numele acestuia, in vederea inmatricularii lui pe numele subsemnatului.
Ne-am  inteles  ca  la  data  de  .................................  sa  ne  prezentam  la  Notarul  Public  ............................,  cu  sediul
in .................................., str. .................................. nr. ...... judet/sector ............., in vederea incheierii actului in forma autentica.
Desi  au  trecut  mai  bine  de  .................  luni  de  la  data  cand  noi,  partile,  am  convenit  vanzarea- cumpararea autoturismului, pretul, dar si conditiile de executare, paratul ......................... nu a inteles nici pana in prezent sa-si onoreze obligatiile asumate.
Am  incercat  sa  solutionez  aceasta  problema  pe  cale  amiabila,  am  apelat  la  buna-credinta  a vanzatorului, solicitandu-i indeplinirea obligatiilor contractuale, dar toate incercarile mele s-au soldat cu esec. In continuare paratul ............. a preferat sa ramana in pasivitate, astfel incat sunt nevoit astazi sa ma adresez instantelor judecatoresti, solicitandu-va pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare-cumparare asupra autoturismului, dar si obligarea paratului la plata cheltu- ielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, chel- tuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu art. 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.2)  111 Cod procedura civila, pe dispozitiile H.G. nr. 610/1992, Instructiunile Ministerului de Interne, Finantelor si Transporturilor nr. 290/2802/1189, Decretul 328/1966 – modificat prin H.G. nr. 230/2002, Regulamentul nr. 3/1966, republicat, O.U.G. nr. 195/2002.

1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii.

 

In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ................ martori.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:

1. ..................................., domiciliat in ........................, str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. .................................., domiciliat in ........................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ1):
1. .............................................. .
2. Chitanta din data de ............ .
3. Fisa de inmatriculare a autoturismului, talonul masinii, cartea de identitate.
4. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ..................... .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .............. si timbru judiciar ............... .

 

                                               SEMNATURA

 

1. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Votati articolul "Actiune in constatare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016