Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in raspundere civila pentru
nerespectarea secretului fiscal
(art. 9 din Codul de procedura fiscala)

 
INSTANTA1)  ......................
 


                                           Domnule Presedinte,
 

Subsemnatul2) ..............................., domiciliat in3) ....................................., str. .....
........................... nr. ......, bloc ......, scara ......, etaj ....., apart. ........., sector/judet ..
.................., reprezentat prin avocat .....................,  cu  sediul  profesional  in  ..........
...................,  str.  ............................  nr.  .....,  bloc  ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................, chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul4)  ................................, domiciliat in .............................................., str. ....................................... nr. ......, bloc ......, scara ..............., etaj ...., apart. ....., sector/judet .............................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta pe calea


                            ACTIUNII IN RASPUNDERE CIVILA PENTRU
                             NERESPECTAREA SECRETULUI FISCAL5)

sa fie obligat6):
sa-mi plateasca suma de ................... lei, ce reprezinta repararea prejudiciului pe care mi l-a cauzat prin furnizarea informatiilor fiscale pe care le detinea, ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.


                DOMNULUI PRESEDINTE AL7)  .................................


1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila.
Instanta competenta teritorial este in principiu cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), dar reclamantul poate alege instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta (art. 10 pct. 8 Cod procedura civila).
2. Calitatea de reclamant o are victima prejudiciului, persoana care a suferit un prejudiciu si in patrimoniul careia s-a nascut dreptul la dezdaunare si bineinteles succesorii in drepturi ai acesteia.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Parat poate fi functionarul public din cadrul organului fiscal, persoana care a detinut si nu mai detine aceasta calitate si care detine, ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu, informatii fiscale si autoritatea care primeste informatii fiscale.
5. Raspunderea civila instituita de art. 9 din Codul de procedura fiscala reprezinta o sanctiune civila, cu caracter reparator ce ia nastere in momentul in care cu intentie, din neglijenta sau din imprudenta s-a comis o fapta care a cauzat
un prejudiciu altei persoane.
6. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, ce vizeaza dezdaunarea sau reparatiunea, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea  reclamantului.  Reclamantul-creditor  poate  solicita  obligarea  paratului-debitor  la  repararea  prejudiciului efectiv (damnum emergens) cat si la plata foloaselor nerealizate (lucrum cessans).
7. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.

 

Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.


MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT1):

Subsemnatul am domiciliul fiscal in ............................, fiind inregistrat drept contribuabil pe raza circumscriptiei financiare nr. ........, din cadrul Administratiei financiare/Directiei de taxe si impozite a ................................ .
Paratul din acest dosar este functionar public, mai precis inspector de ..........., in cadrul institutiei mai sus aratate, prin exercitarea atributiilor de serviciu, acesta a luat contact cu intreaga mea situatie fiscala.
In data de2)  ................., un partener de afaceri al subsemnatului, cu care urma sa inchei un contract de .............., l-a contactat pe paratul din acest dosar, solicitandu-i, ca urmare a informatiilor pe care le detinea, date cu privire la situatia mea financiara si fiscala, pe care paratul i le-a furnizat.
Ca  urmare  a  acestei  divulgari,  a  secretului  fiscal,  fostul  meu  partener  de  afaceri  a  refuzat  sa incheie cu subsemnatul contractul negociat, pretinzand ca asteapta alte oportunitati.
Intrucat este evidenta vinovatia paratului, care, nesocotind dispozitiile legale imperative privind protejarea secretului fiscal, a divulgat unor terte persoane informatii extem de importante, fara acordul subsemnatului si fara a beneficia de o alta clauza exoneratoare de raspundere, va rog sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnatul cu suma de ............ lei, reprezentand prejudiciul cauzat prin fapta descrisa mai sus.
Va solicit de asemenea sa obligati paratul si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat cheltuieli legate de audierea martorilor etc.).

1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Functionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati, in conditiile legii, sa pastreze secretul asupra informatiilor pe  care  le  detin  ca  urmare  a  exercitarii  atributiilor  de  serviciu.  Informatiile  referitoare  la  impozite,  taxe  si  alte obligatii  fiscale  ale  platitorilor  pot  fi  transmise  numai:  autoritatilor  publice,  in  scopul  indeplinirii  obligatiilor prevazute de lege; autoritatilor fiscale ale altor tari, in conditii de reciprocitate in baza unor conventii; autoritatilor judiciare competente, potrivit legii. Autoritatea care primeste informatii fiscale este obligata sa pastreze secretul asupra  informatiilor  primite.  Este  permisa  transmiterea  de  informatii  cu  caracter  fiscal  in  alte  situatii  decat  cele aratate  mai  sus,  in  conditiile  in  care  se  asigura  ca  din  acestea  nu  reiese  identitatea  vreunei  persoane  fizice  sau juridice. Nerespectarea obligatiei de pastrare a secretului fiscal atrage raspunderea potrivit legii. Pentru a fi admisibila actiunea trebuie indeplinite conditiile raspunderii civile: existenta unei fapte ilicite, prin care se incalca o anumita obligatie, aducandu-se atingere unui drept subiectiv, un prejudiciu, un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, culpa paratului sub forma intentiei, neglijentei, imprudentei, ce trebuie a fi dovedita de reclamant, capacitatea juridica a paratului-debitor al obligatiei de dezdaunare.
2. Este  important  de  mentionat  data  producerii  pagubei  sau  data  la  care  reclamantul  a  luat  cunostinta  de  paguba, intrucat actiunea civila intemeiata pe raspundere civila delictuala se prescrie in termenul de drept comun prevazut
de Decretul nr. 167/1958, de 3 ani. Acest termen se calculeaza de la data cand pagubitul a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca atat paguba, cat si pe cel care raspunde de ea.


IN DREPT:

Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila si art.1)  .... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ...... martori.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ..........................................., domiciliat in ............................, str. .................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. .........................................., domiciliat in ..........................., str. ................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ2):
1. ............................................ .
2. ............................................ .
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .......... .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ...... si timbru judiciar ............ .                                                  SEMNATURA


1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 17 din Codul de procedura fiscala.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016