Conform legii, orice roman proprietar are obligatia de a incheia o polita PAD care asigura proprietatea impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. In caz contrar, se aplica o amenda.
Legea nr. 260/2008 stabileste ca proprietarii sunt obligati sa incheie o polita PAD. Daca nu este semnat un astfel de document, amenda este de 500 lei. Mai mult, in cazul in care se doreste si asigurarea unor bunuri din casa printr-o masura facultativa, polita PAD va fi necesara.
In functie de tipul de locuinta, valoarea politei PAD poate varia astfel:
- pentru constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, suma asigurata ce poate fi acordata in cazul producerii evenimentului impotriva caruia exista asigurare este echivalentul in lei a 20.000 de euro; prima de asigurare, in acest caz, este echivalentul in lei a 20 de euro/an;
- pentru constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, suma asigurata ce poate fi acordata in cazul producerii evenimentului impotriva caruia exista asigurare este echivalentul in lei a 10.000 de euro; prima de asigurare, in acest caz, este echivalentul in lei a 10 euro/an.
Este important sa aveti in vedere ca polita PAD asigura doar daunele locuintelor, nu si a anexelor, dependintelor, dotarilor sau utilitatilor care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurilor din interiorul locuintei.
Contractul de asigurare va fi incheiat cu o societate de asigurare/reasigurare, constituita prin asocierea societatilor de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, numita „Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale” (PAID). Contractul poate fi incheiat fie direct cu aceasta societate, fie indirect, prin mijlocirea societatilor de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa.
Intermediarii autorizati de asigurari sunt: ABC Asigurari, Allianz-Tiriac, Asirom, AsitoKapital, BRD Asigurari Generale, City Insurance, Ergo, Euroins, Eurolife FFH, EximAsig, Garanta Asigurari, Generali, Gothaer, Grawe, Groupama, NN, Omniasig si Uniqa.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<