Luam ca exemplu in cadrul unui studiu de caz, situatia unui client incert pentru care exista sentinta prin care s-a dispus radierea din Registrul Comertului. Cheltuiala privind pierderea din creanta in acest caz este deductibila si exista dreptul de ajustare TVA.
Se mentioneaza faptul ca TVA-ul aferent nu a fost inclus in decontul lunii decembrie 2014.
Vom afla cu ajutorul specialistilor masura in care poate fi inclusa toata suma in contul 654 (inclusiv TVA) si aceasta suma sa fie deductibila la calculul impozitului pe profit.
"Ajustarea TVA se realizeaza in conformitate cu prevederile art. art. 138 lit. d) din Codul fiscal, teza a doua cuprinzand in detaliu si in raport cu dispozitiile legale aplicabile in sfera falimentului astfel cum este reglementata de Legea nr. 85/2006, respectiv Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa intrata in vigoare la data de 28 iunie 2014, data la care are loc ajustarea si documentul necesar in acest caz. Asadar, conditia pentru ajustare este reprezentata de situatia in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului si nu de dizolvarea urmata de radierea acestuia.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti dar numai dupa ce, ulterior, ca urmare a nerecurarii sau dupa solutionarea recursului aceasta devine definitiva (si irevocabila in sistemul anterior noului Cod de procedura civila).In concluzie, ajustarea TVA conform art. 138 lit. d) din Codul fiscal se poate realiza prin indeplinirea conditiei de inchidere a procedurii in conditiile prevazute de art. 131 ori 132 din Legea nr. 85/2006, respectiv art. 271 sau 272 din Legea nr. 85/2014 si nu de disparitie a societatii determinata de hotararea de radiere din Registrul Comertului..
In egala masura in sfera impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (2) lit. n) pct. 1 din Codul fiscal sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in cazul in care procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti. In acelasi timp, spre deosebire de ajustarea TVA, art. 21 alin. (2) lit. n) pct. 3 din Codul fiscal adauga pe langa faliment si situatia in care debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor, situatie consemnata de hotararea de radiere a instantei. Valoarea creantei este cea neta, intreaga suma datorata de catre debitor, astfel cum este inregistrata in evidenta contabila, aceasta continand si TVA."
Raspuns oferit de specialistii PortalContabilitate.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea A din UZ: - va semna in calitate de subantreprenor un contract de infrastructura mare in Romania drumuri cu o societate comerciala din RO - isi va deschide in perioada imediat urmatoare o sucursala in Romania prin care va derula acest contract. Intrebari: a. Sucursala din RO a societatii A din UZ poate angaja muncitori calificati, NEcalificati detasati din UZ imediat dupa infiintare? Sau se aplica si in cazul ei perioada de min 1 an de activitate pe codul CAEN principal si doar dupa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<