Comportamente violente
Legea sanctioneaza, in prezent, actele violente ale unui individ impotriva altuia, prin incriminari de genul actelor si loviturilor violente sau al vatamarilor corporale.
Aplicarea unei sanctiuni de natura penala, uneori chiar privativa de libertate, nu intampina greutati, legislatia in vigoare fiind aplicata pe deplin celor care manifesta un astfel de comportament.
Un lucru si mai grav este acela al actelor de huliganism pe care le vedem in cadrul unor jocuri sportive. Desi aici, ca rezultat al unor acte violente, se produc prejudicii atat fizice cat si materiale, sanctiunile nu sunt asa de vehemente, iar aplicarea acestora ridica numeroase semne de intrebare.
Pericolul este mai grav, pentru ca in confruntarile dintre taberele adverse, de cele mai multe ori nu se poate sti cu exactitate cine este autorul real al vatamarilor grave! In aceste incaierari pot fi prinse fara voie si persoane care nu au legatura directa cu cele doua tabere, in cazurile intalnite de nenumarate ori, cand conflictul se aprinde in plina strada dupa terminarea unui eveniment sportiv.
Codul penal actual incrimineaza fapta de participare la o incaierare intre mai multe persoane, sanctionand-o cu pedeapa inchisorii, dar in prezent nu s-au aplicat astfel de masuri drastice, incercandu-se stoparea fenomenului prin aplicarea in prima instanta a unor amenzi destul de usturatoare pentru cei care s-au abatut de la normele legale.
Desi tindem sa consolidam un comportament normal al persoanelor care participa la astfel de evenimente sportive, acest lucru este destul de greu de realizat, multe tari confruntandu-se cu astfel de evenimente neplacute.
Un oficial din domeniul sportiv declara recent ca: “La toate actiunile sportive trebuie sa fie obligatorie si prezenta unui procuror de serviciu, care sa poata sa emita mandate de arestare pe loc daca este cazul.”
Avand in vedere ca nu procurorul este cel competent sa emita mandate de arestare, ci judecatorul, ar fi destul de amuzant sa il vedem pe acesta la un eveniment sportiv impartind mandate de arestare in stanga si in dreapta, mai ceva ca fluturasele dintr-o campanie electorala. Exista de asemenea si propuneri prin care, persoanele rau intentionate sa fie interceptate prin mijloace video, amplasate in interiorul locatiilor sportive.
Se pare ca exista multe idei pentru aplanarea acestor conflicte, si nu ne ramane decat sa urmarim daca pe viitor, climatul sportiv va mai fi sa nu asa de zbuciumat ca in prezent, numeroase persoane indiferent de varsta, dorind sa participe la un eveniment sportiv fara sa asiste la violente nejustificate.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri