In perioada 28-29 mai 2015 a avut loc Conferinta privind aspectele de practica neunitara intervenite de la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil si Noului Cod de procedura Civila.
Pe site-ul Institutului National al Magistraturii au fost date publicitatii inregistrarile conferintei.
Cateva dintre temele dezbatute in cadrul conferintei:
Problemele practice in aplicarea dispozitiilor Noului Cod de Procedura Civila referitoare la procedurile speciale
Aspecte procedurale privind competenta instantelor judecatoresti
Caile de Atac. Dispozitii generale. Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 457 NCPC inainte si dupa modificarea Codului de procedura civila prin Legea nr. 138/2014.
Ipoteze practice in aplicarea art. 463 NCPC - achiesarea la hotarare.
Aspecte procedurale privind solutionarea apelului
Probleme de practica neunitara in materia obligatiilor civile
Contestatie la executare
Unele aspecte care au generat practica neunitara cu privire la medierea in cauzele de divort, exercitiul autoritatii parintesti, obligatia de intretinere
Cate ipoteci (conventionale) reglementeaza noul Cod Civil? Despre contractul de ipoteca
Experienta norvegiana cu privire la rolul judecatorului in cadrul medierii desfasurate in instanta
Evolutii pe plan european cu privire la garantiile reale mobiliare si imobiliare.
Agenda conferintei aici .
Inregistrarile conferintei aici
Sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<