In perioada 28-29 mai 2015 a avut loc Conferinta privind aspectele de practica neunitara intervenite de la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil si Noului Cod de procedura Civila.
Pe site-ul Institutului National al Magistraturii au fost date publicitatii inregistrarile conferintei.
Cateva dintre temele dezbatute in cadrul conferintei:
Problemele practice in aplicarea dispozitiilor Noului Cod de Procedura Civila referitoare la procedurile speciale
Aspecte procedurale privind competenta instantelor judecatoresti
Caile de Atac. Dispozitii generale. Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 457 NCPC inainte si dupa modificarea Codului de procedura civila prin Legea nr. 138/2014.
Ipoteze practice in aplicarea art. 463 NCPC - achiesarea la hotarare.
Aspecte procedurale privind solutionarea apelului
Probleme de practica neunitara in materia obligatiilor civile
Contestatie la executare
Unele aspecte care au generat practica neunitara cu privire la medierea in cauzele de divort, exercitiul autoritatii parintesti, obligatia de intretinere
Cate ipoteci (conventionale) reglementeaza noul Cod Civil? Despre contractul de ipoteca
Experienta norvegiana cu privire la rolul judecatorului in cadrul medierii desfasurate in instanta
Evolutii pe plan european cu privire la garantiile reale mobiliare si imobiliare.
Agenda conferintei aici .
Inregistrarile conferintei aici
Sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea X cu sediul in Romania doreste sa incheie un contract de internship nu contract de munca cu o persoana, cetatean francez, care urmeaza sa desfasoare activitatea doar de pe teritoriul Frantei nu va fi deloc prezent in Romania. Va rog sa ne spuneti daca este posibil dpdv legal incheierea acestul contract de internship, in care societatea are sediul in Romania iar intern-ul desfasoara activitatea doar in Franta.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz: - daca avem un abonament lunar de inchiriere carti pt salariati la Bookster, putem sa consideram acest abonament deductibil si sa il includem la "alte cheltuieli sociale " in limita unei cote de 5% din cheltuielile cu salariile? Asta in conditiile in care il vom specifica distinct in regulamentul intern. Sau il consideram avantaj in natura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform Contract Colectiv de Munca pentru Invatamantul Preuniversitar, art .312, salariatul din invatamant, care se pregateste pentru prezentarea la un concurs pe post are dreptul la concediu fara plata maxim 90 zile pentru pregatirea pentru examen, fara a fi afectata vechimea in invatamant / in munca? Este adevarat ca nu se va intrerupe vechimea in munca, in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<