In perioada 28-29 mai 2015 a avut loc Conferinta privind aspectele de practica neunitara intervenite de la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil si Noului Cod de procedura Civila.
Pe site-ul Institutului National al Magistraturii au fost date publicitatii inregistrarile conferintei.
Cateva dintre temele dezbatute in cadrul conferintei:
Problemele practice in aplicarea dispozitiilor Noului Cod de Procedura Civila referitoare la procedurile speciale
Aspecte procedurale privind competenta instantelor judecatoresti
Caile de Atac. Dispozitii generale. Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 457 NCPC inainte si dupa modificarea Codului de procedura civila prin Legea nr. 138/2014.
Ipoteze practice in aplicarea art. 463 NCPC - achiesarea la hotarare.
Aspecte procedurale privind solutionarea apelului
Probleme de practica neunitara in materia obligatiilor civile
Contestatie la executare
Unele aspecte care au generat practica neunitara cu privire la medierea in cauzele de divort, exercitiul autoritatii parintesti, obligatia de intretinere
Cate ipoteci (conventionale) reglementeaza noul Cod Civil? Despre contractul de ipoteca
Experienta norvegiana cu privire la rolul judecatorului in cadrul medierii desfasurate in instanta
Evolutii pe plan european cu privire la garantiile reale mobiliare si imobiliare.
Agenda conferintei aici .
Inregistrarile conferintei aici
Sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<