Intrebare. Ce modificari aduse de noul Cod civil trebuie avute in vedere la stabilirea beneficiarului contractului de donatie?
Spre deosebire de Codul civil din 1865, nu poate fi donatar o persoana care nu exista la data intocmirii liberalitatii, dar donatorul poate face o liberalitate in favoarea unei persoane capabile, cu sarcina pentru aceasta di n urma de a transmite beneficiarului obiectul liberalitatii indata ce va fi posibil (art. 989).
In Codul civil din 1865, era capabil de a primi prin donatiune intre vii oricine era conceput in momentul donatiunii (art. 808). In prezent, donatia ar trebui facuta, de exemplu. in favoarea parintelui copilului conceput dar nenascut, cu sarcina ca acesta sa transmita copilului obiectul donatiei, la nasterea sa.
Noul Cod civil permite substitut iile fideicomisare (art. 994), prin care o donatie poate fi grevata de o sarcina care consta in obligat ia instituitului donatar de a administra bunurile care constituie obiectul liberalitatii si de a le transmite, la decesul sau, substituitului desemnat de dispunator. Incapacitatile de a dispune se apreciaza in raport cu dispunatorul, iar cele de a primi, in raport cu instituitul si cu substituitul. Instituitului i se aplica in mod corespunzator dispozitiile referitoare la fiduciar.
Codul civil din 1865 prevedea ca substitutiile sau fideicomisele sunt prohibite; orice dispozitie
prin care donatarul ar fi fost ins arcinat de a conserva si a remite la o a treia persoana era nula (art.
803). Toate aceste reguli se aplicau si in cazul simulatiei (deghizarii donat iei sub forma unui contract
cu titlu oneros) sau donat iei indirecte.
Noul Cod civil instituie prezumt ia legala relativa (ce poate fi rasturnata prin proba contrara). Sunt persoane interpuse ascendentii, descendentii, sotul si ascendentii si descendentii sotului persoanei incapabile de a primi (art. 992).
El extinde prezumtia si asupra altor ascendenti decat parintii, precum si asupra ascendentilor si descendentilor sotului, Codul civil din 1865 prezumand ca sunt persoane interpuse doar tatal si mama, descendentii si sotul (art. 812).
In cazul donatiilor intre soti simulate este prezumata persoana interpusa orice ruda a donatarului la a carei mostenire acesta ar avea vocatie in momentul donatiei si care nu a rezultat din casatoria cu donatorul (art. 1033), deci si colateralii fara descendenti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<