Intrebare. Ce modificari aduse de noul Cod civil trebuie avute in vedere la stabilirea beneficiarului contractului de donatie?
Spre deosebire de Codul civil din 1865, nu poate fi donatar o persoana care nu exista la data intocmirii liberalitatii, dar donatorul poate face o liberalitate in favoarea unei persoane capabile, cu sarcina pentru aceasta di n urma de a transmite beneficiarului obiectul liberalitatii indata ce va fi posibil (art. 989).
In Codul civil din 1865, era capabil de a primi prin donatiune intre vii oricine era conceput in momentul donatiunii (art. 808). In prezent, donatia ar trebui facuta, de exemplu. in favoarea parintelui copilului conceput dar nenascut, cu sarcina ca acesta sa transmita copilului obiectul donatiei, la nasterea sa.
Noul Cod civil permite substitut iile fideicomisare (art. 994), prin care o donatie poate fi grevata de o sarcina care consta in obligat ia instituitului donatar de a administra bunurile care constituie obiectul liberalitatii si de a le transmite, la decesul sau, substituitului desemnat de dispunator. Incapacitatile de a dispune se apreciaza in raport cu dispunatorul, iar cele de a primi, in raport cu instituitul si cu substituitul. Instituitului i se aplica in mod corespunzator dispozitiile referitoare la fiduciar.
Codul civil din 1865 prevedea ca substitutiile sau fideicomisele sunt prohibite; orice dispozitie
prin care donatarul ar fi fost ins arcinat de a conserva si a remite la o a treia persoana era nula (art.
803). Toate aceste reguli se aplicau si in cazul simulatiei (deghizarii donat iei sub forma unui contract
cu titlu oneros) sau donat iei indirecte.
Noul Cod civil instituie prezumt ia legala relativa (ce poate fi rasturnata prin proba contrara). Sunt persoane interpuse ascendentii, descendentii, sotul si ascendentii si descendentii sotului persoanei incapabile de a primi (art. 992).
El extinde prezumtia si asupra altor ascendenti decat parintii, precum si asupra ascendentilor si descendentilor sotului, Codul civil din 1865 prezumand ca sunt persoane interpuse doar tatal si mama, descendentii si sotul (art. 812).
In cazul donatiilor intre soti simulate este prezumata persoana interpusa orice ruda a donatarului la a carei mostenire acesta ar avea vocatie in momentul donatiei si care nu a rezultat din casatoria cu donatorul (art. 1033), deci si colateralii fara descendenti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<