Intrebare. Ce modificari aduse de noul Cod civil trebuie avute in vedere la stabilirea beneficiarului contractului de donatie?
Spre deosebire de Codul civil din 1865, nu poate fi donatar o persoana care nu exista la data intocmirii liberalitatii, dar donatorul poate face o liberalitate in favoarea unei persoane capabile, cu sarcina pentru aceasta di n urma de a transmite beneficiarului obiectul liberalitatii indata ce va fi posibil (art. 989).
In Codul civil din 1865, era capabil de a primi prin donatiune intre vii oricine era conceput in momentul donatiunii (art. 808). In prezent, donatia ar trebui facuta, de exemplu. in favoarea parintelui copilului conceput dar nenascut, cu sarcina ca acesta sa transmita copilului obiectul donatiei, la nasterea sa.
Noul Cod civil permite substitut iile fideicomisare (art. 994), prin care o donatie poate fi grevata de o sarcina care consta in obligat ia instituitului donatar de a administra bunurile care constituie obiectul liberalitatii si de a le transmite, la decesul sau, substituitului desemnat de dispunator. Incapacitatile de a dispune se apreciaza in raport cu dispunatorul, iar cele de a primi, in raport cu instituitul si cu substituitul. Instituitului i se aplica in mod corespunzator dispozitiile referitoare la fiduciar.
Codul civil din 1865 prevedea ca substitutiile sau fideicomisele sunt prohibite; orice dispozitie
prin care donatarul ar fi fost ins arcinat de a conserva si a remite la o a treia persoana era nula (art.
803). Toate aceste reguli se aplicau si in cazul simulatiei (deghizarii donat iei sub forma unui contract
cu titlu oneros) sau donat iei indirecte.
Noul Cod civil instituie prezumt ia legala relativa (ce poate fi rasturnata prin proba contrara). Sunt persoane interpuse ascendentii, descendentii, sotul si ascendentii si descendentii sotului persoanei incapabile de a primi (art. 992).
El extinde prezumtia si asupra altor ascendenti decat parintii, precum si asupra ascendentilor si descendentilor sotului, Codul civil din 1865 prezumand ca sunt persoane interpuse doar tatal si mama, descendentii si sotul (art. 812).
In cazul donatiilor intre soti simulate este prezumata persoana interpusa orice ruda a donatarului la a carei mostenire acesta ar avea vocatie in momentul donatiei si care nu a rezultat din casatoria cu donatorul (art. 1033), deci si colateralii fara descendenti.