Firmele de leasing solicita aplicarea unui tratament egal cu statul in ce priveste executarea silita a bunurilor sau simplificarea acestei proceduri, deoarece decizia Curtii Constitutionale favorizeaza si ajuta debitorii rau platnici.
Curtea Constitutionala a modificat, in mai, procedura de executare silita a clientilor agentilor economici privati care sunt rau-platnici, introducand obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea bunurilor.
"Procedura mentionata nu se aplica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in calitatea sa de agent economic, care poate trece direct la executare, fara hotarare judecatoreasca ", a subliniat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB Romania), Adriana Ahciarliu.
Ea spune ca, prin aplicarea diferentiata a procedurii pentru ANAF in raport cu o firma privata, se creeaza standarde duble care nu respecta principiile unei piete libere, concurentiale.
ALB intentioneaza sa solicite in Parlament, in aceasta toamna, anularea acestei decizii pentru companiile private sau "impunerea unei proceduri de urgenta care sa permita incuviintarea judecatoreasca in termen de 3 zile".
Ahciarliu a precizat ca, in prezent, recuperarea bunurilor se face cu cateva luni intarziere, timp in care institutiile financiare nebancare (IFN), categorie din care fac parte si firmele de leasing, trebuie sa constituie provizioane.
"Constituirea de provizioane inseamna costuri suplimentare, care in cadrul acestui an de criza au pus actionariatul insitutiilor financiare in situatia obligatorie de a mari nivelul fondurilor proprii", a mai spus secretarul general al ALB Romania.
Ahciarliu atrage atentia ca, odata cu rezilierea contractului intre cele doua parti, utilizatorul ar putea sa declare pierderea bunului pentru a frauda finantatorul.
"Aceasta pierdere se intoarce impotriva finantatorului, care este obligat sa returneze fiscului TVA aferenta bunului furat", a afirmat secretarul general al ALB Romania.
ALB reprezinta 98% din totalul societatilor de leasing din Romania si peste 60% din societatile de credit de consum.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Reprezentantii firmelor de leasing se plang de intarzierile mari la declansarea procedurilor de executare silita, in conditiile in care judecatoriile sunt supraaglomerate, mai ales in Bucuresti.
"Durata medie de recuperare/reposedare a unui bun de leasing este de doua luni in Bucuresti. La Judecatoria Sectorului 1 spre exemplu, care la ora actuala este cea mai aglomerata din tara, incuviintarea executarii silite pentru recuperarea unui bun poate dura si trei luni, rastimp in care bunul nu poate fi executat", a spus Andrei Brasoveanu, partener coordonator la Ciurtin, Brasoveanu si Asociatii.
In alte orase din tara, judecatoriile sunt mai putin aglomerate, astfel incat procedura de incuviintare si recuperarea bunurilor se poate face chiar si intr-un interval de o luna, a aratat el, precizand ca se refera la timpul parcurs de la data cand judecatorul a primit contractele de leasing si alte acte necesare pentru a aproba inceperea demersurilor de executare silita si pana la redactarea incheierii de incuviintare a executarii.
"In cadrul acestei proceduri se poate acorda un termen de judecata suplimentar, la fel ca in cazul altor dosare. De asemenea, daca exista unele nelamuriri ale judecatorului in ce priveste titlul executoriu sau actele necesare, se poate amana incuviintarea executarii si se poate stabili un nou termen de judecata", a afirmat Brasoveanu.
"Timpul pierdut cu recuperarea bunurilor aduce costuri suplimentare firmelor de leasing. Valoarea de piata a unei masini, spre exemplu, scade de la o luna la alta", a mai spus avocatul.
Firmele de leasing considera ca decizia Curtii Constitutionale nu face decat sa sporeasca prudenta firmelor de leasing in acordarea finantarilor. in acelasi timp, costurile companiilor cresc din moment ce recuperarea bunurilor se face cu o intarziere de cateva luni.
"Firmele de leasing vor fi mult mai precaute in a acorda finantari potentialilor clienti", a declarat Dan Constantinescu, managing director la Unicredit Leasing.
El apreciaza ca pierderile inregistrate de companii in urma acestei decizii ar putea fi estimate in cel putin un an."in conditiile in care piata de leasing a scazut, firmele nu vor sa-si asume riscuri mari in aceasta perioada", a adaugat Constantinescu.
Directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, sustine ca societatile de leasing sunt prejudiciate prin faptul ca nu reusesc sa valorifice bunurile in timp util si nu au controlul asupra lor, bunurile putand fi in continuare folosite, deteriorate sau instrainate de catre fostul utilizator.
La randul sau, directorul general al VB Leasing, Peter Demmer, afirma ca, odata cu amanarea recuperarii bunurilor, valoarea acestora scade, iar valorificarea lor devine mai dificila.
Firmele romanesti de leasing au ajuns sa aiba in stoc peste 10.000 de masini recuperate de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele, ptrivit estimarilor din piata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri