Au fost anuntate rezultatele procedurii de selectie a unor experti-formatori in domeniul Noilor Coduri in vederea participarii la sesiunile de formare din cadrul proiectului „Asistenta pentru consolidarea capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale”, finantat in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian, conform Institutului National al Magistraturii.
"Proiectul are ca obiectiv general consolidarea capacitãtii sistemului judiciar roman cu privire la aplicarea noilor coduri, prin dezvoltarea unui plan de pregatire si a unor instrumente adecvate menite sa ofere formare profesionala continua, sa dezvolte ghiduri de formare si materiale didactice pentru magistrati si alte categorii de personal din sistemul judiciar.", se arata in cadrul anuntului publicat pe site-ul INM.
In vederea realizarii obiectivelor propuse, se vizeaza organizarea, in perioada septembrie 2014-mai 2015, a 90 de actiuni de formare continua in domeniile Noului Cod Civil, Noului Cod de Procedurã Civilã, Noului Cod Penal si Noului Cod de Procedurã Penalã, cu durata de 2 zile, pentru aproximativ 2500 de judecatori si procurori.
Conform anuntului, INM vizeaza selectia a 55 de experti specializati in:
-drept civil -10 experti,
-drept civil-aspecte de dreptul familiei -5 experti,
-drept procesual civil -10 experti,
-drept penal -15 experti
-drept procesual penal-15 experti.
Ce documente trebuie transmise in format electronic de catre persoanele interesate:
- scrisoare de intentie detaliata continand si oferta financiara;
- Curriculum vitae;
- un plan de seminar pentru o activitate de formare continua cu durata de 2 zile (6 ore de formare efectiva/zi) destinata judecatorilor sau procurorilor, in materia unuia dintre cele 4 noi coduri.
Termenul limita de transmitere a documentelor este data de 18 iunie 2014. Interviurile se vor desfasura in perioada 23 iunie - 07 iulie 2014.
sursa: INM-LEX.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat care s-a pensionat anul trecut, pe legea veche, cand a implinit 65 de ani. Salariatul nostru a dorit sa isi continue activitatea si iar conducerea noastra a fost de acord. Intrebarea este: Tinand cont de noua lege de la 01.09.2024, pana la ce varsta are dreptul sa lucreze?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<