
Vom avea reguli noi la impozitarea locuintelor. Romanii care nu au incheiata o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta risca sa plateasca un impozit cu 10% mai mare.
Asta prevede
un proiect de lege depus la Senat, pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor si art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Incepand cu anul 2008, Romania a reglementat asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor prin Legea nr. 260/2008. Insa, de atunci si pana acum, niciun proprietar care nu a incheiat aceasta polita de asigurare nu a fost amendat, potrivit unei declaratii facute de Cristian Rosu, vicepresedintele ASF.
Prin urmare, proiectul legislativ propune ca aplicarea sanctiunilor contraventionale sa nu mai fie realizata de catre primari, asa cum prevede acum legea, ci de catre persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
"Propunem ca lista persoanelor care nu au incheiat asigurare obligatorie sa fie transmisa Institutiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu care coordoneaza deconcentratele si care va lua masurile necesare astfel incat persoanele desemnate de Ministerul Afacerilor Interne sa primeasca lista persoanelor care nu si-au incheiat asigurare obligatorie", arata initiatorii proiectului de lege.
Conform proiectului de lege, persoanele care, pe langa polita obligatorie, incheie si o asigurare facultativa, vor beneficia de un stimulent fiscal. Mai exact, vor plati un impozit pe locuinta cu 10% mai mic.
Totodata, persoanele fizice care nu incheie o asigurare obligatorie vor fi sanctionate si prin majorarea impozitului pe locuinta cu 10%, pe langa amenda contraventionala.
"In lipsa adoptarii prezentei propuneri legislative se creeaza un hazard moral, respectiv persoanele care nu sunt asigurate vor avea asteptarea sa fie sprijinite de catre stat si autoritatile locale, desi legea interzice in mod expres acordarea de ajutoare. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat 80% din locuintele din Romania nu sunt asigurate obligatoriu", mentioneaza initiatorii proiectului de lege.
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelorimpotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor si art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
Art. I - Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 175 din 9 martie 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 17, dupa alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) In termen de 15 zile de la trimiterea scrisorile de instiintare, primarul, prin compartimentul de specialitate, trimite catre Institutia Prefectului lista persoanelor carora le-a fost trimisa instiintarea prevazuta la alin. (4)."
2. La articolul 29, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) Ut. a) si b) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre personalul desemnat in acest sens de catre Ministerul Afacerilor Interne. ”
3. Dupa art. 29 se introduce un nou articol, art. 29.1, cu urmatorul cuprins:
„Art. 29.1 Nerespectarea dispozitiilor art. 17 de catre primar sau de catre personalul compartimentului de specialitate constituie abuz in serviciu si se pedepseste conform art. 297 din Codul Penal.
Art. II - La articolul 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alin. (10), cu urmatorul cuprins:
„ (10) In cazul cladirilor rezidentiale care nu sunt asigurate obligatoriu potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, impozitul calculat potrivit prezentului articol se majoreaza cu 10%. In cazul cladirilor rezidentiale asigurate facultativ, impozitul calculat potrivit prezentului articol se diminueaza cu 10%".
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie adoptat de Parlament si sa mearga la Presedintele Romaniei spre promulgare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Exista posibilitatea de acordare de tichete de masa unui angajat care are clauza mobilitate? De asemenea, daca sediul societatii este in Galati si avem un angajat care face naveta de luni pana vineri din Braila la Galati, ar putea primi tichete sau numai diurna?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog, sa-mi spuneti, daca un angajat lucreaza la tura 12 cu 24 si doreste 1 zi de concediu de odihna cum se trece urmatoarea zi dupa concediu, se mai tine cont de liberul lui sau se trec, din start 2 zile de concediu de odihna? ziua de concediu este in ziua cand trebuia sa fie de serviciu
vezi AICI raspunsul specialistilor <<