Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Dreptul muncii 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Litigiu de munca: Angajata revenita din CCC este instiintata cu privire la schimbarea salariului

"Am revenit din CCC de 2 ani. Stiam ca am dreptul sa ma intorc la locul de munca fix pe acelasi post, cu aceleasi sarcini, pe acelasi salariu. Din pacate, lucrurile nu mai sunt la fel. Am fost instiintata ca firma are dificultati materiale si atunci sunt nevoiti sa imi reduca salariul. Si ca imi pot oferi locul de munca daca accept acest salariu majorat cu cca 30%. Este corect asa ceva?"

Conform legislatiei in vigoare, angajata revenita din CCC are dreptul sa fie repusa in functie, aceeasi functie, cu acelasi salariu. Niciun angajator, indiferent de dificultatea financiara in care se regaseste, nu are dreptul sa ofere angajatei revenite din CCC salariu mai mic sau sarcini diferite.

"Salariata care a nascut dupa data de 1 ianuarie 2011, ii sunt aplicabile dispozitiile OUG 111/2010 .

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (CCC), este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.



Alin. (3) din acelasi articol prevede ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, iar alin. (4) mentioneaza ca prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Astfel, interdictia de a dispune incetarea raporturilor de munca se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro

Mai mult, angajatorul nu poate concedia nici salariata gravida. Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii , nu poate fi dispusa concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Nu puteti concedia salariata gravida decat in situatia in care societatea este in dizolvare sau faliment.

In concluzie, salariata revenita din CCC isi va relua fostul loc de munca, sarcinile anterioare si salariul nediminuat sub nicio forma.

 


Maria Nicutar
de Maria Nicutar
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Litigiu de munca: Angajata revenita din CCC este instiintata cu privire la schimbarea salariului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI