Ziua justitiei ar trebui sa fie un moment deosebit pentru cei care infaptuiesc sau concura la infaptuirea actului de justitie. Cu regret spunem ca ziua de 1 iulie nu gaseste azi justitia din Romania in cele mai faste zile ale sale.
In ultimul an, justitia s-a dovedit in mod cert pilon stabil al democratiei romanesti. Ea a reusit ca si in ultimul an, marcat de dispute politice ce obtureaza realele probleme cu care se confrunta societatea romaneasca, sa se pastreze independenta.
Tocmai de aceea vrem sa semnalam gravele atentate la adresa justitiei, menite – daca vor avea succes – sa submineze insusi statul de drept:
- incercari de intimidare a unor magistrati sau incercarea de influentare a actului de justitie, asa cum a stabilit recent Plenul CSM;
- atac la autoritatea instantei supreme;
- decredibilizarea voita a sistemului de justitie;
- ignorarea hotararilor judecatoresti definitive, nepunerea lor in executarea sau combaterea lor prin intermediul mass-media in vederea slabirii increderii populatiei in actul de justitie.
Independenta justitiei este castigul cel mai important al ultimilor 20 de ani si este o valoare ireversibila. Tocmai de aceea incurajam judecatorii si procurorii sa continue, fara sa tina seama de presiunile foarte mari ce se exercita acum asupra justitiei, sa nu abdice de la obligatia esentiala inscrisa in art. 7 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor: magistratii au indatorirea sa promoveze suprematia legii, statul de drept si sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.
Incurajam de asemenea instantele si parchetele sa se alature, inclusiv prin formele lor de autoreprezentare, adunarile generale, eforturilor Consiliului Superior al Magistraturii de rezistenta si respingere a oricarei forme de subminare a autoritatii judecatoresti.
Fata de presiunile foarte mari asupra justitiei si de riscurile actuale la adresa valorilor fundamentale ale statului de drept, credem ca cea mai importanta garantie pentru prezervarea independentei justitiei este azi mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit in comun de Comisia Europeana si statul roman.
Ţinem sa felicitam pe toti colegii judecatori si procurori, intreg personalul ce activeaza in justitia romana cu prilejul zilei justitiei, pentru curajul lor si pentru determinarea lor in a-si indeplini indatoririle constitutionale si legale in chiar conditiile dificile cu care se confrunta justitia.
membri CSM:
jud. Horatius Dumbrava
jud. Alexandru Serban
jud. Adrian Neacsu
jud. Cristi Danilet
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<