Ziua justitiei ar trebui sa fie un moment deosebit pentru cei care infaptuiesc sau concura la infaptuirea actului de justitie. Cu regret spunem ca ziua de 1 iulie nu gaseste azi justitia din Romania in cele mai faste zile ale sale.
In ultimul an, justitia s-a dovedit in mod cert pilon stabil al democratiei romanesti. Ea a reusit ca si in ultimul an, marcat de dispute politice ce obtureaza realele probleme cu care se confrunta societatea romaneasca, sa se pastreze independenta.
Tocmai de aceea vrem sa semnalam gravele atentate la adresa justitiei, menite – daca vor avea succes – sa submineze insusi statul de drept:
- incercari de intimidare a unor magistrati sau incercarea de influentare a actului de justitie, asa cum a stabilit recent Plenul CSM;
- atac la autoritatea instantei supreme;
- decredibilizarea voita a sistemului de justitie;
- ignorarea hotararilor judecatoresti definitive, nepunerea lor in executarea sau combaterea lor prin intermediul mass-media in vederea slabirii increderii populatiei in actul de justitie.
Independenta justitiei este castigul cel mai important al ultimilor 20 de ani si este o valoare ireversibila. Tocmai de aceea incurajam judecatorii si procurorii sa continue, fara sa tina seama de presiunile foarte mari ce se exercita acum asupra justitiei, sa nu abdice de la obligatia esentiala inscrisa in art. 7 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor: magistratii au indatorirea sa promoveze suprematia legii, statul de drept si sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.
Incurajam de asemenea instantele si parchetele sa se alature, inclusiv prin formele lor de autoreprezentare, adunarile generale, eforturilor Consiliului Superior al Magistraturii de rezistenta si respingere a oricarei forme de subminare a autoritatii judecatoresti.
Fata de presiunile foarte mari asupra justitiei si de riscurile actuale la adresa valorilor fundamentale ale statului de drept, credem ca cea mai importanta garantie pentru prezervarea independentei justitiei este azi mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit in comun de Comisia Europeana si statul roman.
Ţinem sa felicitam pe toti colegii judecatori si procurori, intreg personalul ce activeaza in justitia romana cu prilejul zilei justitiei, pentru curajul lor si pentru determinarea lor in a-si indeplini indatoririle constitutionale si legale in chiar conditiile dificile cu care se confrunta justitia.
membri CSM:
jud. Horatius Dumbrava
jud. Alexandru Serban
jud. Adrian Neacsu
jud. Cristi Danilet
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<