Romanii care vor sa scoata un copil din plasamentul statului pot face acum mai usor acest lucru. Normele de aplicare pentru Legea adoptiei actualizata au fost adoptate! Iata noutatile.
Guvernul a aprobat modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, pornind de la modificarile aduse procedurii de adoptie prin Legea nr. 268/2020 si de la dificultatile identificate in practica in aplicarea acestei proceduri. Actul normativ adoptat de Guvern asigura accesul echitabil pentru intrarea pe liste in procesul de potrivire pentru toti adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor, si introduce obligativitatea anuntarii adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii.
Noul act normativ stabileste si procedura de acordare a drepturilor banesti prevazute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizatia de sprijin si suma fixa in cuantum de 1.500 lei, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti.
Atestatul de adoptie are acum o durata de 5 ani si verificarea sa presupune realizarea cel putin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare si a unei sedinte de consiliere psihologica cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de implinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, dupa caz, de la ultima evaluare. Perioada maxima in care se poate derula potrivirea practica a fost stabilita la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire.
Normele de aplicare pentru Legea adoptiei stabilesc si faptul ca devine obligatorie consilierea copilului de catre psihologul echipei multidisciplinare, dupa fiecare potrivire practica incetata in cadrul careia a avut cel putin o intalnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare.
Parintii care adopta trebuie sa retina urmatoarele 4 aspecte cheie: