Un Audi inmatriculat cu un numar care a facut valuri pe retelele de socializare este subiectul zilei.
Luni, 30 iulie 2018, masina inmatriculata in Suedia cu numarul "M*IEPSD" a fost gasita de politisti in traficul bucurestean si i s-a intocmit dosar penal soferului pentru savarsirea infractiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania”. Fapta este prevazuta in Codul Penal si este, de asemenea, pedepsita.
Chiar si asa, politistii efectueaza in continuare cercetari, sub coordonarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, pentru a stabili situatia acestei masini si a regimului de circulatie internationala pe teritoriul statelor Uniunii Europene.
"Astazi, in jurul orei 06.00, un echipaj de politie al Brigazii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat in exercitarea atributiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat in trafic un autoturism, inmatriculat in Suedia, condus de un barbat, in varsta de 45 de ani. Conducatorul auto a fost condus la sediul Brigazii Rutiere, in vederea declansarii verificarilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situatiei juridice in ceea ce priveste regimul de inmatriculare si circulatie si a vehiculului pe drumurile publice. In cauza a fost intocmit un dosar penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul inmatriculat in alt stat care nu are drept de circulatie in Romania”, fapta prev. si ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal. (...) Inspectoratul General al Politiei Romane a transmis, catre structurile teritoriale de politie, o adresa, prin care a solicitat analizarea intrunirii elementelor constitutive ale infractiunii prevazute si pedepsite de art. 334, alin. (4) din Codul Penal (Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carei placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare au fost retrase sau a unui vehicul inmatriculat in alt stat, care nu are drept de circulatie in Romania, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.), de catre conducatorul acestui autoturism. Acest articol este coroborat cu art. 82, alin (2) din O.U.G. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - ,,Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere si remorcile inmatriculate in alte state pot trece frontiera de stat si pot circula pe drumurile publice din Romania, daca indeplinesc conditiile tehnice prevazute in Conventia asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificata de Romania prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cat sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.”
Politia Romana spune ca au primit informarea de la Interpol precum ca numerele preferentiale din Suedia nu sunt valabile pe teritoriul altor state UE, insa Ambasada Suediei a anuntat pe pagina de Facebook ca "numere de inmatriculare personalizate sunt valide pentru calatoria in tarile membre ale Uniunii Europene. Numerele de inmatriculare personalizate trebuie sa fie intotdeauna insotite de documentele oficiale de inmatriculare atat pentru numerele oficiale, cat si pentru cele personalizate.". In plus, Ambasada Suediei la Bucuresti revine cu un update si arata ca Agentia de Transport Suedeza explica in clar posibilitatea de calatori in Suedia si in afara tarii cu numerele de inmatriculare personalizate (ex. in statele UE, cum e Romania). Se arata, in schimb, faptul ca proprietarul masinii cu numere personalizate trebuie sa aiba la el si placutele originale de inmatriculare, in cazul in care tara vizitata nu accepta placutele de inmatriculare personalizate.
Soferul autoturismului spune ca este oprit a patra oara de Politia Rutiera de cand a venit in Romania, in vacanta. Situatia s-a schimbat, insa, astazi, cand i-au fost retinute placutele de inmatriculare, permisul si i s-a intocmit dosar penal.
„Mi s-au cerut documentele, dupa 3 minute, mi-au spus ca numerele nu sunt valabile sa ca trebuie sa scot placutele. Am refuzat, ceea ce politistul a mers la masina, a scos numerele de inmatriculare, am filmat cand le-a scos. (...) Mi-a adus la cunostinta ca permisul imi va fi suspendat. Nu stiu ce va urma, nu mi-au adus nicio invinuire. Doar mi-au adus la cunostinta ca placutele nu sunt valabile. Am fost oprit la 5:50 dimineata, pe 1 Decembrie. Trebuia sa ajung la mare. Eram cu baietelul meu de 8 ani. Mi-au spus sa merg cu ei la politie. (...) Mi-au dat o dovada, dar fara drept de a conduce, pe timp nelimitat, nu stiu. Sunt in vacanta aici. Eu locuiesc in Suedia, am venit sa cheltui bani in Romania. Masina e inmatriculata in aprilie. Cand am inmatriculat masina cu M*IE PSD, am consultat DEX-ul si prima chestie scrie „gura”, „a amagi”, „a duce cu vorba”, exact ce face PSD. Cu numerele astea am vrut sa arat ca acestia sunt ei. A minti, de fapt. Asta e in DEX. (...) Vineri m-au oprit in Craiova, aveam dreptul sa circul, nu mi-au facut nimic. Acum, dupa doua zile, nu mai am dreptul”, a declarat Razvan Stefanescu.
Acesta a mai precizat ca a fost oprit, in tara, de patru ori in trafic, desi nu a incalcat legea.
„Asta e a patra oara. (...) Probabil ca deranjez pe cineva. Asta o numesc hartuire”, a mai spus soferul la sediul Brigazii Rutiere.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Soferul a mai spus ca s-a simtit urmarit.
„Dupa spusele lor, mi-au luat placutele pentru ca numerele nu sunt valabile, niciunul dintre ele. Vineri mi-au spus ca sunt valabile, astazi nu sunt valabile si permisul de conducere au spus ca se suspenda. Asa e legea. Pentru ca asa stie in lege, pentru ca am circulat cu un autovehicul neinmatriculat. (...) Am si foaie de la Registrul suedez ca se poate cirucla in Europa. Am sunat si la Ambasada ca a mai fost o tentativa pe 18, mi-a spus ca am voie sa circul cu masina. Am de gand sa-mi iau permisul inapoi, sa imi iau placutele inapoi. Mi se pare un abuz. Eu cred ca am fost urmarit. Cu o seara inainte era o motocicleta de politie si facea ture in jurul blocului meu. Eu stau in Balta Alba, pe 1 Decembrie m-au oprit dimineata. Au venit direct, sa dau jos placutele. Ei au venit cu scop, nu au stat sa verifice placutele, nimic. Pur si simplu au luat actele si mi-au spus sa scot placutele. Nu am vrut si le-au scos ei, i-am si filmat”, a declarat Razvan Stefanescu, pentru Mediafax.
Odata cu viralizarea imaginii Audi-ului oprit de Politie pentru ca avea numele personalizate de inmatriculare, internautii s-au impartiti in trei tabere: sustinatori, neutri si cei care il condamnau pe proprietar. In momentul de fata, situatia ramane destul de incerta, insa o buna parte din cei care cred ca soferul n-ar trebui penalizat de catre autoritatile romane deja au inceput sa se revolte in mediul virtual. Pana la alte noutati, stim un singur lucru: legea trebuie respectata, chiar daca se aplica dupa 5 controale in care nimeni n-a stiut ce sa faca.
„Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras. E vorba de o conventie incheiata la Viena in 1968, unde la capitolul circulatie in traficul international spune ca autovehiculele care circula in traficul international, deci ca sa putem decela putin, inseamna trecerea cel putin a unei granite, in aceste conditii autovehiculul trebuie sa fie inmatriculat.
Nu cred ca din Suedia pana aici a venit cu placutele care sunt de fapt inregistrate. Haideti sa facem distinctie intre inmatriculare si inregistrare. Daca dumneavoastra aveti numar de inmatriculare personalizat cu Bucuresti si cu niste litere si apareti prin Bulgaria, Ungaria si un numar, credeti ca in Bulgaria aveti vreo sansa? Nu. Imediat v-ar retine placutele.
Mai mult decat atat. Cand prezentati un certificat de inmatriculare care este pe numele dumneavoastra si are anumite caractere si mai departe cel care va controleaza vede ca, de fapt, sunt alte indicative, nu vi se pare ca ceva e in neregula? Asta pe de o parte.
Devreme ce in conventia asupra circulatiei internationale spune foarte clar ca un autovehicul trebuie sa aiba o litera de identificare, o cifra si ulterior o grupare de litere persoanlizate, noi despre ce discutam? Cred ca am luat-o razna cu totii”, a declarat Lucian Dinita pentru Digi24.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri