Guvernul informeaza ca din cauza unei "erori tehnice", in cadrul comunicatului transmis dupa sedinta de mieruri s-a anuntat ca toate proiectele au aviz favorabile, informeaza Mediafax.
O atentie deosebita a atras avizul favorabil dat proiectului de Lege pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul Penal. Era vorba despre pedepsele instituite in cazul cetatenilor care dezvalui informatii din dosarele penale care inca nu au fost avizate pozitiv e catre Guvern.
Conform propunerii legislative, dezvaluirea de informatii care conform legii nu au caracter public, dintr-o cauza aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Miercuri seara, Mediafax a anuntat ca Guvernul acorda aviz favorabil pentru proiectul ce vizeaza sanctionarea celor care dezvaluie informatii nepublice din dosare penale aflate in cercetare.
Dupa aceasta informare a Mediafax, Executivul a transmis ca acest aviz este unul nefavorabil si ca a existat o eroare tehnica care a adus aviz favorabil tuturor punctelor pe lista sedintei.
A fost transmis un nou comunicat in care se precizeaza faptul ca punctul de vedere al Guvernului, cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Legii 286 din 2009 privind Codul penal, provenit dintr-o propunere legislativa initiata de senatorul PSD Serban Nicolae, este de a trimite un "aviz nefavorabil in forma prezentata."
Propunerea legislativa a senatorului Serban Nicolae aducea moidificari la Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. In mod concret, se reformulau dispozitiile articolelor 276 si 277 prin care se incrimineaza presiunile asupra justitiei si respectiv compromiterea intereselor justitiei.
Dezvaluirea de informatii care conform legii nu au caracter public dintr-o cauza aflata in curs de cercetare se pedepseste cu inchisoarea, conform propunerii legislative a senatorului.
Conform propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifica, astfel ca declaratia publica cu caracter nereal, facuta cu intentie, la adresa unui judecator, al unui complet de judecata sau a unui organ de urmarire penala, facuta cu scopul de intimidare a acestora, de oricare dintre parti, direct sau prin reprezentanti autorizati, in legatura cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflate in curs de desfasurare se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amenda.
Mai mult, se viza si modificarea articolului 277, astfel incat divulgarea fara drept de informatii confidentiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmeaza sa se obtina sau sa se administreze o proba e catre o persoana care a luat cunostinta de acestea, in virtutea unei calitati stabilite de lege sau a atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
sursa: Mediafax.ro