Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, prin intermdiul unei hotarari publicate astazi in Monitorul Oficial, ca sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie.
Amintim faptul ca sedinta de informare privind
medierea a devenit obligatorie in anul 2013, prin intermediul Legii nr. 115/2012.
Din data de 1 august 2013, se dispunea respingerea in instante a cererilor de chemare in judecata ale celor care nu se prezentau la sedintele de informare.
In data de 8 mai 2014, aceste reglementari au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.
Pe data de 25 iunie 2014, Decizia nr. 266/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 200 din Codul de procedura civila, precum si celor ale art. 2 alin (1) si (1 secund) si art. 60 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de medicator a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 464, din 25 iunie 2014.
De la aceasta date, prevederile declarate a fi neconstitutionale sunt suspendate si nu se vor mai aplica.
Iata continutul prevederilor declarate neconstitutionale:
"Art. 2.
(1) Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.
(…)
(1^2) Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 60^1 alin. (1) lit. a)-f)."
"Obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie, deoarece se constituie intr-un filtru pentru exercitarea acestui drept constitutional, iar prin sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, acest drept este nu doar ingradit, ci chiar interzis." se arata in decizia Curtii.
Reamintim faptul ca din data de 25 iunie, pe parcursul a 45 de zile, se vr suspenda prevederile referitoare la obligatia de a participa la sedinta de informare privind avantajele medierii.
In 45 de zile de la publicarea deciziei in MO, daca Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionala isi inceteaza efectele juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<