Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, prin intermdiul unei hotarari publicate astazi in Monitorul Oficial, ca sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie.
Amintim faptul ca sedinta de informare privind
medierea a devenit obligatorie in anul 2013, prin intermediul Legii nr. 115/2012.
Din data de 1 august 2013, se dispunea respingerea in instante a cererilor de chemare in judecata ale celor care nu se prezentau la sedintele de informare.
In data de 8 mai 2014, aceste reglementari au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.
Pe data de 25 iunie 2014, Decizia nr. 266/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 200 din Codul de procedura civila, precum si celor ale art. 2 alin (1) si (1 secund) si art. 60 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de medicator a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 464, din 25 iunie 2014.
De la aceasta date, prevederile declarate a fi neconstitutionale sunt suspendate si nu se vor mai aplica.
Iata continutul prevederilor declarate neconstitutionale:
"Art. 2.
(1) Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.
(…)
(1^2) Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 60^1 alin. (1) lit. a)-f)."
"Obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie, deoarece se constituie intr-un filtru pentru exercitarea acestui drept constitutional, iar prin sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, acest drept este nu doar ingradit, ci chiar interzis." se arata in decizia Curtii.
Reamintim faptul ca din data de 25 iunie, pe parcursul a 45 de zile, se vr suspenda prevederile referitoare la obligatia de a participa la sedinta de informare privind avantajele medierii.
In 45 de zile de la publicarea deciziei in MO, daca Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionala isi inceteaza efectele juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<