Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, prin intermdiul unei hotarari publicate astazi in Monitorul Oficial, ca sedinta de informare privind avantajele medierii nu mai este obligatorie.
Amintim faptul ca sedinta de informare privind
medierea a devenit obligatorie in anul 2013, prin intermediul Legii nr. 115/2012.
Din data de 1 august 2013, se dispunea respingerea in instante a cererilor de chemare in judecata ale celor care nu se prezentau la sedintele de informare.
In data de 8 mai 2014, aceste reglementari au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.
Pe data de 25 iunie 2014, Decizia nr. 266/2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 200 din Codul de procedura civila, precum si celor ale art. 2 alin (1) si (1 secund) si art. 60 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de medicator a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 464, din 25 iunie 2014.
De la aceasta date, prevederile declarate a fi neconstitutionale sunt suspendate si nu se vor mai aplica.
Iata continutul prevederilor declarate neconstitutionale:
"Art. 2.
(1) Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.
(…)
(1^2) Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 60^1 alin. (1) lit. a)-f)."
"Obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie, deoarece se constituie intr-un filtru pentru exercitarea acestui drept constitutional, iar prin sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, acest drept este nu doar ingradit, ci chiar interzis." se arata in decizia Curtii.
Reamintim faptul ca din data de 25 iunie, pe parcursul a 45 de zile, se vr suspenda prevederile referitoare la obligatia de a participa la sedinta de informare privind avantajele medierii.
In 45 de zile de la publicarea deciziei in MO, daca Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionala isi inceteaza efectele juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Exista posibilitatea ca angajatorul sa compenseze timpul suplimentar de munca in luna in care a fost efectuat? Avand in vedere prevederile legislative: Art. 122. 1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. 2 In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Art. 123. 1 In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform legislatiei actuale, dupa ce un angajat este platit timp de 24 de luni consecutive cu salariul minim brut garantat in plata, acesta trebuie sa primeasca un salariu mai mare decat minimul de la acel moment. Este corect ca: Pentru contractele incheiate inainte de 1 ianuarie 2022, perioada de referinta pentru calculul celor 24 de luni incepe din 1 ianuarie 2022, iar acesti angajati trebuie sa aiba un salariu mai mare decat minimul incepand cu 1 ianuarie 2024? Pentru contractele incheiate...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care pana in 30.11.2024 are concediu medical cod 14 din , in 7 decembrie ar avea complete zilele de 1 an jumate de concediu medical pentru acest cod, angajatul doreste sa revina la munca in 2 decembrie, el va mai putea benefica de concediu medical tot pe acest cod 14, sau concediu medical cu alt cod in ianuarie sau februarie 2025 ... anul 2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<