Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativa prin care bancile ar fi trebuit sa vireze anual, pe o perioada de trei ani, o taxa de 2,5% din profitul net realizat la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Propunerea legislativa, initiata de mai multi senatori PDL, a fost respinsa, 15 senatori votand in favoare, iar impotriva 32.
S-au inregistrat, totodata, 15 abtineri de la vot.
Initiatorii sustineau ca, in acest fel, timp de trei ani, bancile si-ar fi putut arata solidaritatea fata romani care, prin efortul lor, vor rambursa in urmatorii ani banii imprumutati de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, legea fiind astfel "o necesitate pentru statul roman".
In expunerea de motive a propunerii legislative se arata ca o taxa asemanatoare este in vigoare si in alte state, precum Ungaria, si ca aceasta ar fi avut un caracter temporar.
Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. 22-24 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. 22, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. 1 lit. c. I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la fondul de handicap, am primit raspunsul anterior de la dvs, in care ne-ati transmis ca incepand cu acest an, angajtorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati trebuie sa solicit printr-o cerere sprijinul ONG urilor care presteaza asfel de servicii. Intrebarea este, daca nu avem posturi vacante potrivite pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa facem dovada ca nu avem? Pentru angajatii cu handicap de anul trecut, inteleg ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<