O familie formata din doi parinti si doi copii are nevoie de minimum 6762 de lei pentru un trai decent in Romania.
Fundatia Friedrich Ebert (FES) Romania a lansat ieri studiul Cosul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populatia Romaniei. Studiul este realizat pentru FES Romania de catre Syndex si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii in perioada august-septembrie 2018.
Conceptul de trai minim decent se refera la un set de nevoi de consum care acopera toate nevoile biologice si sociale ale unei persoane, nu doar cele legate de supravietuire.
Conform studiului, valoarea cosului minim de consum pentru o familie formata din doi adulti si doi copii este de 6.762 de lei. Pentru o persoana singura, valoarea cosului este de 2.552 de lei pe luna.
Structura cosului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole: (1) alimentatie, (2) imbracaminte si incaltaminte, (3) locuinta, (4) dotarea locuintei, (5) cheltuieli cu locuinta, (6) produse de uz casnic si igiena personala, (7) servicii, (8) educatie si cultura, (9) sanatate, (10) recreere si vacanta, (11) fondul de economii al familiei. In total, aceste capitole contin un numar de 226 de itemi.
Pentru alimentatie este nevoie de 1.405 lei, pentru imbracaminte si incaltaminte - 651 de lei, locuinta - 1.781 de lei, dotarea locuintei - 220 de lei, cheltuieli cu locuinta - 477 de lei, produse de uz casnic si igiena personala - 238 de lei, servicii - 488 de lei, educatie si cultura - 546 de lei, ingrijirea sanatatii - 107 de lei, recreere si vacanta - 234 de lei, fondul de economii al familiei - 615 de lei. Astfel, alimentatia are o pondere de 20,77%, iar locuinta 26,33%.
In perioada iulie-septembrie 2018, Syndex Romania si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii au derulat o cercetare la nivel national pentru fundamentarea unui cos minim de consum pentru un trai decent pentru populatia Romaniei.
Rezultatele acestei cercetari ar trebui sa constituie o noua etapa in discutia despre resursele necesare pentru traiul populatiei in Romania, nu atat datorita reinnoirii conceptului mai vechi de cos minim de consum, cat mai ales datorita sublinierii explicite a notiunii de nivel de trai decent si a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populatia Romaniei sa isi poata asigura un asemenea nivel de trai. Ideea unui cos minim de consum pentru un trai decent presupune alcatuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru indeplinirea unor nevoi de baza pentru o familie cu o structura data. Pe langa nevoile imediat necesare supravietuirii — adapost, alimentatie — cosul minim pentru un trai decent acopera o serie cuprinzatoare de nevoi curente cum ar fi imbracamintea, igiena personala, educatia, ingrijirea sanatatii, transportul, comunicatiile, recreerea, precum si eventualele cheltuieli neprevazute (evenimente familiale, probleme de sanatate etc.).
Traiul decent se deosebeste de ideea de subzistenta (cea la care implicit face referinta in mod traditional „consumul minim”) atat prin numarul si tipul nevoilor care trebuie acoperite, cat si prin gradul in care acestea sunt acoperite (de exemplu, o locuinta decenta trebuie sa indeplineasca niste conditii suplimentare, pe langa oferirea de adapost). Standardul de decenta are deci atat o dimensiune cantitativa, cat si una calitativa. El poate diferi de la un context social la altul — de la o tara la alta sau de la o regiune la alta, spre exemplu — avand in mod necesar nu numai o componenta obiectiva (nevoile biologice si sociale generale existente la un moment dat intr-un context social dat), ci si o componenta subiectiva (perceptia oamenilor asupra ideii de trai decent).
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Din moment ce stilul de viata influenteaza in mod decisiv aceasta componenta subiectiva, este de asteptat ca perceptia standardului de decenta sa fie corelata cu inegalitatile de venit si de statut social: cu cat veniturile si statutul social cresc, cu atat standardul de decenta va fi mai ridicat.
Aceasta observatie ridica o problema fundamentala: daca nevoile difera in mod semnificativ in functie de venituri si statut, cum putem ajunge la o definitie universala a standardului de decenta si a cosului de consum atasat acestuia intr-o tara ca Romania, unde inegalitatile sociale sunt relativ ridicate? Solutia este de a stabili nu un standard pentru un trai decent ca atare, ci pentru un trai minim decent, acceptabil in perceptia persoanelor si a familiilor cu venituri mici. Altfel spus, standardul de trai minim decent trebuie sa se apropie pe cat posibil de componenta obiectiva mentionata mai sus — si anume, trebuie sa acopere nevoile biologice si sociale generale de la un moment dat, chiar daca pentru anumite categorii sociale acest standard va parea insuficient.
Asadar, un cos minim de consum pentru un trai decent cuprinde totalitatea cheltuielilor necesare pentru acoperirea nevoilor biologice si sociale generale existente la un moment dat.
Cercetarea care a stat la baza definitiei cosului minim de consum pentru un trai decent pentru populatia Romaniei a cuprins urmatoarele etape:
Raportul complet privind cosul de consum minim pentru un trai decent realizat pentru FES Romania poate fi descarcat in format .PDF dand CLICK AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE