Grupul de Investigatii Politice (GIP) publica documente care demonstreaza ca primul ministru Theodor Stolojan a dat o bucata din parcul Herastrau firmei la care era actionar sotia sa.
Theodor Stolojan a fost campionul actelor normative "cu dedicatie". Alti prim-ministri sau ministri care au facut parte din guvernele Romaniei din 1990 incoace au incercat sa-si ascunda interesele in spatele unor firme, al unor prieteni sau macar al unor rude mai indepartate. Theodor Stolojan este singurul demnitar roman care a semnat Hotariri de Guvern de pe urma carora a profitat direct propria sa sotie. La inceputul anilor 90, in perioada in care Theodor Stolojan era ministru de finante si, apoi, prim-ministru, nici o afacere importanta a Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) nu s-a facut fara participarea directa a Elenei Stolojan.
Actualul BTT, mostenitorul Biroului de Turism pentru Tineret dinainte de 1989, este una dintre societatile de stat implicate in mari scandaluri de coruptie. Afacerile necurate in care a fost implicata societatea au facut obiectul mai multor anchete ale Parchetului, unul dintre sefii BTT (Liviu Vaclea) fiind chiar arestat si condamnat pentru devalizarea companiei.
BTT-ul comunist a fost reorganizat mai intii in "Compania autonoma de turism pentru tineret". In februarie 1991, a fost creata Societatea Comerciala "Compania de Turism pentru Tineret" (CTT) - SA care a preluat activul si pasivul Companiei autonome de turism pentru tineret. Ulterior, societatea a revenit la sigla BTT, fiind denumita "Biroul de Turism si Tranzactii" si reluand, in cele din urma, denumirea dinainte de 1989, "Biroul de Turism pentru Tineret".
"Compania de turism pentru tineret" (CTT) - SA a fost infiintata, ca societate comerciala, prin Hotararea de Guvern nr. 91 din 4 februarie 1991. Hotararea a fost semnata de primul-ministru Petre Roman si avizata
de ministrul de finante Theodor Stolojan. Capitalul social al CTT era urias. Practic noua societate prelua aproape intregul patrimoniu al BTT-ului comunist (baze sportive, hoteluri, vile, terenuri s.a.m.d.).
Dupa doar o saptamana de la infiintare, CTT se asocia cu Elena Stolojan, sotia ministrului de finante din acel moment, in firma "Dragon Medical Complex". CTT participa in aceasta firma cu Baza de Agrement Baneasa, situata pe malul Lacului Baneasa, cu tot cu activele sale.
In urma cu cativa ani publicam o serie de documente care demonstrau implicarea Elenei Stolojan in afacerea "Dragon Medical Complex". Dupa dezvaluirile noastre din 2004, Elena Stolojan s-a retras din Dragon Medical Complex, cesionindu-si actiunile. Politicianul Theodor Stolojan nu a explicat insa niciodata cum a ajuns sotia sa asociata CTT-ului la doar o saptamana dupa ce societatea de stat fusese infiintata printr-o Hotarare a Guvernului din care facea parte chiar Theodor Stolojan.
Tot fara explicatii a ramas o alta afacere a familiei Stolojan cu CTT-ul. De aceasta data insa avem de a face cu o situatie mult mai grava decit cea din cazul Dragon Medical Complex.
In noiembrie 1992, primul ministru Theodor Stolojan a dat complexul turistic "Herastrau" unei firme la care sotia sa era actionar. Este vorba chiar de CTT SA.
In momentul infiintarii (februarie 1991), Societatea Comerciala "Compania de turism pentru tineret" (CTT) - SA era detinuta in proportie de 100% de Compania autonoma de turism pentru tineret, al carei patrimoniu, de altfel, il preluase.
In 23 iulie 1992, mai multe persoane fizice si societati comerciale private au devenit actionari la CTT S.A. Statul, prin Compania autonoma de turism pentru tineret, a ramas actionar majoritar (87%), restul actiunilor fiind detinute de Viorel Paunescu (0,5%), Adela Papa - sora lui Viorel Paunescu (0,5%), Mihai Drula - un asociat al familiei Paunescu (0,5%), General Consulting and Management SRL si Citadela SA - firme ale familie Paunescu (10% si, respectiv, 1%) si Dacia Felix Tour SA - o alta firma desprinsa din BTT-ul comunist (0,5%).
Dupa o luna si jumatate, in 11 septembrie 1992, Elena Stolojan, sotia primului ministru de la acea data, devenea actionar la CTT S.A. Ea primea, prin cesiune, din partea firmei familiei Paunescu - Citadela S.A. - o parte din actiunile detinute de aceasta la CTT S.A. Citadela S.A. ramanea cu 0,97%, iar Elena Stolojan primea 100 de actiuni la CTT S.A., adica 0,03%. Restul actionariatului ramanea neschimbat.
Dupa alte 2 luni, in 10 noiembrie 1992, premierul Theodor Stolojan semna Hotararea de Guvern nr. 718/1992 privind modificarea Hotararii Guvernului nr. 91/1991 privind infiintarea Societatii Comerciale "Compania de Turism pentru Tineret" - S.A. Hotararea semnata de Stolojan prevedea majorarea capitalului social al CTT S.A. si "intregirea
patrimoniului Societatii Comerciale "Compania de Turism pentru Tineret" - S.A." cu "complexul sportiv, turistic si de agrement "Herastrau" Bucuresti".
Astfel, dupa doar 2 luni de la momentul in care Elena Stolojan devenise actionar al CTT S.A., valoarea actiunilor sale a crescut considerabil. Motivul: Theodor Stolojan, primul ministru al Romaniei, a improprietarit firma la care sotia sa era actionar cu o parte din parcul Herastrau.
Afacerea Stolojan - CTT este un caz unic pana acum in Romania in care un prim-ministru da, printr-o Hotarare de Guvern, o bucata dintr-un parc al capitalei firmei la care sotia sa este actionar.
In 1 februarie 2006, la prezentarea bilantului Ministerului de Interne, presedintele Traian Basescu cerea autoritatilor sa ancheteze "actele normative emise de Guvern, fie ca sunt hotarari, ordonante, ordonante de urgenta, care sunt expresia ajungerii coruptiei pe masa Guvernului". Desi la vremea respectiva Ministerul de Interne era condus de democratul Vasile Blaga, nimeni nu l-a luat in serios pe presedintele Basescu. Pentru ca, daca autoritatile l-ar fi luat in serios, Theodor Stolojan ar fi fost astazi anchetat pentru actele normative emise in favoarea sotiei sale in perioada in care era ministru de finante si prim-ministru.
Sursa: Amos News