Adeverinta de salariat este unul dintre cele mai frecvent solicitate documente in relatia dintre angajat si diverse institutii.
Indiferent ca este nevoie pentru obtinerea unui credit bancar, inscrierea la medicul de familie sau completarea unui dosar administrativ, aceasta adeverinta joaca rolul de dovada oficiala a statutului profesional al unei persoane.
Adeverinta de salariat este un document oficial emis de angajator care confirma calitatea de salariat a unei persoane, precum si informatii esentiale legate de locul sau de munca.
Documentul atesta faptul ca persoana respectiva lucreaza intr-o anumita functie, in cadrul unei organizatii, in baza unui contract de munca.
Aceasta adeverinta este solicitata frecvent in diverse situatii administrative si legale, precum:
- obtinerea unui credit bancar
- inscrierea la medicul de familie
- intocmirea unui dosar social
- inmatricularea unui copil la gradinita sau scoala
- obtinerea unor facilitati fiscale sau sociale
Orice angajat are dreptul legal de a solicita o adeverinta de salariat, indiferent de tipul contractului de munca (pe durata determinata sau nedeterminata).
Rezolvati rapid si perfect legal orice problema generata de noile reglementari ce modifica in Codul fiscal 4 argumente solide pentru a va abona la Consilier – Taxe si Impozite pentru Contabili 1 Evitati garantat orice greseala fiscala din contabilitate 2 Va rezolvati rapid toate problemele de fiscalitate 3 Salvati sume importante din...
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, cererea poate fi facuta oricand, fara a fi necesara justificarea scopului, deoarece documentul ii apartine de drept salariatului si reflecta o situatie reala si verificabila.
Angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta intr-un termen rezonabil, care in practica este de obicei intre 1 si 3 zile lucratoare.
Refuzul sau intarzierea nejustificata a eliberarii poate fi considerata o incalcare a drepturilor salariatului, iar in anumite cazuri poate fi reclamata la inspectoratul teritorial de munca.
Adeverinta de salariat este eliberata de angajator, prin departamentul de resurse umane sau contabilitate, in functie de organizarea interna a companiei. In companiile mici, documentul poate fi intocmit chiar de catre administrator sau o persoana desemnata in acest sens.
Pentru a avea valoare oficiala, adeverinta trebuie sa fie semnata de reprezentantul legal al angajatorului si, in unele cazuri, stampilata (acolo unde firma foloseste stampila).
De regula, documentul este tiparit pe antetul firmei, ceea ce ii confera un plus de autenticitate si claritate in identificarea emitentului.
Pentru a fi completa si valabila, o adeverinta de salariat trebuie sa includa o serie de informatii standard care confirma statutul profesional al angajatului.
- datele de identificare ale angajatului
- functia ocupata
- tipul contractului
- data angajarii
- salariul brut si/sau net - se include doar daca este cerut in mod expres (de exemplu, de banci sau institutii financiare)
- vechimea in munca - in special atunci cand adeverinta este folosita pentru calculul unor drepturi sau beneficii
- scopul eliberarii adeverintei - "la cererea angajatului, pentru a fi folosita la..." – cu precizarea institutiei sau a motivului, daca este cunoscut
- semnatura si parafa angajatorului
O adeverinta care nu contine aceste informatii esentiale risca sa fie respinsa de institutiile carora ii este prezentata.
Emiterea adeverintei de salariat este reglementata de Codul Muncii, respectiv Legea nr. 53/2003, care stabileste obligatiile angajatorului fata de salariat, inclusiv in ceea ce priveste eliberarea documentelor ce reflecta activitatea profesionala.
Conform articolului 34 alin. (5) din Codul Muncii, angajatorul este obligat sa elibereze, la cererea salariatului, documente care atesta activitatea desfasurata, durata acesteia, salariul, vechimea in munca si in specialitate.
"(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate".
Refuzul nejustificat de a elibera o adeverinta solicitata poate reprezenta o incalcare a drepturilor angajatului si poate fi sanctionat.
Salariatul are dreptul de a se adresa Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) in cazul in care intampina dificultati in obtinerea acestui document. Astfel, angajatorul are o obligatie clara si legala de a furniza, intr-un termen rezonabil, orice document justificat care reflecta raportul de munca.
SC .........................SRL
Cod fiscal .........................
Nr. de inregistrare la registrul comertului .........................
Nr. Inregistrare : .............../...........................
Adeverinta
Prin prezenta, se adevereste ca domnul/doamna .........................., domiciliat/a in ..............................., str. ..................... nr. ..., bl. ..., ap. ..., judetul ......................, identificat/a prin CNP........................, act de identitate ...... seria ..... nr. ..............., eliberat de ...................... la data de .................., este angajat(a) al/a …………….pe perioada nedeterminata/determinata incepand cu data de ...................., in functia de……….., avand un salariu de baza brut de ………….., conform contractului individual de munca nr. ............../............................, inregistrat in Registrul General de evidenta a salariatilor conform legii.
Prezenta se elibereaza spre a-i servi la ...............................
Director,
Nume si prenume
Semnatura si stampila