Ministerul Justitiei coordoneaza activitatea de expertiza tehnica judiciara, din punct de vedere administrativ si metodologic. Expertiza tehnica judiciara reprezinta un instrument esential pentru aflarea adevarului si pentru infaptuirea justitiei.
Expertiza tehnica judiciara reprezinta o procedura procesuala prin care un specialist cu pregatire tehnica ofera o opinie fundamentata stiintific. Aceasta este necesara solutionarii unor aspecte tehnice ale unei cauze aflate in fata instantei.
Aceasta poate fi dispusa in procese civile, penale sau administrative, atunci cand instanta are nevoie de cunostinte de specialitate pentru a clarifica fapte, probe sau prejudicii. Expertul trebuie sa fie autorizat si impartial, iar concluziile sale au valoare probatorie in dosar.
Cu alte cuvinte, expertiza tehnica judiciara consta intr-un proces complex de analiza si evaluare realizat de specialisti autorizati. Acestia pun la dispozitia instantei concluzii obiective privind aspecte tehnice sau stiintifice ce depasesc competentele juridice ale magistratilor.
Pentru mai multe detalii, puteti consulta Ghidul specializarilor expertizei tehnice judiciare disponibil AICI.
Reglementarea si rolul experizei tehnice juridice
In momentul in care instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau trei experti, conform art. 330 alin (1) teza I din Capitolul de procedura civila.
De asemenea, expertiza se poate face pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte. In acest sens, in aflarea adevarului in cauza este necesara opinia unui expert.
Potrivit dispozitiilor art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, cu modificarile si completarile ulterioare, expertiza tehnica efectuata din dispozitia organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti sau a altor organe cu atributii jurisdictionale, de catre expertul sau specialistul numit de acestea, in vederea lamuririi unor fapte sau imprejurari ale cauzei, constituie expertiza tehnica judiciara.
Pentru a dobandi calitatea de expert tehnic judiciar trebuie indeplinite criteriile prevazute de art. 10 alin (1) lit a) - f) in Ordonanta Guvernului nr. 2/200, cu modificarile si completarile ulterioare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
250 Modele Fise de Post
250 modele de fise de post redactate impecabil care elimina riscul oricaror nereguli
Oferta Speciala
valabila 48h
De asemenea, examenul si interviul pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar se organizeaza de catre Ministerul Justitiei. La acest interviu poate participa:
- persoana care a dobandit de la alte ministere sau institutii publice de specialitate autorizarea de a realiza lucrari in specializarea pentru care sustine interviul
- persoana care a dobandit calitatea ceruta pentru desfasurarea activitatii in acea specializare, prevazuta in nomenclatorul specializarilor expertizei tehnice judiciare, in conditiile legii speciale ce reglementeaza organizarea si desfasurarea unei activitati sau profesii si modul de acces in aceasta
- persoana care are titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor in specializarea respectiva
Articolul 10
(1) Dobandeste calitatea de expert tehnic judiciar persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, apartinand Spatiului Economic European ori cetatean al Confederatiei Elvetiene;
(la 02-02-2010, Litera a) a alin. (1) al art. 10 a fost modificata de pct. 1 al art. III din ORDONANTA nr. 13 din 29 ianuarie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 30 ianuarie 2010. )
a^1) cunoaste limba romana;
(la 27-03-2009, Litera a^1) a alin. (1) al art. 10 a fost introdusa de pct. 2 al art. I din LEGEA nr. 37 din 13 martie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 182 din 24 martie 2009. )
b) are capacitate de exercitiu deplina;
c) a absolvit studii superioare in specialitatea pentru care se prezinta la examenul de expert, dovedite cu diploma;
d) are un stagiu de cel putin 3 ani in specialitatea in care a obtinut diploma;
(la 23-05-2009, Litera d) a alin. (1) al art. 10 a fost modificata de pct. 2 al articolul unic din LEGEA nr. 178 din 13 mai 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 335 din 20 mai 2009. )
e) este apt din punct de vedere medical pentru indeplinirea activitatii de expert;
f) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie profesionala si sociala;
g) a fost declarat reusit la examenul organizat in acest scop.
(2) Abrogat.
(la 02-02-2010, Alin. (2) al art. 10 a fost abrogat de pct. 2 al art. III din ORDONANTA nr. 13 din 29 ianuarie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 30 ianuarie 2010. )
Articolul 10^1
(1) Cetateanul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European si cetateanul roman care au obtinut calificarea profesionala necesara intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European pot dobandi calitatea de expert tehnic judiciar in Romania, potrivit prezentei ordonante, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.
(2) Recunoasterea diplomelor si a calificarilor profesionale obtinute intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, necesare dobandirii in Romania a calitatii de expert tehnic judiciar, va fi efectuata potrivit Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Cetateanul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European si cetateanul roman care au dobandit calitatea de expert tehnic judiciar intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, calitate certificata de organismele profesionale recunoscute in acele state, se pot inscrie in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, intocmit pe specialitati si pe judete de compartimentul de specialitate din Ministerul Justitiei care indeplineste atributiile acestei institutii privind expertii tehnici judiciari, in vederea exercitarii profesiei in Romania, in conditiile legii, fiind exceptati de la procedura de examinare prevazuta la art. 7.
(la 06-11-2023, sintagma: Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul Ministerului Justitiei a fost inlocuita de Alineatul (2), Articolul II din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(4) In baza cererii formulate de solicitantul prevazut la alin. (3), Ministerul Justitiei recunoaste automat titlul de calificare emis de autoritatea competenta din statul membru de origine si il inscrie in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari. In vederea inscrierii, expertul solicitant depune la Ministerul Justitiei, odata cu cererea, copia documentului ce atesta dobandirea calificarii profesionale de expert tehnic judiciar in statul de origine, precum si copia documentelor care certifica indeplinirea conditiilor prevazute la art. 10 alin. (1) lit. a), b), e) si f), care pot fi emise sau eliberate de autoritatile competente romane ori de cele din statul de origine.
(la 06-11-2023, Alineatul (4), Articolul 10^1, Capitolul II a fost modificat de Punctul 2., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(5) Cetateanul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European si cetateanul roman care au dobandit calitatea de expert tehnic judiciar intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European si exercita profesia cu titlu permanent in unul dintre aceste state pot profesa in Romania si in mod temporar sau ocazional. In aceasta situatie, expertul tehnic judiciar este exceptat de la procedura de inscriere in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari.
(6) In cazul in care, in vederea exercitarii temporare sau ocazionale a profesiei de expert tehnic judiciar, solicitantul prevazut la alin. (5) se afla la prima aplicatie in Romania ori daca intervine o modificare substantiala a situatiei sale, acesta va inainta Ministerului Justitiei o declaratie privind serviciile pe care le va presta, insotita de urmatoarele documente:
a) dovada cetateniei unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European;
b) abrogata;
(la 06-11-2023, Litera b), Alineatul (6), Articolul 10^1, Capitolul II a fost abrogata de Punctul 3., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
c) dovada calificarii profesionale;
d) atestatul care sa confirme faptul ca solicitantul este legal stabilit intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European in scopul desfasurarii de astfel de activitati si ca nu ii este interzis sa practice profesia, chiar si cu caracter temporar, la momentul eliberarii atestatului;
e) dovada ca a desfasurat o activitate specifica pentru calificarea profesionala de expert tehnic judiciar timp de cel putin un an in decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul in care profesia nu este reglementata in statul de stabilire.
(la 06-11-2023, Litera e), Alineatul (6), Articolul 10^1, Capitolul II a fost modificata de Punctul 4., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(7) Declaratia prevazuta la alin. (6) poate fi depusa prin orice mijloace, inclusiv prin Punctul de contact unic electronic, infiintat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 68/2010, cu modificarile ulterioare, si se reinnoieste anual, daca solicitantul intentioneaza sa exercite, in mod temporar sau ocazional, in decursul anului respectiv, activitatea de expert tehnic judiciar in Romania.
(la 06-11-2023, Alineatul (7), Articolul 10^1, Capitolul II a fost modificat de Punctul 5., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(8) In cazul unor indoieli justificate, Ministerul Justitiei poate solicita autoritatilor competente ale unui stat membru o confirmare a autenticitatii certificatelor si a titlurilor de calificare eliberate in acest alt stat membru, prin intermediul Sistemului de informare al pietei interne (IMI), in conditiile legii.
(la 06-11-2023, Alineatul (8), Articolul 10^1, Capitolul II a fost modificat de Punctul 5., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(9) Inscrierea expertului tehnic judiciar prevazut la alin. (3) in Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, respectiv luarea in evidenta a expertului tehnic judiciar prevazut la alin. (5) se realizeaza de catre compartimentul de specialitate din Ministerul Justitiei, in temeiul ordinului ministrului justitiei, in cel mult 3 luni de la data prezentarii de catre solicitant a tuturor documentelor care fac dovada indeplinirii conditiilor prevazute de lege.
(la 06-11-2023, Alineatul (9), Articolul 10^1, Capitolul II a fost modificat de Punctul 5., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(10) Termenul prevazut la alin. (9) poate fi prelungit o singura data, pentru o perioada de cel mult o luna. Valabilitatea documentelor depuse initial nu este afectata de aceasta prelungire. Prelungirea termenului de autorizare, precum si durata acestei prelungiri trebuie motivate in mod corespunzator si notificate solicitantului inainte de expirarea termenului initial.
(la 06-11-2023, Alineatul (10), Articolul 10^1, Capitolul II a fost modificat de Punctul 5., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(11) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si cetatenilor apartinand Confederatiei Elvetiene.
(la 02-02-2010, Alin. (11) al art. 10^1 a fost introdus de pct. 3 al art. III din ORDONANTA nr. 13 din 29 ianuarie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 30 ianuarie 2010. )
(12) Cererea prevazuta la alin. (4), impreuna cu documentele care o insotesc, poate fi transmisa si prin Punctul de contact unic electronic.
(la 06-11-2023, Articolul 10^1, Capitolul II a fost completat de Punctul 6., Articolul I din LEGEA nr. 304 din 2 noiembrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1001 din 3 noiembrie 2023 )
(la 27-03-2009, Art. 10^1 a fost introdus de pct. 3 al art. I din LEGEA nr. 37 din 13 martie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 182 din 24 martie 2009. )
Articolul 10^2
(1) In cazul in care solicitantul nu indeplineste conditiile prevazute de lege sau cererea formulata de acesta nu este insotita de actele doveditoare, Ministerul Justitiei comunica persoanei interesate refuzul motivat de autorizare sau, dupa caz, necesitatea completarii dovezilor impuse de lege.
(2) Decizia de refuz, respectiv de retragere a autorizatiei de expert tehnic judiciar poate fi atacata la instanta judecatoreasca competenta, potrivit legii.
(la 02-02-2010, Art. 10^2 a fost introdus de pct. 4 al art. III din ORDONANTA nr. 13 din 29 ianuarie 2010, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 70 din 30 ianuarie 2010. )
Expertiza tehnica judiciara este o procedura oficiala prin care un specialist ajuta instanta sa inteleaga aspecte tehnice ale unui caz. Organul care o dispune stabileste in scris ce se cere expertului, termenul de predare, costurile estimate si notifica biroul local responsabil cu expertizele.
Expertiza tehnica judiciara poate fi solicitata in cadrul unui proces civil, penal, contraventional sau administrativ, de catre:
- Instanta de judecata, din oficiu, atunci cand considera necesar un punct de vedere specializat asupra unor aspecte tehnice
- Partile implicate in proces, prin cerere formulata in scris, justificand necesitatea expertizei pentru solutionarea cauzei
- Organul de urmarire penala, in faza de ancheta, pentru clarificarea unor fapte sau imprejurari relevante cauzei
Exista mai multe modalitati prin care se poate desemna un expert tehnic judiciar:
- Numirea de catre instanta - cel mai frecvent, instanta desemneaza un expert din lista oficiala a expertilor autorizati, in functie de specializarea necesara si de domiciliul partilor
- Alegerea de comun acord intre parti - in procesele civile, legea permite ca partile sa convina asupra numelui expertului. Daca instanta accepta propunerea, acesta va fi desemnat
- Numirea unui consiliu de experti - in cauzele complexe, se poate desemna o comisie formata din mai multi experti (ex. in cazuri de mare dificultate tehnica)
- Numirea unui expert strain - in lipsa unui expert autorizat in Romania pentru un domeniu foarte specializat, instanta poate aproba desemnarea unui expert din afara tarii
Partea care a cerut expertiza poate propune si un alt expert, dar pe cheltuiala proprie. Expertul are dreptul la decontarea transportului, cazarii si diurnei, daca trebuie sa se deplaseze. Costurile estimate se achita intr-un cont special in 5 zile de la numirea expertului.
Raportul de expertiza trebuie sa includa detalii despre cine, cand si de ce a cerut expertiza; cum s-a facut analiza, ce au spus partile; concluziile si raspunsurile la intrebari.
Expertul depune raportul impreuna cu bonurile de cheltuieli si propunerea de onorariu. Onorariul final se stabileste in functie de complexitatea cazului si nivelul de pregatire al expertului.
Ministerul Justitiei, prin Directia pentru profesii juridice conexe, autorizeaza, supravegheaza si actualizeaza lista expertilor tehnici judiciari la nivel national. De asemenea, stabileste conditiile de acces la profesie si organizeaza examenele pentru dobandirea calitatii de expert judiciar.
Pentru mai multe detalii, puteti consulta Ghidul specializarilor expertizei tehnice judiciare disponibil AICI.
Ordonnanta 2/2000
CAPITOLUL III - Reguli procedurale privind expertiza tehnica judiciara
Art. 17.
Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei tehnice judiciare numeste expertul sau, dupa caz, specialistul, indica in scris, prin incheiere sau prin ordonanta, obiectul expertizei si intrebarile la care trebuie sa raspunda acesta, stabileste data depunerii raportului de expertiza, fixeaza onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, si comunica biroului local pentru expertize judiciare tehnice si contabile numele persoanei desemnate sa efectueze expertiza.
Art. 18.
Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa persoana numita in calitate de expert sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala sa, si un expert sau un specialist, nominalizat de ea, din categoria persoanelor prevazute la art. 11-14.
Art. 19.
In cazul in care pentru efectuarea expertizei dispuse expertul trebuie sa se deplaseze in alta localitate decat cea in care domiciliaza, acesta are dreptul la rambursarea cheltuielilor de transport, de cazare si la plata diurnei potrivit dispozitiilor care reglementeaza aceste drepturi pentru salariatii din institutiile publice.
Art. 20.
Suma stabilita drept onorariu provizoriu si avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci cand este cazul, se depun, in termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea careia s-a incuviintat efectuarea expertizei, in contul special al biroului local pentru expertize judiciare tehnice si contabile, deschis in acest scop.
Art. 21.
Raportul de expertiza cuprinde:
a) partea introductiva, in care se mentioneaza organul care a dispus efectuarea expertizei, data la care s-a dispus efectuarea acesteia, numele si prenumele expertului sau ale specialistului, specialitatea acestuia, data intocmirii raportului de expertiza, obiectul acesteia si intrebarile la care expertul sau specialistul urmeaza sa raspunda, materialul pe baza caruia expertiza a fost efectuata si daca partile care au participat la aceasta au dat explicatii in cursul expertizei;
b) descrierea operatiunilor de efectuare a expertizei, obiectiile sau explicatiile partilor, precum si analiza acestor obiectii ori explicatii pe baza celor constatate de expert sau de specialist;
c) concluziile, care cuprind raspunsurile la intrebarile puse si parerea expertului sau a specialistului asupra obiectului expertizei.
Art. 22.
Raportul de expertiza insotit de nota de evaluare a onorariului, impreuna cu decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau al altor cheltuieli necesare pentru efectuarea expertizei, daca este cazul, se depun la biroul local pentru expertize judiciare tehnice si contabile, in vederea trimiterii la organul care a dispus efectuarea expertizei.
Art. 23.
(1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnica judiciara se stabileste de organul care a dispus efectuarea expertizei, in functie de complexitatea lucrarii, de volumul de lucru depus si de gradul profesional ori stiintific al expertului sau al specialistului.
(2) Plata onorariului si decontarea altor cheltuieli, atunci cand este cazul, cuvenite expertului sau specialistului, se fac numai prin biroul local pentru expertize judiciare tehnice si contabile.
Art. 24.
(1) Dispozitiile art. 15-23 se aplica si in cazul expertizei contabile judiciare.
(2) Expertizele contabile judiciare pot fi efectuate numai de experti contabili atestati in conditiile legii.
Art. 25.
(1) Birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile vor retine o cota de 10% din onorariul stabilit pentru expertiza tehnica judiciara, pe care o vor vira lunar in contul Ministerului Justitiei - Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
(2) Sumele retinute potrivit alineatului precedent se constituie si se utilizeaza ca venituri extrabugetare la dispozitia Ministerului Justitiei - Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, pentru:
a) cheltuieli privind organizarea, functionarea, coordonarea, indrumarea si controlul activitatii de expertiza tehnica judiciara;
b) organizarea examenului de expert tehnic judiciar si testarea specialistilor;
c) organizarea si desfasurarea activitatii de perfectionare a pregatirii de specialitate a expertilor tehnici judiciari si a specialistilor prin cursuri, consfatuiri si simpozioane;
d) dotari cu mijloace de transport, echipament de tehnica de calcul si programe, mobilier de birou, aparate de telecomunicatii fixe si mobile, birotica si alte dotari necesare pentru desfasurarea activitatii, precum si pentru intretinere, reparatii si plata eventualelor abonamente;
e) stimularea personalului din cadrul Biroului central pentru expertize tehnice judiciare, al birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile, precum si a personalului din directiile de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei, care participa la organizarea, functionarea, coordonarea, indrumarea si controlul activitatii de expertiza tehnica judiciara.
(3) In limita sumelor disponibile, veniturile prevazute la alin. (1) pot fi utilizate si pentru a asigura buna functionare a compartimentelor de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei, a instantelor judecatoresti si a parchetelor.
(4) Modul de utilizare a sumelor constituite conform alin. (1), precum si detalierea cheltuielilor prevazute la alin. (2) se vor stabili prin ordin al ministrului justitiei.
(5) Disponibilitatile ramase la finele anului se vor reporta in anul urmator pentru a fi cheltuite cu aceeasi destinatie.
(6) Evidenta contabila a sumelor prevazute la alin. (1), precum si verificarea respectarii destinatiei acestora revin compartimentelor financiar-contabile din cadrul tribunalelor si din cadrul Ministerului Justitiei.