Comunicat de presa
In trimestrul al treilea al anului 2009, au fost acordate 3941 audiente, dintre care 818, la sediul central si 3123, la birourile teritoriale.
De asemenea, au fost solutionate potrivit competentei legale, 2141 petitii. Dintre acestea, 694 petitii au fost solutionate de catre birourile teritoriale ale institutiei Avocatul Poporului din Alba-Iulia, Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Suceava, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Targu-Mures si Timisoara, restul de 1447 fiind solutionate la sediul central.
Au fost efectuate 5 anchete privind: dreptul de proprietate si dreptul de petitionare, la Primaria Municipiului Bucuresti; dreptul de proprietate si dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica, la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si Primaria comunei Vedea, judetul Arges; dreptul de proprietate, la Primaria Turda si Primaria comunei Finta, judetul Dambovita.
A fost emisa 1 recomandare catre presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, referitoare la respectarea dreptului de proprietate privata si a dreptului persoanei vatamate de o autoritate publica.
Au fost formulate, la solicitarea Curtii Constitutionale, 476 puncte de vedere privind exceptiile de neconstitutionalitate.
A fost ridicata direct de Avocatul Poporului o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 94/2009 pentru asigurarea continuitatii activitatii unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 602 din 31 august 2009.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<