Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune izvorata din contractul de mandat
(privind obligatia mandatarului de a da socoteala)


 
INSTANTA1)  ......................
 


                                              Domnule Presedinte,
 

Subsemnatul2)  ....................................., domiciliat in3)  ..................., str. ...............
.................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ...............
...................., reprezentat prin avocat .........................., cu sediul profesional in ................................., str. ............................. nr. ......, bloc ...., scara ...., etaj ..., apart. ...., sector/judet ..............., in calitate de mandant, formulez prezenta


                                     CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA

a paratului-mandatar domiciliat in ......................, str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj  ....,  apart.  .....,  sector/judet  ..........................,  solicitand  citarea  acestuia  cu  mentiunea,  „la interogatoriu“, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti obligarea paratului:
1. sa-mi restituie suma de ....... lei, pe care acesta a primit-o de la ..............., domiciliat in ........., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., in puterea mandatului pe care l-a executat;
2.  sa-mi  plateasca  dobanda  pentru  sumele  nerestituite  si  folosite  de  mandatar,  in  cuantum  de................... lei, cu incepere din ziua intrebuintarii, respectiv ..............
.........................., pana in prezent;

                    DOMNULUI PRESEDINTE AL4)  ........................................


1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-3 Cod procedura civila.  Instanta  competenta  teritorial  este  fie  cea  comuna  de  la  domiciliul  paratului  (art.  5  Cod  procedura  civila –„Cererea se face la instanta domiciliului paratului. Daca paratul are domiciliul in strainatate sau nu are domiciliul cunoscut, cererea se face la instanta resedintei sale din tara, iar daca nu are nici resedinta cunoscuta, la instanta domi- ciliului sau resedintei reclamantului“), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila.
2. Calitatea de reclamant o are mandantul-contractant („Conventiile legal facute au putere de lege intre partile con- tractante. Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege“ – art. 969 Cod civil – si n-au efect decat intre partile contractante – art. 973 Cod civil) care a imputernicit pe paratul-mandatar petru a-l reprezenta la incheierea anumitor acte juridice.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

3. sa-mi plateasca, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces1).

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):
Subsemnatul am mandatat pe parat la data de ....................., prin contractul de mandat nr. ..........., autentificat de BNP ....................., sa se ocupe in numele meu si pentru mine de administrarea si con- servarea imobilului proprietatea personala a subsemnatului din ......................, str. ........................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
In baza si in limitele acestui mandat, mandatarul meu trebuia sa incaseze chiria aferenta acestui spatiu, stipulata in contractul de locatiune incheiat intre subsemnat si numitul ................................ .
Desi paratul a incasat aceste sume de bani, pe care avea obligatia de a le depune in contul subsemnatului  nr.  ............,  deschis  la  Banca  ................................,  sucursala  ..............................,  nu  a facut acest lucru, folosindu-se de sumele ce-mi reveneau in baza dreptului meu de proprietate si con- tractului de locatiune incheiat, sume in posesia carora paratul a intrat, in puterea mandatului pe care
l-a executat.
Avand in vedere cele de mai sus, dispozitiile contractului de mandat incheiat intre parti si dis- pozitiile art. 1541 Cod civil coroborat cu art. 1544 Cod civil, va solicit sa admiteti actiunea asa cum a fost formulata, sa dispuneti obligarea paratului-debitor sa-mi restituie suma de .......... lei si sa-mi plateasca dobanda aferenta in cuantum de ........ lei, alaturi de obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat etc.).

IN DREPT:
Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila,

1. Se arata in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii de chemare in judecata,  iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani,  se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. In vir- tutea obligatiei de a da socoteala, mandatarul este dator sa dea in primire mandantului tot ceea ce i s-a predat, chiar daca acestea nu s-ar cuveni mandantului – art. 1541 Cod civil. Sumele  de bani astfel dobandite si folosite de mandatar sunt purtatoare de dobanzi din ziua intrebuintarii, fara sa fie necesara vreo punere in intarziere a acestuia, in schimb, sumele nerestituite de mandatar, dar neintrebuintate sunt purtatoare de dobanzi numai din ziua in care s-au cerut acele sume – art. 1544 Cod civil (exceptie de la art. 1088 Cod civil ce considera ca punerea in intarziere presupune cererea de chemare in judecata). Daunele moratorii au rolul   de a compensa prejudiciul cauzat prin intarzierea executarii obligatiei contractuale fara insa a inlocui aceasta executare. In materie comerciala exista ca procedura prealabila obligatorie dispozitiile art. 720 indice 1 Cod proce- dura civila, ce reglementeaza procedura concilierii. Oricand, in timpul procesului, debitorul-parat isi poate executa obligatia, fara insa a impiedica cererea reclamantului de acordare de despagubiri ca urmare a prejudiciului suferit prin intarziere.
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Reclamantul trebuie sa faca dovada ca sunt indeplinite conditiile de admisibilitate
a actiunii: un contract valabil, un prejudiciu, culpa paratului (care se prezuma, daca primele doua conditii sunt implinite), paratul-debitor al obligatiei de a da sau a face a fost pus in intarziere, legatura de cauzalitate intre fapta paratului si urmarea imediata, prejudiciul, si nu exista vreo clauza exoneratoare de raspundere a paratului, iar dreptul la actiune nu este prescris. Actiunea este supusa termenului de prescriptie de 3 ani, care incepe sa curga, potrivit art. 7 alin. (1) sau (3) din Decretul nr. 167/1958, de la data incetarii contractului, fie prin executarea lui, fie prin alte moduri de incetare a raporturilor dintre parti.
In cazul banilor ridicati de la C.E.C. sau banci in temeiul „clauzei de imputernicire“,  termenul de prescriptie incepe sa curga de la data la care titularul de libret (mandantul) a cunoscut sau trebuia sa cunoasca paguba ce i-a fost pricinuita de mandatar prin ridicarea sumelor de bani si nerespectarea obligatiei de a da socoteala.
 

art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1)  ............. .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, interogatoriul paratului si orice alte probe a caror necesitate de administrare ar rezulta din dezbateri.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ2):
1. .............................................. .
2. Contractul de mandat.
3. Dovada punerii in intarziere.
4. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............ .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar .......... .

                                                      SEMNATURA

1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: dispozitiile art. 1532- 1559 Cod civil si contractul de mandat.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezer- vate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2023 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2023

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016