Actiune in anularea unui act
juridic pentru vicii de
consimtamant – violenta
INSTANTA1) ......................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul2) ..............................................., domiciliat in3) ........................, str. ........................................... nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ............., sector/judet ............................................, prin mandatar ........................................,
cu procura speciala nr. ......... autentificata de BNP ............................ la data de
........................................, domiciliat in ......................., str. ................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .................................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ............................, domiciliat in ........................., str. ...................................... nr. ....., bloc ....., scara .....,
etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa se declare
NULITATEA RELATIVA
4)
a5) contractului de vanzare-cumparare nr. ..... autentificat de Biroul Notarului Public ..................., in data de ............. sub nr. ......., obligand totodata pe parat la plata sumei de .................... lei cu titlu de
DOMNULUI PRESEDINTE AL6) ........................................
1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Nulitatea relativa nu poate fi invocata de oricine, ci, in principiu, numai de persoana interesata.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Nulitatea relativa (anularea) este o sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila, sanctionand nerespectarea, la incheierea actului juridic, a unor norme juridice ce ocrotesc un interes particular, individual. Nulitatea relativa nu poate fi invocata oricand, actiunea in declararea nulitatii relative fiind prescriptibila extinctiv. Nulitatea relativa poate fi acoperita prin confirmare expresa sau tacita.
5. Se indica actul juridic a carui anulare se cere: actul de vanzare-cumparare, donatie nr. ......... din data de .............., autentificat de Biroul Notarului Public ..........., hotararea adunarii detinatorilor de obligatiuni ..............., contractul de intretinere etc.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
despagubiri si a sumei de ........ lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, ocazionate de acest proces1).
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT2):
Subsemnatul fiind grav bolnav de multi ani, suferind de ................., eram in grija paratului din acest dosar, in calitate de nepot dupa sora subsemnatului. La data de ............, in timpul unei grave suferinte a subsemnatului, paratul a venit la mine, spunandu-mi ca va inceta sa se ocupe de mine daca nu-i vand imobilul proprietatea subsemnatului din ..............., str. ....................... nr. ......, numar cadastral ........., sola ........, tarla ........, sector/judet ................. .
Fiind bolnav, batran si singur, fara alte posibilitati de a fi ingrijit, vazandu-ma expus sa raman fara nici o alta ingrijire, am consimtit in aceste conditii, la vanzarea ceruta de parat, asa incat subsem- natul, in calitate de proprietar al imobilului din ..............., str. ....................... nr. ......, numar cadastral ........., sola ........, tarla ........, sector/judet ..................., am incheiat la data de ....................... un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobilul, proprietatea subsemnatului, pretul declarat
al acestei vanzari fiind de ............... lei.
Vazandu-si astfel realizat interesul, paratul m-a parasit imediat, ulterior incheierii acestui con- tract, iar in aceasta situatie, fiind limpede ca manifestarea vointei mele a fost determinata de amenintarea paratului de a ma lasa fara ingrijire, exercitand prin aceasta o violenta psihica asupra mea in scopul de a-mi smulge consimtamantul, va rog sa admiteti actiunea subsemnatului asa cum a fost formulata, sa constatati nulitatea relativa a contractului de vanzare-cumparare pentru lipsa con- simtamantului subsemnatului la incheierea acestuia, intrucat a fost dat sub imperiul violentei si sa dispuneti obligarea paratului la plata de despagubiri, in cuantum de ...... lei, pentru prejudiciul suferit si a cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat etc.).
1. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului (taxa de timbru este insa fixa pentru capatul de cerere privind nulitatea). Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic. Nulitatea are efect atat pentru viitor, cat si pentru trecut si conduce la repunerea partilor in situatia anterioara, asa incat prin efectul acesteia partile sunt obligate sa-si inapoieze tot ceea ce si-au prestat in temeiul actului nul, anularea actului juridic primar atragand si anularea actului subsecvent, secundar (ex. anularea actului de vanzare-cumparare conduce si la anularea titlului prin care un tert a dobandit prin cumparare subsecventa primei vanzari).
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Violenta este acel viciu de consimtamant care consta in amenintarea unei persoane cu un rau de natura sa ii produca o temere ce o determina sa incheie un act juridic, pe care altfel nu l-ar si incheiat. Violenta poate fi fizica sau morala. Pentru a fi insa viciu de consimtamant trebuie indeplinite doua cerinte cumulativ: temerea insuflata sa fie determinanta pentru incheierea actului juridic civil, amenintarea sa fie injusta, nelegitima, reclamantul putand sa faca dovada violentei cu orice mijloc de proba. Victima violentei are la indemana doua actiuni: pe de o parte, actiunea in declararea nulitatii relative a actului juridic, iar pe de alta parte, o actiune in repararea prejudiciului ce i-a fost cauzat ca urmare a violentei. Aceste doua actiuni pot fi cumulate.
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1) ....... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, interogatoriul paratului si proba testimoniala cu .... martori.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ...................................., domiciliat in ................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ...................................., domiciliat in ................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................... .
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXEZ2):
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Actul juridic a carui anulare se cere a se declara.
4. Acte medicale.
5. Procura speciala nr. ...... autentificata de BNP .................. la data de ....... .
6. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar .............. .
SEMNATURA
1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 953, 955, 956, 957, 958, 961 Cod civil.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte
|