Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune in anularea unui act
juridic pentru vicii de
consimtamant violenta

 

INSTANTA1)  ......................
 


                                            Domnule Presedinte,
 


Subsemnatul2)  ..............................................., domiciliat in3)  ........................, str. ........................................... nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ............., sector/judet ............................................, prin mandatar ........................................,
cu procura speciala nr. ......... autentificata de BNP ............................ la data de
........................................, domiciliat in ......................., str. ................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .................................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ............................, domiciliat in ........................., str. ...................................... nr. ....., bloc ....., scara .....,
etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa se declare

                                             NULITATEA RELATIVA 4)

a5)  contractului de vanzare-cumparare nr. ..... autentificat de Biroul Notarului Public ..................., in data de ............. sub nr. ......., obligand totodata pe parat la plata sumei de .................... lei cu titlu de


                  DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  ........................................

1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-4 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie una din cele prevazute alternativ in art. 10 Cod procedura civila. Cererile privitoare la bunuri imobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia se afla imobilele (art. 13 alin. (1) Cod procedura civila).
2. Nulitatea relativa nu poate fi invocata de oricine, ci, in principiu, numai de persoana interesata.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Nulitatea relativa (anularea) este o sanctiune de drept civil care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila, sanctionand nerespectarea, la incheierea actului juridic, a unor norme juridice  ce  ocrotesc  un  interes  particular,  individual.  Nulitatea  relativa  nu  poate  fi  invocata  oricand,  actiunea  in declararea nulitatii relative fiind prescriptibila extinctiv. Nulitatea relativa poate fi acoperita prin confirmare expresa sau tacita.
5. Se indica actul juridic a carui anulare se cere: actul de vanzare-cumparare, donatie nr. ......... din data de .............., autentificat de Biroul Notarului Public ..........., hotararea adunarii detinatorilor de obligatiuni ..............., contractul de intretinere etc.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 


despagubiri si a sumei de ........ lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, ocazionate de acest proces1).


MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):

Subsemnatul fiind grav bolnav de multi ani, suferind de ................., eram in grija paratului din acest dosar, in calitate de nepot dupa sora subsemnatului. La data de ............, in timpul unei grave suferinte a subsemnatului, paratul a venit la mine, spunandu-mi ca va inceta sa se ocupe de mine daca nu-i vand imobilul proprietatea subsemnatului din ..............., str. ....................... nr. ......, numar cadastral ........., sola ........, tarla ........, sector/judet ................. .
Fiind bolnav, batran si singur, fara alte posibilitati de a fi ingrijit, vazandu-ma expus sa raman fara nici o alta ingrijire, am consimtit in aceste conditii, la vanzarea ceruta de parat, asa incat subsem- natul, in calitate de proprietar al imobilului din ..............., str. ....................... nr. ......, numar cadastral ........., sola ........, tarla ........, sector/judet ..................., am incheiat la data de ....................... un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobilul, proprietatea subsemnatului, pretul declarat
al acestei vanzari fiind de ............... lei.
Vazandu-si astfel realizat interesul, paratul m-a parasit imediat, ulterior incheierii acestui con- tract,  iar  in  aceasta  situatie,  fiind  limpede  ca  manifestarea  vointei  mele  a  fost  determinata  de amenintarea paratului de a ma lasa fara ingrijire, exercitand prin aceasta o violenta psihica asupra mea in scopul de a-mi smulge consimtamantul, va rog sa admiteti actiunea subsemnatului asa cum a fost formulata, sa constatati nulitatea relativa a contractului de vanzare-cumparare pentru lipsa con- simtamantului subsemnatului la incheierea acestuia, intrucat a fost dat sub imperiul violentei si sa dispuneti obligarea paratului la plata de despagubiri, in cuantum de ...... lei, pentru prejudiciul suferit si a cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat etc.).

1. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului (taxa de timbru este insa fixa pentru capatul de cerere privind nulitatea). Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, daca imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic. Nulitatea are efect atat pentru viitor, cat si pentru trecut si  conduce  la  repunerea  partilor  in  situatia  anterioara,  asa  incat  prin  efectul  acesteia  partile  sunt  obligate  sa-si inapoieze tot ceea ce si-au prestat in temeiul actului nul, anularea actului juridic primar atragand si anularea actului subsecvent, secundar (ex. anularea actului de vanzare-cumparare conduce si la anularea titlului prin care un tert a dobandit prin cumparare subsecventa primei vanzari).
2. Se  vor  indica  motivele  de  fapt  pe  care  se  intemeiaza  cererea  si  care  determina  pe  reclamant  sa  ceara  concursul justitiei,  justificand  si  argumentand  demersul  justitiar.  Violenta  este  acel  viciu  de  consimtamant  care  consta  in amenintarea unei persoane cu un rau de natura sa ii produca o temere ce o determina sa incheie un act juridic, pe care altfel nu l-ar si incheiat. Violenta poate fi fizica sau morala. Pentru a fi insa viciu de consimtamant trebuie indeplinite  doua  cerinte  cumulativ:  temerea  insuflata  sa  fie  determinanta  pentru  incheierea  actului  juridic  civil, amenintarea sa fie injusta, nelegitima, reclamantul putand sa faca dovada violentei cu orice mijloc de proba. Victima violentei are la indemana doua actiuni: pe de o parte, actiunea in declararea nulitatii relative a actului juridic, iar pe de alta parte, o actiune in repararea prejudiciului ce i-a fost cauzat ca urmare a violentei. Aceste doua actiuni pot fi cumulate.
 

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.1)  ....... .
In  dovedirea  actiunii  inteleg  sa  ma  folosesc  de  proba  cu  inscrisuri,  interogatoriul  paratului  si proba testimoniala cu .... martori.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ...................................., domiciliat in ................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ...................................., domiciliat in ................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........................... .

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratului.

ANEXEZ2):

1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Actul juridic a carui anulare se cere a se declara.
4. Acte medicale.
5. Procura speciala nr. ...... autentificata de BNP .................. la data de ....... .
6. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar .............. .


                                                   SEMNATURA


1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 953, 955, 956, 957, 958, 961   Cod civil.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016