Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Actiune pentru repararea prejudiciului cauzat tertilor prin fapta ilicita - (prepusi, ucenici, elevi etc.)

Actiune pentru repararea prejudiciului
cauzat tertilor prin fapta ilicita
(prepusi, ucenici, elevi etc.)


INSTANTA1)  ......................
 

                                               Domnule Presedinte,
 


Subsemnatul2)   ..............................................,  domiciliat  in3)   .....................,  str.  ................................  nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .................................., reprezentat prin avocat ........................., cu sediul profesional in ..............., str. ................................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ....,  apart.  .....,  sector/judet  .................,  chem  in  judecata  pe  parata  S.C.  .....................,  cu  sediul  in..........................,  str.  ............................
................  nr.  ......,  bloc  ......,  scara  .....,  etaj  ....,  apart.  .............,  sector/judet
.................................., cod unic de inregistrare ...................................., atribut fiscal .............................................................., numar de ordine in registrul comertului .............../............/................., cont deschis la Banca ......................., sucursala ......................, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta pe calea


                    ACTIUNII IN RASPUNDERE CIVILA DELICTUALA4)

sa fie obligata5):
1. sa-mi plateasca suma de ............ lei, ce reprezinta valoarea lucrarilor de reparatii efectuate de subsemnat asupra autovehiculului proprietate personala, avariat de prepusul paratei la data de ...........


                       DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  ........................................

1. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila. Instanta competenta teritorial este in principiu cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), dar reclamantul poate alege instanta in a carei circumscriptie s-a savarsit fapta (art. 10 pct. 8 Cod procedura civila.)
2. Calitatea de reclamant o are victima prejudiciului, persoana care a suferit un prejudiciu si in patrimoniul careia s-a nascut dreptul la dezdaunare si bineinteles succesorii in drepturi ai acesteia.
3. Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
4. Raspunderea civila delictuala reprezinta o sanctiune civila, cu caracter reparator ce ia nastere in momentul in care cu intentie, din neglijenta sau din imprudenta s-a comis o fapta care a cauzat un prejudiciu altei persoane. Raspunderea civila delictuala este de mai multe feluri: raspunderea pentru fapta proprie (art. 998-999 Cod civil); raspunderea pentru fapta altei persoane  raspunderea  parintilor  pentru  fapta  ilicita  a  copiilor  lor  minori  –  art.  1000  alin.  (2)  Cod  civil;  raspunderea comitentilor pentru prejudiciile cauzate de prepusii lor in functiile incredintate – art. 1000 alin. (3) Cod civil; raspunderea institutorilor si mestesugarilor pentru prejudiciile cauzate de elevii si ucenicii aflati sub supravegherea lor – art. 1000 alin. (4) Cod civil; raspunderea pentru lucruri, edificii si animale art. 1000 alin. (1), art. 1001, art. 1002 Cod civil.
5. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii ce vizeaza dezdaunarea sau reparatiunea, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Reclamantul-creditor poate solicita obligarea paratului-debitor la repararea prejudiciului efectiv (damnum emergens), cat si la plata foloaselor nerealizate (lucrum cessans).
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 


urmare accidentului de circulatie savarsit de acesta si respectiv suma de ................ lei, reprezentand beneficiul  nerealizat  prin  indisponibilizarea  acestor  sume,  calcul  efectuat  in  raport  cu  dobanda legala;
2. sa-mi plateasca suma de ............. lei, ce reprezinta repararea prejudiciului cauzat de ucenicul sau ............... la data de1).
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa-mi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):

1. Parata chemata in judecata in calitate de debitor este angajatorul   lui ........................, avand incadrare de sofer profesionist.
In data de3)  .............................., prepusul ............, fiind plecat in interes de serviciu din localitate, a pierdut controlul autovehiculului, a parasit suprafata carosabila, intrand in masina subsemnatului, parcata regulamentar pe marginea dreapta a soselei, avariindu-mi grav autovehiculul parcat.
Intrucat prepusul este angajat al paratei, iar la momentul savarsirii faptei executa un ordin de ser- viciu, va rog sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnat pentru paguba cauzata de prepusul sau, cu suma de ..................... lei, solicitandu-va de asemenea sa obligati parata si la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar,  onorariu  avocat,  onorariu  expertize,  cheltuieli  legate  de  audierea  martorilor,  cercetare judecatoreasca etc.).
2. Subsemnatul locuiesc in acelasi imobil teren si constructie cu parata, respectiv in .................., str. ................................................... nr. ......, numar cadastral .........................., judet/sector ............................ .
In curtea comuna, subsemnatul am cultivat o serie de fructe si legume, printre care si un lot de cca ........... mp de capsuni.
In data de ............., numitul .................., ucenic al paratei, in timpul pauzei de masa, parasind imobilul, a intrat in curte si a cules fara acordul subsemnatului intreaga mea recolta de capsuni.
Avand in vedere ca prepusul este angajat al paratei, iar la momentul savarsirii faptei acesta se afla in timpul programului de lucru, trebuind a fi supravegheat de parata, va rog sa admiteti actiunea, sa constatati ca acesta urmeaza sa raspunda fata de subsemnat pentru paguba cauzata de ucenicul sau cu suma de ............ lei, solicitandu-va de asemenea sa obligati parata si la plata cheltuielilor de jude-

1. In cazul raspunderii civile delictuale, faptuitorul, debitor al obligatiei de a da, este de drept pus in intarziere, fara efectuarea vreunei formalitati in acest sens. In materie comerciala, avem ca procedura prealabila obligatorie dis- pozitiile art. 720 indice 1 Cod procedura civila, ce reglementeaza procedura concilierii.
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Pentru a fi admisibila actiunea, trebuie indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale: existenta unei fapte ilicite, prin care se incalca o anumita obligatie aducandu-se atin- gere unui drept subiectiv, un prejudiciu, un raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, vinovatia sub forma intentiei, neglijentei, imprudentei, ce trebuie a fi dovedita de reclamant.
3. Este important de mentionat data producerii pagubei sau data la care reclamantul a luat cunostinta de paguba intrucat actiunea  civila  intemeiata  pe  raspundere  civila  delictuala  se  prescrie  in  termenul  de  drept  comun  prevazut  de Decretul nr. 167/1958, respectiv de 3 ani. Acest termen se calculeaza de la data cand pagubitul a cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasca atat paguba, cat si pe cel care raspunde de ea.
 

cata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expertize,
cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:

Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila si art.1)  ... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ......... martori, expertiza tehnica2)  .................................................................... privind3)  ....................................... .
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................, domiciliat in ........................, str. ................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................;
2. ................................, domiciliat in ........................, str. ................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratei cu mentiunea „la interogatoriu“.

Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratei.

ANEXEZ4):
1. .............................................. .
2. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ........... .
3. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ........ si timbru judiciar ............ .



                                                 SEMNATURA


1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 1000 alin. (3) sau alin. (4) Cod civil.
Potrivit art. 1169 Cod civil, cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca. Dovada se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, interogatoriu etc.
2. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri imobile, bunuri mobile, contabila, in constructii, auto, in instalatii etc.).
3. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
4. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar
o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "Actiune pentru repararea prejudiciului cauzat tertilor prin fapta ilicita - (prepusi, ucenici, elevi etc.)":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016