Ministerul Dezvoltarii si Turismului a lansat un
proiect de lege prin care proprietarii de locuinte cu fatade degradate vor fi obligati sa le renoveze. Iata cele mai importante prevederi:
- detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, in temeiul si cu respectarea legislatiei in vigoare privind calitatea in constructii si a prezentei legi, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor.
- renovarile se vor face pe baza unor programe multianuale stabilite de autoritatile locale. Acestea se vor ocupa si de inventarierea cladirilor la care trebuie intervenit si de notificarea proprietarilor care refuza sa si le renoveze.
- lucrarile se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar daca acestia refuza, lucrarile vor fi efectuate de stat, care se va indrepta apoi asupra proprietarului pentru a si-recupera cheltuielile.
- daca proprietarii au venituri pe membru de familie sub castigul mediu net pe economie, lucrarile vor fi platite de stat. De asemenea, asociatiile de proprietari si detinatorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobanda subventionata.
- daca primarul nu face identificarea cladirilor si a proprietarilor lor, amenda este cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de lei.
- daca detinatorii cladirilor care au fost notificati sa si le renoveze nu contracteaza lucrarile de proiectare si constructie, amenda este cuprinsa intre 5.000 si 8.000 de lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL cu activitate bar si discoteca de noapte, doreste sa angajeze 2 persoane la paza, care vor avea program de lucru doar vineri-duminica inclusiv, in intervalele orare 20.00-06.00. Cum este cel mai bine de intocmit CIM din punct de vedere al orelor de munca si al repartizarii: inegal/schimburi/flexibil/individualizat ? Trebuie acordat si spor de noapte avand in vedere programul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat care a avut concediu medical in luna curenta, noiembrie 2024. Salariatul ne-a comunicat ca nu mai gaseste certificatul de concediu medical si ne va aduce o copie conforma cu originalul de la medicul emitent. Putem primi o copie a documentului original si care sa tina loc de document original? Se poate inregistra si plati un concediu medical pe baza unei copii conforme cu originalul sau este obligatoriu sa avem un document original?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<