Ministerul Dezvoltarii si Turismului a lansat un
proiect de lege prin care proprietarii de locuinte cu fatade degradate vor fi obligati sa le renoveze. Iata cele mai importante prevederi:
- detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, in temeiul si cu respectarea legislatiei in vigoare privind calitatea in constructii si a prezentei legi, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor.
- renovarile se vor face pe baza unor programe multianuale stabilite de autoritatile locale. Acestea se vor ocupa si de inventarierea cladirilor la care trebuie intervenit si de notificarea proprietarilor care refuza sa si le renoveze.
- lucrarile se vor face pe cheltuiala proprietarilor, iar daca acestia refuza, lucrarile vor fi efectuate de stat, care se va indrepta apoi asupra proprietarului pentru a si-recupera cheltuielile.
- daca proprietarii au venituri pe membru de familie sub castigul mediu net pe economie, lucrarile vor fi platite de stat. De asemenea, asociatiile de proprietari si detinatorii de apartamente pot beneficia de credite bancare garantate de stat, cu dobanda subventionata.
- daca primarul nu face identificarea cladirilor si a proprietarilor lor, amenda este cuprinsa intre 10.000 si 15.000 de lei.
- daca detinatorii cladirilor care au fost notificati sa si le renoveze nu contracteaza lucrarile de proiectare si constructie, amenda este cuprinsa intre 5.000 si 8.000 de lei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<