Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195 din 2002 privind Codul rutier .PDF - Anexa nr. 1F
Anexa nr. 1F
Clasificarea, reglementarile privind standardele de omologare si utilizarea dispozitivelor de fixare in scaun pentru copii in functie de grupele de masa si componenta sistemelor
1. Dispozitivele de fixare in scaun pentru copii se clasifica in 5 grupe de masa:
a) grupa 0, pentru copii cu masa mai mica de 10 kg;
b) grupa 0+, pentru copii cu masa mai mica de 13 kg;
c) grupa I, pentru copii cu masa intre 9 si 18 kg;
d) grupa II, pentru copii cu masa intre 15 si 25 kg;
e) grupa III, pentru copii cu masa intre 22 si 36 kg.
2. Dispozitivele de fixare in scaun pentru copii se impart in doua clase:
a) o clasa integrala care cuprinde o combinatie de chingi ori de elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitiv de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru protectie la impact, care poate fi ancorat prin propria sa chinga integrala ori propriile sale chingi integrale;
b) o clasa neintegrala care poate cuprinde un dispozitiv partial de fixare in scaun care, atunci cand este utilizat impreuna cu centura de siguranta a unui adult ce inconjoara corpul copilului sau fixeaza dispozitivul in care se afla copilul, formeaza un sistem complet de fixare in scaun a copilului.
3. Dispozitivele de fixare in scaun pentru copii se utilizeaza in functie de caracteristicile fizice ale copiilor in conformitate cu:
a) grupa de masa corespunzatoare pentru copii, in cazul dispozitivelor de fixare in scaun omologate potrivit standardelor prevazute de Regulamentul 44/03 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite sau Directiva (77/541/CEE) a Consiliului din 28 iunie 1977 privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la centurile de siguranta si la sistemele de retinere ale autovehiculelor;
b) inaltimea si masa maxima a ocupantului caruia ii este destinat dispozitivul de fixare in scaun pentru copii, astfel cum este indicat de catre producator, in cazul dispozitivelor de fixare in scaun omologate potrivit standardelor prevazute de Regulamentul Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite nr. 129 privind dispozitii uniforme referitoare la omologarea dispozitivelor de fixare pentru copii utilizate la bordul autovehiculelor.
>>REVINO LA CUPRINS REGULAMENTULUI DE APLICARE A CODULUI RUTIER!<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o salariata care in 2019 a revenit din concediu crestere si ingrijire copil, fiind incadrata pe acelesi post si aceeasi functie. Ulterior a mai nascut un copil si a intrat din nou in concediu de crestere si ingrijire copil timp de 2 ani. Angajatorul mai are obligatia sa o reincadreze pe acelasi post, cu aceeasi functie si nu poate timp de 6 luni sa ii inceteze contractul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la legea prin care salariatilor cu salariul minim se acorda cei 200 lei, neimpozabili, cum aplicam in urmatoarele situatii: salariat cu functia de baza la o unitate si part time 1h-4h la alta unitate, sau avem si cazuri cu 5-10 ore/luna salariat cu functia de baza la unitate cu 1h/zi-7h/zi salariat cu functia de baza la o unitate cu 4h/zi, part time de 1h/zi la o a doua unitate, part time 2h/zi la o a treia unitate.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am un angajat cu contract de munca suspendat pentru concediu ingrijire copil pana la 2 doi ani. M-a anuntat ca vrea sa ii incetam suspendarea si in aceeasi zi sa ii incetam contractul de munca. Intrebarea este daca se poate in aceeasi zi sa incetez si suspendarea si sa ii incetez si contractul de munca? Cum este corect?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<