
Campania de frauda cibernetica prin apeluri telefonice continua sa faca victime in Romania, avertizeaza Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC). Atacatorii folosesc tehnici de manipulare si se prezinta drept reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti sau ai SIF Muntenia, promitand castiguri financiare false pentru a convinge victimele sa le ofere acces la date bancare.
”Seria de tentative de frauda se foloseste de vishing (apeluri telefonice de phishing) pentru a convinge utilizatorii romani sa partajeze atacatorilor date cu caracter sensibil, in special date bancare”, a transmis, marti, DNSC, intr-un comunicat.
”Atacatorii apeleaza victima, pretinzand ca sunt din partea SIF Muntenia sau Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si folosesc drept pretext al apelului presupuse actiuni vechi pe care victima le-ar detine din perioada cuponiadei din anii '90, dar despre care a uitat. Atacatorii sustin ca aceste actiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, insa pentru a le vinde si a incasa sumele respective, victima trebuie sa urmeze un proces la indrumarea atacatorului”, a mai transmis DNSC.
Potrivit specialistilor, in realitate nu exista aceste actiuni, iar atacatorii cer victimei sa instaleze pe dispozitiv anumite aplicatii false, care folosesc identitatea vizuala a entitatilor impersonate si care au ca scop prejudicierea financiara a victimei.
Recomandarile Directoratului National de Securitate Cibernetica:
- Nu instalati aplicatii sau programe la solicitarea apelantilor, in special daca vi se cere acest lucru in regim de urgenta si cu explicatii vagi.
- Nu furnizati niciodata telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), in urma unor apeluri suspecte, chiar daca par a proveni de la institutii de incredere.
- Verificati intotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau institutie, printr-un canal de comunicare separat, in special daca vi se solicita date cu caracter sensibil.
- Raportati astfel de apeluri catre organizatia a carei identitate este folosita pentru a atrage atentia cat mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori in astfel de initiative frauduloase.
In cazul in care ati furnizat date de card, sesizati imediat banca, iar daca ati fost pagubit, depuneti o plangere la Politie (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) si notificati DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/), se mai arata in comunicatul DNSC.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<