In momentul de fata, avocatii definitivi au dreptul de a pune concluzii la toate instantele, cu exceptia ICCJ si CCR. La Inalta Curte de Casatie si Justifie si la Curtea Constitutionala, pot pune concluzii doar avocatii definitivi care detine vechime neintrerupta de cel putin 5 ani de la definitivare.
O propunere de modificare a articolelor 23 si 24 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat este facuta de uniunea Nationala a Barourilor. Conform acestor modificari propuse, avocatii definitivi vor avea dreptul de a acorda asistenta juridica, de a redacta acte de procedura si de a pune concluzii si la curtile de apel, la ICCJ si CCR in situatiile in care:
1. Au vechime neintrerupta de cel putin 3 ani de la definitivare, in cazul curtilor de apel.
2. Au vechime neintrerupta de cel putin 5 ani de la definitivare in cazul ICCJ si CCR.
3. Au promovat examenul de dobandire a dreptului de a pune concluzii la aceste instante.
Examenul pentru dobandirea dreptului de a pune concluzii la aceste instante va fi organizat de consiliul UNBR, prin intermediul INPPA (Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor) si in colaborare cu Institutul National al Magistraturii.
Mai mult, pe lista de propuneri este si decizia de a da dreptul de a acorda asistenta juridica, de a redacta acte de procedura si de a pune concluzii si la curtile de apel, la ICCJ si CCR, in cazul persoanelor care au fost judecatori inainte sa devina avocati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<