In momentul de fata, avocatii definitivi au dreptul de a pune concluzii la toate instantele, cu exceptia ICCJ si CCR. La Inalta Curte de Casatie si Justifie si la Curtea Constitutionala, pot pune concluzii doar avocatii definitivi care detine vechime neintrerupta de cel putin 5 ani de la definitivare.
O propunere de modificare a articolelor 23 si 24 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat este facuta de uniunea Nationala a Barourilor. Conform acestor modificari propuse, avocatii definitivi vor avea dreptul de a acorda asistenta juridica, de a redacta acte de procedura si de a pune concluzii si la curtile de apel, la ICCJ si CCR in situatiile in care:
1. Au vechime neintrerupta de cel putin 3 ani de la definitivare, in cazul curtilor de apel.
2. Au vechime neintrerupta de cel putin 5 ani de la definitivare in cazul ICCJ si CCR.
3. Au promovat examenul de dobandire a dreptului de a pune concluzii la aceste instante.
Va recomandam
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Vacanta! Distractie si pregatire in acelasi timp! Iata lucrarea noastra cu 25 de tipuri de compuneri perfect adaptate preocuparilor copiilor din clasele III-IV! Stim, copilul dvs. este in vacanta. E o perioada binemeritata de relaxare, desigur, dar totodata, din punct de vedere scolar, este si o perioada periculoasa: o pauza totala timp de 3...
Examenul pentru dobandirea dreptului de a pune concluzii la aceste instante va fi organizat de consiliul UNBR, prin intermediul INPPA (Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor) si in colaborare cu Institutul National al Magistraturii.
Mai mult, pe lista de propuneri este si decizia de a da dreptul de a acorda asistenta juridica, de a redacta acte de procedura si de a pune concluzii si la curtile de apel, la ICCJ si CCR, in cazul persoanelor care au fost judecatori inainte sa devina avocati.