DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul ...................................., domiciliat in ........................., str. ........................... nr. .........., etaj ......., apart. ....., sector/judet ..................., reprezentat prin avocat ............................................, cu sediul profesional in ............................, str. ................................ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................................................., chem in judecata si personal la interogatoriu pe paratul ................................, cu domiciliul in ................................, str. .............................. nr. ..........., bloc......, etaj ...., apart. ....., sector/judet ...................., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta, in contradictoriu cu paratul sa stabiliti modalitatile practice de folosire a spatiilor comune din imobilul nr. ....., situat in .................., str. .................... nr. ...., sector/judet ........................... .1
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati paratul la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces.
MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:
IN FAPT :
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
Subsemnatul ............................., am incheiat la data de ..........................., un contract de inchiriere/locatiune cu paratul .............................., asupra spatiului proprietatea acestuia situat in ........................................, str. ...................................... nr. ......, sector/judet ................................... .
Prin contractul incheiat nu s-a stipulat dreptul subsemnatului-locatar pentru acces la utilitatile comune: baie, grup sanitar, bucatarie, camara, spalatorie, pivnita, curte si din aceasta cauza, in permanenta exista conflicte si abuzuri ale proprietarului-locator, ce detine celalalt apartament din imobil si care-mi interzice accesul la aceste suprafete accesorii locuintei.
Avand in vedere cele de mai sus si imposibilitatea subsemnatului de a solutiona pe cale amiabila acest litigiu, va rog sa admiteti actiunea asa cum a fost formulata in sensul de a stabili modalitatile practice de folosire a spatiilor comune din imobilul nr. ......., situat in ................................................, str. ..................................... sector/judet .............., cu obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, cheltuieli legate de audierea martorilor, cercetare judecatoreasca etc.).
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 coroborat cu 112 si urm. Cod procedura civila, art. 274 Cod procedura civila si art.2 ...... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu ............. martori, probe cu ajutorul carora inteleg sa-mi sustin cererea.
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. ................................., domiciliat in .............................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
2. ................................., domiciliat in .............................., str. .............................. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratului la interogatoriu.
In dovedirea actiunii solicit instantei si efectuarea unei cercetari locale in vederea constatarii celor de mai sus.
Depun prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare paratului.
ANEXAM 3 :
1. .................................. .
2. Contractul de inchiriere.
3. Dovada corespondentei initiate de subsemnat intre parti.
4. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............ .
5. Taxa de timbru judiciar in cuantum de .......... si timbru judiciar .......... .
SEMNATURA
DOMNULUI PRESEDINTE AL 4 ........................................
Note:
1. Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante (art. 1270 Cod civil). Conventiile n-au efect decat intre partile contractante (art. 1280 Cod civil), iar obiectul conventiilor este acela la care partile sau numai una dintre parti se obliga: a da, a face sau a nu face ceva. Partile pot stipula in conventii orice fel de clauze cu exceptia acelor care incalca legea, bunele moravuri sau ordinea publica. Locatarul este indreptatit sa foloseasca partile comune care asigura exercitarea normala a drepturilor asupra suprafetei locuibile si dependintelor – cum ar fi intrarile, scara interioara, curtea locuintei si anexele ei – chiar daca in contractul de inchiriere nu este prevazut acest drept.
2. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: dispozitiile art. 1516 Cod civil, art. .... din contractul de inchiriere, coroborat cu art. 1.786 lit. (c) Cod civil.
3. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
4. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei apartine judecatoriei. Instanta competenta teritorial este fie cea comuna de la domiciliul paratului (art. 5 Cod procedura civila), fie cea prevazuta in art. 10 alin. (1) pct. 2 – instanta locului unde se afla imobilul.