Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avocatul: profesie liberala sau functie publica?

Interviu - Avocatul: profesie liberala sau functie publica?
avocat Madalin Irinel Niculeasa (MIN)

InfoJuridic: Stimate dle avocat, va multumim pentru amabilitatea de a ne acorda acces la aceste informatii. Va rugam sa ne spuneti daca sistemul actual permite avocatului sa urmeze «modelul ideal» descris de Max Weber?
Av. MIN: Aceasta profesie, desi se incadreaza in mod absolut in „modelul ideal“ descris de Max Weber, si in sistemul actual are efecte pozitive (din punctul de vedere al profitabilitatii), afecteaza totusi substanta profesiei de avocat (ca institutie), tranformand persoanele care exercita aceasta profesie din profesionisti liberali in functionari publici.

InfoJuridic: Credeti ca modelul actual de avocat se incadreaza in acest «tipar»?
Av. MIN: Din punctul nostru de vedere, acest model pacatuieste prin faptul ca nu tine seama de anumite aspecte, definitorii pentru un profesionist. Astfel, nu se tine seama de faptul ca: omul nu traieste doar pentru organizatia profesionala din care face parte, si el are si interese independente, iar uneori contrare ei. Din punctul nostru de vedere, omul munceste pentru a trai, si nu invers (traieste pentru a munci). Desi munca disciplineaza foarte mult profesionistul, totusi acest sistem in care omul traieste doar pentru a munci (mananca la birou, doarme la birou, isi petrece week-endurile la birou etc.) afecteaza sufletul (spiritualitatea) profesionsitului, transformandu-l intr-un robot.

InfoJuridic: Ce credeti ca provoaca birocratiile sistemului in care activam?
Av. MIN: Birocratiile sunt dependente de schimbarile sociale in sensul ca pot fi perturbate de dinamica rolurilor si intereselor sociale intr-un context istoric dat. Avocatul modern, ghidat intr-o masura foarte mare de interes (atat patrimonial, cat si nepatrimonial), poate sa-si asume sau nu un rol in cadrul formei de organizare. De asemenea, as putea continua spunand ca birocratiile sunt concepute pentru „individul mediu“, fapt care corespunde intr-o oarecare masura avocatului modern, insa acest indicator nu corespunde si avocatului clasic, care prin esenta este un varf al generatiei sale. Cu siguranta, Mircea Manolescu ar fi luat pozitie, daca i  s-ar fi pus eticheta de individ mediu. Este adevarat ca, in general, profesia de avocat poate fi exercitata de catre persoane cu un grad de inteligenta medie, insa, atentie, noi vorbim despre varfurile avocaturii, si nu despre medie.

InfoJuridic: Considerati buna specializarea stricta in cadrul profesiei?


Av. MIN: Din punctul meu de vedere specializarea stricta implica riscul golirii de responsabilitate a indivizilor in raport cu problemele majore aparute pe parcursul functionarii departamentelor in care lucreaza („nu este de competenta mea“ sau „nu este specialitatea mea“), fapt care, pe termen lung, poate afecta eficienta formei de organizare.

InfoJuridic: In incheiere, va rugam sa ne mai spuneti daca actualul sistem se adapteaza/se va putea adapta la schimbarile prezente, de curand si cele ale Codurilor Civil si Penal?
Av. MIN: In prezent, vorbim despre o inertie structurala. Eu cred ne confruntam cu o incapacitate a sistemului prezent de a se adapta la schimbarile rapide care au loc in mediul social, schimbari care de cele mai multe ori sunt generate la randul lor de sistem. Asadar, sistemul este atat de rigid incat nu poate sa-si asimileze propriile schimbari.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 30 Iunie 2009
Votati articolul "Avocatul: profesie liberala sau functie publica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI