Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta va avea o camera speciala de audieri pentru copii, unde vor fi invitati sau adusi cei mici pentru a-si spune adevarul fara a se simti constransi.
Potrivit unui comunicat al Asociatiei Zi de Bine, spatiul este unul confortabil, in care copilul poate capata curaj sa vorbeasca despre experienta prin care a trecut, fara riscul retraumatizarii. O astfel de incapere exista deja la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, iar profesionistii i-au confirmat eficienta.
"Existenta unor camere de audiere dedicate minorilor este o necesitate care a fost identificata de procurori in urma experientei acumulate in timp. Crearea acestora va limita impactul negativ resimtit de minori in relatia cu organele judiciare si va diminua presiunea procedurilor formaliste, rigide si neprietenoase pentru copil. Un astfel de spatiu contribuie la crearea unui pod de comunicare intre intervievator si copil”, a declarat Gill Grigore Iacobici, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.
Potrivit comunicatului, cei mici intra tot mai des in contact cu sistemul judiciar din Romania fie ca victime, fie ca martori ai unor infractiuni.
"Doar in ultimii doi ani, cifra celor care au fost victime in dosarele trimise in judecata de procurorii romani a depasit 4000 de minori. Adica o cincime din totalul victimelor inregistrate in rechizitoriile parchetelor din Romania, in fiecare an”, a precizat sursa citata.
Acest spatiu da sansa desfasurarii audierii minorului dupa un protocol adaptat varstei si de catre un specialist intervievator, intr-un spatiu amenajat specific pentru copii, cu elemente si materiale de sprijin care sa ii ajute sa isi spuna povestea.
"Pentru dezvoltarea unui adult sanatos si puternic totul porneste de la copilul de astazi. Implicarea este cu atat mai necesara atunci cand cei mici sunt prinsi in mijlocul unor situatii dramatice, care par fara sfarsit. Ne dorim ca prin realizarea acestor incaperi sa diminuam panica si stresul cu care se confrunta copiii care deja traiesc poate cea mai dramatica situatie din viata lor”, au declarat Melania Medeleanu si Luciana Zaharia, fondatoarele Asociatiei Zi de Bine.
Proiectul va fi realizat de asociatie alaturi de un partener specializat: Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale, care are ca scop sprijinirea prin toate mijloacele a investigarii infractiunilor de violenta sexuala, incepand cu cele mai vulnerabile dintre victime.
Doua astfel de camere speciale vor fi construite in Valcea si Vrancea.