Noua lege votata in Parlamentul European miercuri, 9 octombrie a.c., introduce un card virtual pentru calificarile profesionale, astfel incat doctorii, farmacistii, arhitectii, printre alte profesii, sa poata sa se mute si sa isi practice meseriile in alt stat membru UE. Va fi introdus, de asemenea, un sistem de alerta care sa ii impiedice pe cei care au fost interzisi de la practica intr-un stat membru sa isi mute activitatea in altul.
“Cardul profesional european, care introduce cadre comune de pregatire si recunoaste stagiile ca parte a experientei profesionale va contribui semnificativ la mobilitatea si securitatea europene“, a spus raportorul Bernadette Vergnaud (S&D, FR).
Recunoastere mai rapida si mai usoara
Regulile amendate vor permite profesiilor care doresc sa accelereze recunoasterea calificarilor membrilor lor de catre alt stat UE sa opteze pentru cardul european al calificarilor profesionale. Acest card va fi eliberat de statul de origine mai ales pentru perioade scurte de lucru in strainatate si de statul membru de destinatie, daca respectiva persoana isi stabileste acolo practica.
Sistemul se va baza pe sistemul electronic actual de schimb de informatii intre administratiile statelor membre. Astfel va fi salvat timp, iar procesul de recunoastere va deveni mai usor, pentru ca profesionistii vor putea cere statului lor de provenienta sa se ocupe de aceasta procedura, spre deosebire de situatia actuala, cand fiecare individ trebuie sa depuna o aplicatie in statul in care se stabileste. Daca autoritatile nu vor raspunde unei cereri de recunoastere in intervalul legal de timp precizat de directiva, se va considera ca respectiva calificare a fost recunoscuta in mod tacit.
Sistemul de alerta
Un alt obiectiv al directivei este sa ii impiedice pe profesionistii din domeniile sanatatii, (medici, asistenti sau chirurgi veterinari, de exemplu), precum si pe cei din domeniile ingrijirii copiilor, care au fost condamnati penal pentru o infractiune relevanta domeniului de activitate sau sunt subiect al unei proceduri disciplinare, sa isi transfere activitatea intr-un alt stat membru UE. Toate statele membre UE ar trebui sa fie informate despre astfel de condamnari sau decizii disciplinare in termen de trei zile, se arata in text.
Baza de date publica UE pentru profesiile reglementate
In UE exista aproximat 800 de profesii reglementate, accesul fiind conditionat de posesia unei calificari specifice sau a unei diplome. Conform actualei Directive privind calificarile profesionale, sapte dintre acestea sunt recunoscute automat in UE: doctor, dentist, farmacist, asistent medical, moasa, chirurg veterinar si arhitect.
Pentru a face acest sistem al profesiilor reglementate mai transparent, regulile actualizate vor cere Comisiei sa creeze o baza de date publica a acestor profesii care ar putea compila informatii primite de la statele membre. La randul lor, acestea vor trebui sa demonstreze ca deciziile de a reglementa o anumita profesie sunt proportionale si nu discriminatorii. De exemplu, profesiile de florar si sofer de taxi nu sunt reglementate in momentul de fata in toate statele membre.
Sursa Infolegal.ro