Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca ANABI va avea colti, astfel incat averile ilegale sa fie mai usor confiscate.
"Daca totul merge bine, pana in februarie-martie ANABI se va transforma, dintr-o agentie care este in prezent doar de inventariere si de sprijin, intr-o agentie preponderent de valorificare a activelor provenite din infractiuni. Pasul urmator este acela de a transforma ANABI intr-o agentie de identificare si de cautare a activelor din jurisdictiile offshore. As putea spune, printr-o expresie plastica, incercam sa punem colti ANABI, pentru ca ea sa sfasie din averile dosite de infractori, in special in jurisdictiile offshore din strainatate", a declarat Predoiu, intr-o conferinta de presa.
Ministrul Justitiei a precizat ca a trimis doua scrisori omologilor sai din Statele Unite si Olanda, prin care propune ca ANABI sa fie conectata mai strans la agentiile de profil din strainatate, sustinand ca de la aceste doua scrisori vor porni foarte multe operatiuni privind recuperarea bunurilor provenite din infractiuni in jurisdictiile offshore.
De asemenea, Predoiu a spus ca strategia de dezvoltare a ANABI prevede crearea unor echipe mixte de investigatii interne si externe.
Un alt punct al strategiei se refera la conectarea ANABI la baze de date, cum ar fi cea a ANAF.
Scopul final al ANABI este acela de a asigura o crestere a ratei de executare a ordinelor de confiscare dispuse in materie penala, printr-o administrare eficienta a bunurilor sechestrate care sunt repartizate Agentiei de procurori si judecatori. Corelativ, vor creste veniturile aduse la bugetul de stat, precum si cele prin care se asigura despagubirea victimelor infractiunilor, inclusiv ale statului, cand acesta s-a constituit parte civila in procesul penal.
Conform art. 3 din Legea nr. 318/2015, ANABI are urmatoarele functii: