Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Jurnalul Oficial C 303 , 14/12/2007 p. 0001 – 0016 20071214

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (2007/C 303/01)
Parlamentul European, Consiliul si Comisia proclama in mod solemn textul urmator ca fiind Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE
Preambul


Popoarele Europei, stabilind intre ele o uniune tot mai stransa, au hotarat sa impartaseasca un viitor pasnic intemeiat pe valori comune.


Constienta de patrimoniul sau spiritual si moral, Uniunea este intemeiata pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii; aceasta se intemeiaza pe principiile democratiei si statului de drept. Uniunea situeaza persoana in centrul actiunii sale, instituind cetatenia Uniunii si creand un spatiu de libertate, securitate si justitie.

Uniunea contribuie la pastrarea si la dezvoltarea acestor valori comune, respectand diversitatea culturilor si traditiilor popoarelor Europei, precum si identitatea nationala a statelor membre si organizarea autoritatilor lor publice la nivel national, regional si local; Uniunea cauta sa promoveze o dezvoltare echilibrata si durabila si asigura libera circulatie a persoanelor, serviciilor, marfurilor si capitalurilor, precum si libertatea de stabilire.

In acest scop, este necesara consolidarea protectiei drepturilor fundamentale, facandu-le mai vizibile prin carta, in spiritul evolutiei societatii, a progresului social si a dezvoltarilor stiintifice si tehnologice.

Prezenta carta reafirma, cu respectarea competentelor si sarcinilor Uniunii, precum si a principiului subsidiaritatii, drepturile care rezulta in principal din traditiile constitutionale si din obligatiile internationale comune statelor membre, din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, din Cartele sociale adoptate de Uniune si de catre Consiliul Europei, precum si din jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In acest context, carta va fi interpretata de catre instantele judecatoresti ale Uniunii si ale statelor membre, acordand atentia cuvenita explicatiilor redactate sub autoritatea prezidiului Conventiei care a elaborat carta si actualizate sub raspunderea prezidiului Conventiei Europene.
Beneficiul acestor drepturi implica responsabilitati si indatoriri atat fata de terti, precum si fata de comunitatea umana in general si fata de generatiile viitoare.
In consecinta, Uniunea recunoaste drepturile, libertatile si principiile enuntate in continuare.

TITLUL I DEMNITATEA

Articolul 1 Demnitatea umana

Demnitatea umana este inviolabila. Aceasta trebuie respectata si protejata.

Articolul 2 Dreptul la viata

(1) Orice persoana are dreptul la viata.
(2) Nimeni nu poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea sau executat.

Articolul 3 Dreptul la integritate al persoanei

(1) Orice persoana are dreptul la integritate fizica si psihica.
(2) In domeniile medicinei si biologiei trebuie respectate in special:
(a) consimtamantul liber si in cunostinta de cauza al persoanei interesate, in conformitate cu procedurile prevazute de lege;
(b) interzicerea practicilor de eugenie, in special a celor care au drept scop selectia persoanelor;
(c) interzicerea utilizarii corpului uman si a partilor sale, ca atare, ca sursa de profit;
(d) interzicerea clonarii fiintelor umane in scopul reproducerii.

Articolul 4 Interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante

Nimeni nu poate fi supus torturii si nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

Articolul 5 Interzicerea sclaviei si a muncii fortate

(1) Nimeni nu poate fi tinut in sclavie sau in servitute.
(2) Nimeni nu poate fi constrans sa efectueze o munca fortata sau obligatorie.
(3) Traficul de fiinte umane este interzis.

TITLUL II LIBERTATILE

Articolul 6 Dreptul la libertate si la siguranta

Orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta.

Articolul 7 Respectarea vietii private si de familie

Orice persoana are dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a secretului comunicatiilor.

Articolul 8 Protectia datelor cu caracter personal

(1) Orice persoana are dreptul la protectia datelor cu caracter personal care o privesc.
(2) Asemenea date trebuie tratate in mod corect, in scopurile precizate si pe baza consimtamantului persoanei interesate sau in temeiul unui alt motiv legitim prevazut de lege. Orice persoana are dreptul de acces la datele colectate care o privesc, precum si dreptul de a obtine rectificarea acestora.
(3) Respectarea acestor norme se supune controlului unei autoritati independente.

Articolul 9 Dreptul la casatorie si dreptul de a intemeia o familie

Dreptul la casatorie si dreptul de a intemeia o familie sunt garantate in conformitate cu legile interne care reglementeaza exercitarea acestor drepturi.

Articolul 10 Libertatea de gandire, de constiinta si de religie

(1) Orice persoana are dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie. Acest drept implica libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, in public sau in particular, prin intermediul cultului, invatamantului, practicilor si indeplinirii riturilor.

(2) Dreptul la obiectie pe motive de constiinta este recunoscut in conformitate cu legile interne care reglementeaza exercitarea acestui drept.

Articolul 11 Libertatea de exprimare si de informare

(1) Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a transmite informatii sau idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere.
(2) Libertatea si pluralismul mijloacelor de informare in masa sunt respectate.

Articolul 12 Libertatea de intrunire si de asociere

(1) Orice persoana are dreptul la libertatea de intrunire pasnica si la libertatea de asociere la toate nivelurile si in special in domeniile politic, sindical si civic, ceea ce implica dreptul oricarei persoane de a infiinta impreuna cu alte persoane sindicate si de a se afilia la acestea pentru apararea intereselor sale.
(2) Partidele politice la nivelul Uniunii contribuie la exprimarea vointei politice a cetatenilor Uniunii.

Articolul 13 Libertatea artelor si stiintelor

Artele si cercetarea stiintifica sunt libere. Libertatea universitara este respectata.

Articolul 14 Dreptul la educatie

(1) Orice persoana are dreptul la educatie, precum si la accesul la formare profesionala si formare continua.
(2) Acest drept include posibilitatea de a urma gratuit invatamantul obligatoriu.
(3) Libertatea de a infiinta institutii de invatamant cu respectarea principiilor democratice, precum si dreptul parintilor de a asigura educarea si instruirea copiilor lor, potrivit propriilor convingeri religioase, filozofice si pedagogice, sunt respectate in conformitate cu legile interne care reglementeaza exercitarea acestora.

Articolul 15 Libertatea de alegere a ocupatiei si dreptul la munca

(1) Orice persoana are dreptul la munca si dreptul de a exercita o ocupatie aleasa sau acceptata in mod liber.
(2) Orice cetatean al Uniunii are libertatea de a-si cauta un loc de munca, de a lucra, de a se stabili sau de a presta servicii in orice stat membru.
(3) Resortisantii tarilor terte care sunt autorizati sa lucreze pe teritoriul statelor membre au dreptul la conditii de munca echivalente acelora de care beneficiaza cetatenii Uniunii.

Art icolul 16 Libertatea de a desfasura o activitate comerciala

Libertatea de a desfasura o activitate comerciala este recunoscuta in conformitate cu dreptul Uniunii si cu legislatiile si practicile nationale.

Articolul 17 Dreptul de proprietate

(1) Orice persoana are dreptul de a detine in proprietate, de a folosi, de a dispune si de a lasa mostenire bunurile pe care le-a dobandit in mod legal. Nimeni nu poate fi lipsit de bunurile sale decat pentru o cauza de utilitate publica, in cazurile si conditiile prevazute de lege si in schimbul unei despagubiri juste acordate in timp util pentru pierderea pe care a suferit-o. Folosinta bunurilor poate fi reglementata prin lege in limitele impuse de interesul general.
(2) Proprietatea intelectuala este protejata.

Articolul 18 Dreptul de azil

Dreptul de azil este garantat cu respectarea normelor prevazute de Conventia de la Geneva din 28 iulie 1951 si de Protocolul din 31 ianuarie 1967 privind statutul refugiatilor si in conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeana si cu Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (denumite in continuare "tratatele").

Articolul 19 Protectia in caz de stramutare, expulzare sau extradare

(1) Expulzarile colective sunt interzise.
(2) Nimeni nu poate fi stramutat, expulzat sau extradat catre un stat unde exista un risc serios de a fi supus pedepsei cu moartea, torturii sau altor pedepse sau tratamente inumane sau degradante.

TITLUL III EGALITATEA

Articolul 20 Egalitatea in fata legii

Toate persoanele sunt egale in fata legii.

Articolul 21 Nediscriminarea

(1) Se interzice discriminarea de orice fel, bazata pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnica sau sociala, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice alta natura, apartenenta la o minoritate nationala, averea, nasterea, un handicap, varsta sau orientarea sexuala.

(2) In domeniul de aplicare a tratatelor si fara a aduce atingere dispozitiilor speciale ale acestora, se interzice orice discriminare pe motiv de cetatenie.

Articolul 22 Diversitatea culturala, religioasa si lingvistica

Uniunea respecta diversitatea culturala, religioasa si lingvistica.

Articolul 23 Egalitatea intre femei si barbati

Egalitatea intre femei si barbati trebuie asigurata in toate domeniile, inclusiv in ceea ce priveste incadrarea in munca, munca si remunerarea.
Principiul egalitatii nu exclude mentinerea sau adoptarea de masuri care sa prevada avantaje specifice in favoarea sexului sub-reprezentat.

Articolul 24 Drepturile copilului

(1) Copiii au dreptul la protectia si ingrijirile necesare pentru asigurarea bunastarii lor. Ei isi pot exprima in mod liber opinia. Aceasta se ia in considerare in problemele care ii privesc, in functie de varsta si gradul lor de maturitate.
(2) In toate actiunile referitoare la copii, indiferent daca sunt realizate de autoritati publice sau de institutii private, interesul superior al copilului trebuie sa fie considerat primordial.
(3) Orice copil are dreptul de a intretine cu regularitate relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia cazului in care acestea sunt contrare interesului sau.

Articolul 25 Drepturile persoanelor in varsta

Uniunea recunoaste si respecta dreptul persoanelor in varsta de a duce o viata demna si independenta si de a participa la viata sociala si culturala.

Arti colul 26 Integrarea persoanelor cu handicap

Uniunea recunoaste si respecta dreptul persoanelor cu handicap de a beneficia de masuri care sa le asigure autonomia, integrarea sociala si profesionala, precum si participarea la viata comunitatii.

TITLUL IV SOLIDARITATEA

Articolul 27 Dreptul lucratorilor la informare si la consultare in cadrul intreprinderii

Lucratorilor sau reprezentantilor acestora li se garanteaza, la nivelurile corespunzatoare, informarea si consultarea in timp util, in cazurile si in conditiile prevazute de dreptul Uniunii si de legislatiile si practicile nationale.

Articolul 28 Dreptul de negociere si de actiune colectiva

Lucratorii si angajatorii sau organizatiile lor au dreptul, in conformitate cu dreptul Uniunii si cu legislatiile si practicile nationale, de a negocia si de a incheia conventii colective la nivelurile corespunzatoare si de a recurge, in caz de conflicte de interese, la actiuni colective pentru apararea intereselor lor, inclusiv la greva.

Articolul 29 Dreptul de acces la serviciile de plasament

Orice persoana are dreptul de acces la un serviciu gratuit de plasament.

Articolul 30 Protectia in cazul concedierii nejustificate

Orice lucrator are dreptul la protectie impotriva oricarei concedieri nejustificate, in conformitate cu dreptul Uniunii si cu legislatiile si practicile nationale.

Articolul 31 Conditii de munca echitabile si corecte

(1) Orice lucrator are dreptul la conditii de munca care sa respecte sanatatea, securitatea si demnitatea sa.
(2) Orice lucrator are dreptul la o limitare a duratei maxime de munca si la perioade de odihna zilnica si saptamanala, precum si la o perioada anuala de concediu platit.

Articolul 32 Interzicerea muncii copiilor si protectia tinerilor la locul de munca

Incadrarea in munca a copiilor este interzisa. Varsta minima de incadrare in munca nu poate fi inferioara celei la care inceteaza perioada de scolarizare obligatorie, fara a aduce atingere normelor mai favorabile tinerilor si cu exceptia unor derogari limitate.
Tinerii acceptati sa lucreze trebuie sa beneficieze de conditii de munca adaptate varstei si sa fie protejati impotriva exploatarii economice sau a oricarei activitati care ar putea pune in pericol securitatea, sanatatea, dezvoltarea lor fizica, psihica, morala sau sociala sau care le-ar putea compromite educatia.

Articolul 33 Viata de familie si viata profesionala

(1) Familia se bucura de protectie juridica, economica si sociala.
(2) Pentru a putea concilia viata de familie si viata profesionala, orice persoana are dreptul de a fi protejata impotriva oricarei concedieri din motive de maternitate, precum si dreptul la un concediu de maternitate platit si la un concediu parental acordat in urma nasterii sau adoptiei unui copil.

Articolul 34 Securitatea sociala si asistenta sociala

(1) Uniunea recunoaste si respecta dreptul de acces la prestatiile de securitate sociala si la serviciile sociale care acorda protectie in caz de maternitate, boala, accident de munca, dependenta de alte persoane sau batranete, precum si in caz de pierdere a locului de munca, in conformitate cu normele stabilite de dreptul Uniunii si de legislatiile si practicile nationale.
(2) Orice persoana care are resedinta si se deplaseaza in mod legal in cadrul Uniunii are dreptul la prestatii de securitate sociala si la avantaje sociale, in conformitate cu dreptul Uniunii si cu legislatiile si practicile nationale.
(3) Pentru a combate marginalizarea sociala si saracia, Uniunea recunoaste si respecta dreptul la asistenta sociala si la asistenta in ceea ce priveste locuinta, destinate sa asigure o viata demna tuturor celor care nu dispun de resurse suficiente, in conformitate cu normele stabilite de dreptul Uniunii si de legislatiile si practicile nationale.

Articolul 35 Protectia sanatatii

Orice persoana are dreptul de acces la asistenta medicala preventiva si de a beneficia de ingrijiri medicale in conditiile stabilite de legislatiile si practicile nationale. In definirea si punerea in aplicare a tuturor politicilor si actiunilor Uniunii se asigura un nivel ridicat de protectie a sanatatii umane.

Articolul 36 Accesul la serviciile de interes economic general

Uniunea recunoaste si respecta accesul la serviciile de interes economic general, astfel cum se prevede in legislatiile si practicile nationale, in conformitate cu tratatele, in scopul promovarii coeziunii sociale si teritoriale a Uniunii.

Articolul 37 Protectia mediului

Politicile Uniunii trebuie sa prevada un nivel ridicat de protectie a mediului si de imbunatatire a calitatii acestuia, care sa fie asigurat in conformitate cu principiul dezvoltarii durabile.

Articolul 38 Protectia consumatorilor

Politicile Uniunii asigura un nivel ridicat de protectie a consumatorilor.

TITLUL V DREPTURILE CETATENILOR

Articolul 39 Dreptul de a alege si de a fi ales in Parlamentul European

(1) Orice cetatean al Uniunii are dreptul de a alege si de a fi ales in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, in statul membru in care acesta isi are resedinta, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat.
(2) Membrii Parlamentului European sunt alesi prin vot universal direct, liber si secret.

Articolul 40 Dreptul de a alege si de a fi ales in cadrul alegerilor locale

Orice cetatean al Uniunii are dreptul de a alege si de a fi ales in cadrul alegerilor locale in statul membru in care acesta isi are resedinta, in aceleasi conditii ca si resortisantii acestui stat.

Articolul 41 Dreptul la buna administrare

(1) Orice persoana are dreptul de a beneficia, in ce priveste problemele sale, de un tratament impartial, echitabil si intr-un termen rezonabil din partea institutiilor, organelor, oficiilor si agentiilor Uniunii.
(2) Acest drept include in principal:
(a) dreptul oricarei persoane de a fi ascultata inainte de luarea oricarei masuri individuale care ar putea sa ii aduca atingere;
(b) dreptul oricarei persoane de acces la dosarul propriu, cu respectarea intereselor legitime legate de confidentialitate si de secretul profesional si comercial;
(c) obligatia administratiei de a-si motiva deciziile.
(3) Orice persoana are dreptul la repararea de catre Uniune a prejudiciilor cauzate de catre institutiile sau agentii acesteia in exercitarea functiilor lor, in conformitate cu principiile generale comune legislatiilor statelor membre.
(4) Orice persoana se poate adresa in scris institutiilor Uniunii intr-una din limbile tratatelor si trebuie sa primeasca raspuns in aceeasi limba.

Articolul 42 Dreptul de acces la documente

Orice cetatean al Uniunii si orice persoana fizica sau juridica care are resedinta sau sediul social intr-un stat membru are dreptul de acces la documentele institutiilor, organelor, oficiilor si agentiilor Uniunii, indiferent de suportul pe care se afla aceste documente.

Articolul 43 Ombudsmanul European

Orice cetatean al Uniunii, precum si orice persoana fizica sau juridica care are resedinta sau sediul social intr-un stat membru au dreptul de a sesiza Ombudsmanul European cu privire la cazurile de administrare defectuoasa in activitatea institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, cu exceptia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in exercitarea functiei sale jurisdictionale.

Articolul 44 Dreptul de petitionare

Orice cetatean al Uniunii si orice persoana fizica sau juridica care are resedinta sau sediul social intr-un stat membru are dreptul de a adresa petitii Parlamentului European.

Articolul 45 Libertatea de circulatie si de sedere

(1) Orice cetatean al Uniunii are dreptul de circulatie si de sedere libera pe teritoriul statelor membre.
(2) Libertatea de circulatie si de sedere poate fi acordata, in conformitate cu tratatele, resortisantilor tarilor terte stabiliti legal pe teritoriul unui stat membru.

Articolul 46 Protectia diplomatica si consulara

Orice cetatean al Uniunii beneficiaza, pe teritoriul unei tari terte in care statul membru, al carui resortisant este, nu este reprezentat, de protectia autoritatilor diplomatice sau consulare ale oricarui stat membru, in aceleasi conditii ca si resortisantii acelui stat.

TITLUL VI JUSTITIA

Articolul 47 Dreptul la o cale de atac eficienta si la un proces echitabil

Orice persoana ale carei drepturi si libertati garantate de dreptul Uniunii sunt incalcate are dreptul la o cale de atac eficienta in fata unei instante judecatoresti, in conformitate cu conditiile stabilite de prezentul articol.
Orice persoana are dreptul la un proces echitabil, public si intr-un termen rezonabil, in fata unei instante judecatoresti independente si impartiale, constituita in prealabil prin lege. Orice persoana are posibilitatea de a fi consiliata, aparata si reprezentata.
Asistenta juridica gratuita se acorda celor care nu dispun de resurse suficiente, in masura in care aceasta este necesara pentru a-i asigura accesul efectiv la justitie.

Articolul 48 Prezumtia de nevinovatie si dreptul la aparare

(1) Orice persoana acuzata este prezumata nevinovata pana ce vinovatia va fi stabilita in conformitate cu legea.
(2) Oricarei persoane acuzate ii este garantata respectarea dreptului la aparare.

Articolul 49 Principiile legalitatii si proportionalitatii infractiunilor si pedepselor

(1) Nimeni nu poate fi condamnat pentru o actiune sau omisiune care, in momentul savarsirii, nu constituia infractiune potrivit dreptului intern sau dreptului international. De asemenea, nu se poate aplica o pedeapsa mai mare decat cea aplicabila la momentul savarsirii infractiunii. In cazul in care, ulterior savarsirii infractiunii, legea prevede o pedeapsa mai usoara, se aplica aceasta din urma.
(2) Prezentul articol nu aduce atingere judecarii si pedepsirii unei persoane care s-a facut vinovata de o actiune sau omisiune care, in momentul savarsirii, era incriminata pe baza principiilor generale recunoscute de comunitatea natiunilor.
(3) Pedepsele nu trebuie sa fie disproportionate fata de infractiune.

Articolul 50 Dreptul de a nu fi judecat sau condamnat de doua ori pentru aceeasi infractiune

Nimeni nu poate fi judecat sau condamnat pentru o infractiune pentru care a fost deja achitat sau condamnat in cadrul Uniunii, prin hotarare judecatoreasca definitiva, in conformitate cu legea.

TITLUL VII DISPOZITII GENERALE CARE REGLEMENTEAZA INTERPRETAREA SI APLICAREA CARTEI

Articolul 51 Domeniul de aplicare

(1) Dispozitiile prezentei carte se adreseaza institutiilor, organelor, oficiilor si agentiilor Uniunii, cu respectarea principiului subsidiaritatii, precum si statelor membre numai in cazul in care acestea pun in aplicare dreptul Uniunii. Prin urmare, acestea respecta drepturile si principiile si promoveaza aplicarea lor in conformitate cu atributiile pe care le au in acest sens si cu respectarea limitelor competentelor conferite Uniunii de tratate.

(2) Prezenta carta nu extinde domeniul de aplicare a dreptului Uniunii in afara competentelor Uniunii, nu creeaza nici o competenta sau sarcina noua pentru Uniune si nu modifica competentele si sarcinile stabilite de tratate.

Articolul 52 Intinderea si interpretarea drepturilor si principiilor

(1) Orice restrangere a exercitiului drepturilor si libertatilor recunoscute prin prezenta carta trebuie sa fie prevazuta de lege si sa respecte substanta acestor drepturi si libertati. Prin respectarea principiului proportionalitatii, pot fi impuse restrangeri numai in cazul in care acestea sunt necesare si numai daca raspund efectiv obiectivelor de interes general recunoscute de Uniune sau necesitatii protejarii drepturilor si libertatilor celorlalti.
(2) Drepturile recunoscute prin prezenta carta care fac obiectul unor dispozitii prevazute de tratate se exercita in conditiile si cu respectarea limitelor stabilite de acestea.
(3) In masura in care prezenta carta contine drepturi ce corespund unor drepturi garantate prin Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, intelesul si intinderea lor sunt aceleasi ca si cele prevazute de conventia mentionata. Aceasta dispozitie nu impiedica dreptul Uniunii sa confere o protectie mai larga.
(4) In masura in care prezenta carta recunoaste drepturi fundamentale, asa cum rezulta acestea din traditiile constitutionale comune statelor membre, aceste drepturi sunt interpretate in conformitate cu traditiile mentionate.
(5) Dispozitiile prezentei carte care contin principii pot fi puse in aplicare prin acte legislative si de punere in aplicare adoptate de institutiile, organele, oficiile si agentiile Uniunii, precum si prin acte ale statelor membre in cazurile in care acestea pun in aplicare dreptul Uniunii, in exercitarea competentelor lor respective. Invocarea lor in fata instantei judecatoresti se admite numai in scopul interpretarii si controlului legalitatii unor astfel de acte.
(6) Legislatiile si practicile nationale trebuie sa fie luate in considerare pe deplin, dupa cum se precizeaza in prezenta carta.
(7) Instantele judecatoresti ale Uniunii si ale statelor membre tin seama de explicatiile redactate in vederea orientarii interpretarii prezentei carte.

Articolul 53 Nivelul de protectie

Nici una dintre dispozitiile prezentei carte nu poate fi interpretata ca restrangand sau aducand atingere drepturilor omului si libertatilor fundamentale recunoscute, in domeniile de aplicare corespunzatoare, de dreptul Uniunii si dreptul international, precum si de conventiile internationale la care Uniunea sau toate statele membre sunt parti, si in special Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si prin constitutiile statelor membre.

Articolul 54 Interzicerea abuzului de drept

Nici una dintre dispozitiile prezentei carte nu trebuie sa fie interpretata ca implicand vreun drept de a desfasura orice activitate sau de a indeplini orice act indreptat impotriva oricaruia dintre drepturile si libertatile recunoscute prin prezenta carta sau de a le impune restrangeri mai ample decat cele prevazute prin prezenta carta.

Textul anterior preia, cu adaptari, carta proclamata la 7 decembrie 2000 si, de la data intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona, inlocuieste respectiva carta.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016