Cei mai bogati 1% dintre romani castiga venituri anuale in valoare de aproximativ 9301 euro. Acest lucru inseamna ca daca obtii venituri mai mari de 3600 de lei te numeri printre cei mai bogati 1% dintre romani.
Cei mai bogati 1% dintre romani obtin, conform Eurostat, venituri anuale incepand cu 9301 euro, adica mai putin de jumatate din cele ale celor mai bogati 1% dintre bulgari . Cu alte cuvinte, daca obtii un venit lunar mai mare de 3600 lei, te inscrii intre cei mai bogati 1% dintre romani. Acestea sunt veniturile DECLARATE de catre cei mai bogati romani, conform unei analize publicata de Monitorul Social.
Iata cum se raporteaza situatia celor mai bogati cetateni din Romania fata de alte state membre UE si fata de intregul bloc comunitar.
Avand acest informatii in vedere trebuie sa intelegem ca piata de munca din Romania este dezechilibrata geografic si tehnologic. Conform Comisiei Europene, locurile de munca “avansate tehnologic” sunt cele din industriile dezvoltate si serviciile care necesita cunoastere aprofundata. Aceste locuri de munca sunt in genere mai bine platite si mai putin vulnerabile la relocalizare/globalizare decat restul. Situatia Romaniei, pe regiuni, arata o dezvoltare extrem de inegala, zonele Bucuresti-Ilfov si Vest fiind singurele in care mai mult de 5% din forta de munca lucreaza in domenii avansate tehnologic. Prin prisma % de locuri de munca avansate tehnologic, Bucuresti-ul si Ardealul se detaseaza in mod evident. Astfel, regiunea din Ardeal cu cea mai slaba pondere a locurilor de munca avansate tehnologic (Nord-Vest) are de doua ori mai multe asemenea locuri de munca decat regiunea Sud-Muntenia, fruntasa din acest punct de vedere in randul regiunilor din sudul si estul tarii (daca exceptam din discutia zona Capitalei).
Pentru ca vorbim despre venitul lunar al romanilor trebuie sa precizam si faptul ca mancarea sanatoasa se scumpeste considerabil de la luna la luna. Asadar, chiar daca se pregateste marirea salariului minim brut pe economie, efectele acestei masuri nu vor fi resimtite pozitiv de catre romani. Scumpirea bunurilor alimentare este un fenomen real si rapid in Romania, ajungandu-se ca in tara noastra cresterea inregistrata din acest punct de vedere fata de anul 2015 sa fie identica cu cea inregistrata la nivelul Uniunii Europene ca atare (in contextul in care veniturile din tara noastra sunt departe de media europeana). Aceasta scumpire dezavantajeaza in special romanii saraci, care – spre deosebire de alte categorii socio-economice – nu au posibilitatea de a renunta la sau de a-si reduce consumul altor tipuri de bunuri (tehnologie, cultura, turism, etc). Cresterea preturilor la mancare in ultimul an este concentrata in special in doua tipuri de bunuri alimentare: legume si oua. Ambele contin nutrienti importanti pentru organism, in special pentru copii si adolescenti. Clasa de mijloc si persoanele avute pot, cel putin teoretic, sa incerce sa tina pasul cu aceste cresteri si sa consume aceste produse in continuare – o optiune aflata sub semnul intrebarii pentru romanii saraci. Prin comparatie, produsele care contin grasimi in mod determinant sau produse cu un aport nutritiv limitat, dar care totusi satisfac senzatia de foame (precum cele painoase) au inregistrat o crestere a preturilor sub media nationala, ceea ce probabil le face si le va face mai atractive pentru persoanele cu un buget limitat.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Asadar, chiar daca venitul tau lunar te plaseaza printre cei mai bogati 1% dintre romani, exista sansa ca banii sa nu iti ajunga de la o luna la alta sau pentru alte economii esentiale viitorului tau sau al familiei tale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri