Pot exista si unele situatii, intr-adevar exceptionale, cand tragerea la raspundere juridicaa faptuitorului siaplicarea unei sanctiuni nu se poate face.
Astfel, pot aparea situatii cand aplicarea sau executarea sanctiunii contraventionale sa nu poata fi efectuata sau sa nu mai fie necesara, pierzandu-si caracterul educativ. În unele cazuri se poate intampla ca tragerea contravenientului la raspundere juridica sa fie impiedicata deaparitia unuiact de clementaal legiuitorului (amnistie sau gratiere) ori de trecerea unui timp indelungat de la comiterea faptei.
Legiuitorul tine seama deaceste imprejurari si le prevede inactele normative editate, dandu-le caracterul unor cauze care inlatura raspunderea juridicaa faptuitorului.
Ord. Guv.nr. 2/2001 stabileste in dreptul contraventional o singura cauza care inlatura raspunderea juridicaa faptuitorului, sianume prescriptia. Legat deaceasta cauza,actul normativ care reglementeaza regimul juridical contraventiilor in Romania prevedeanumite termene in cadrul carora trebuieaplicate si executate sanctiunile contraventionale.
Daca aceste termene procedurale nu sunt respectate,atrag unele consecinte juridice, in sensul ca intervine prescriptia care inlatura raspunderea juridica pentru fapta savarsita. Legat deaceasta chestiune se intalnesc doua situatii:
a) Prescrierea aplicarii sanctiunii contraventionale
În art. 13alin. (l) din Ord. Guv. nr. 2/2001 se prevede caaplicarea sanctiuniiamenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Daca agentul constatator nu a aplicat amenda prevazuta deactul normativ incalcat, in termen de 6 luni de la data comiterii contraventiei, el nu o mai poateaplica contravenientului intrucata intervenit prescriptia. Acest lucru rezulta din textul de lege.
Actul normativ respectiv prevede in continuareaceluiasiarticol ca:
1) in cazul contraventiilor continue termenul prevazut laalin. (l) dinart. 13 (6 luni de la comiterea faptei) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp;
2) cand faptaa fost urmarita initial ca infractiune si ulterior s-a stabilit ca ea constituie contraventie, prescriptiaaplicarii sanctiunii nu curge pe tot timpul in care s-aaflat in fata organelor de cercetare sau de urmarire penala ori in fata instantei de judecata, daca sesizarea s-a facut inauntrul termenului prevazut laalin. (l) sau (2) din Ord.Guv. nr. 2/2001.
Daca sanctiunea nua fostaplicata in termen de 1an de la data savarsirii, prescriptia opereaza respectiv constatarii contraventiei, daca prin lege nu se dispunealtfel.
Conditia impusa deacestact normativ isi gaseste explicatia in imprejurarea ca fapta nu-si schimba natura, indiferent din ce cauzaa fost urmarita initial ca infractiune.
Prin legi speciale pot fi prevazute sialte termen de prescriptie pentruaplicarea sanctiunilor contraventionale.
b) Prescriptia executarii sanctiunii
Daca procesul-verbal de constatarea contraventiei nua fost comunicat faptuitorului in termen de o luna de la dataaplicarii sanctiunii, se prescrie executarea sanctiuniiamenzii contraventionale.
Alte termene de prescriptie pentru executarea sanctiunilor contraventionale pot fi prevazute prin legi speciale. Astfel, in sistemul Legii 60/1991 si Legii 61/1991, oria Legii 12/1992 se reglementeaza numai contraventionale care intervineatunci canda trecut 1an de la data ramanerii definitivea hotararii judecatoresti si ea nu s-a executat.
Prevederileart. 13 si 14 din Ord. Guv. nr. 2/2001 consacra prescriptia contraventionala ca o institutie de sine statatoare, independent de modul cum este reglementata prinalteacte normative (codul penal, codul civil etc.).
Nu impiedica urmarirea despagubirilor civile si confiscarea bunurilor prevazute inactul normativ incalcat, dispozitiile referitoare la prescriptiaaplicarii sau executarii sanctiunii contraventionale.