La jumatatea saptamanii in curs, Curtea Constitutionala a dat aviz pozitiv pentru initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, in sensul in care aceasta respecta limitele revizurii, insa judecatorii nu s-au pronuntat pe fondul problemei-definirea casatoriei ca uniune intre femeie si barbat - nici asupra oportunitatii.
Potrivit Mediafax, CCR anunta ca decizia a fost luata in unanimitate si, drept consecinta, initiativa poate intra in dezbaterea Parlamentului, unde este insa nevoie de o majoritate calificata pentru a fi adoptata. in cazul in care ar fi aprobata de Parlament, propunerea trebuie sa fie suspusa si unui referendum national.
De asemenea, Valer Dorneanu, presedintele CCR, a argumentat ca judecatorii au facut o analiza tehnica a initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei, iar avizul nu inseamna o pronuntare pe fond.
"Am avut de verificat daca revizuirea nu a incalcat limitele revizuirii, in sensul ca ar fi putut afecta independenta, limba oficiala, forma de guvernamant. Nu este cazul. A doua conditie era sa nu fie suprimate drepturile fundamentale ale cetatenilor prin aceasta propunere. Din cel putin doua puncte de vedere nu s-a constatat ca ar fi putut fi suprimate", a precizat Dorneanu, citat de Mediafax.
El a detaliat ca dreptul la casatorie nu este un drept fundamental in Romania, iar dreptul la viata de familie inseamna mai mult decat simpla casatorie.
"Dreptul la casatorie, deocamdata in Romania, nu este consacrat constitutional sau prin alta lege ca un drept fundamental. Legislatia europeana cu privire la aceasta recomanda o larghete a statelor, le da o marja de suveranitate sa se pronunte daca admit sau nu casatoria intre cupluri de acelasi sex.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
De asemenea, nu este incalcat nici conceptul de viata de familie, pentru ca acesta este mult mai larg decat sfera casatoriei, decat relatiile dintre viitorii soti. Cuprinde relatiile cu copii, cu rudele, defineste care sunt obligatiile acestora, legaturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut retine ca s-ar fi incalcat acest drept", a mai precizat presedintele CCR.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri