Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit marti ca prevederile unui articol din Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului sunt neconstitutionale, constatand ca incalca cerintele de claritate, precizie si previzibilitate.
Potrivit unui comunicat al CCR citat de Agerpres, marti, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor articolului 29 alineatul (1) litera c) din Legea 656/2002, in interpretarea data prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie numarul 16 din 8 iunie 2016 privind pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept referitoare la infractiunea de spalare a banilor.
Dispozitiile articolului 29 alineatul (1) litera c) din Legea 656/2002 au urmatorul continut: "Constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani: (...) dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni".
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului 29 alineatul (1) litera c) din Legea 656/2002 in interpretarea data prin decizia Inaltei Curti, in ceea ce priveste subiectul activ al infractiunii (pct.2 din dispozitiv), sunt neconstitutionale.
"In motivarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca dispozitiile (...) incalca cerintele de claritate, precizie si previzibilitate, ce rezulta din principiul statului de drept, impuse de prevederile constitutionale ale art.1 alin.(5), dar si principiul legalitatii incriminarii si a pedepsei prevazut la art.23 alin.(12) din Constitutie", se precizeaza in comunicat.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
CCR mentioneaza ca, pentru pronuntarea acestei solutii, Curtea a retinut, de principiu, ca subiectul activ al infractiunii din care provin bunurile dobandite, detinute sau folosite nu poate fi si subiectul activ al infractiunii de spalare a banilor, reglementate la articolul 29 alineatul (1) litera c) din Legea 656/2002.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Mures - Sectia penala.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri