Retransmiterea succesorala este in fapt o transmitere a mai multor mosteniri succesive.
Este posibilitatea pe care o are mostenitorul legal sau testamentar X care, supravietuind defunctului Y, culege mostenirea acestuia si impreuna cu mostenirea sa o lasa propriilor mostenitori.
Retransmiterea poate fi si succesiva.
Nu conteaza cat a supravietuit mostenitorul X dupa decesul lui Y, retransmiterea se face chiar daca X a decedat inauntrul termenului de optiune succesorala. Trebuie doar ca X sa nu fi renuntat la mostenire sau sa nu o fi acceptat, iar mostenitorii lui X sa-si exercite acest drept de optiune inaintea intervenirii prescriptiei.
Daca X decedeaza inauntrul termenului de optiune succesorala, odata cu mostenirea sa si a lui Y, el transmite si dreptul de optiune succesorala.
Pentru ca sunt mai multe mosteniri, in cazul retransmiterii succesorale, acestea trebuie analizate fiecare separat din punctul de vedere al acceptarii in termen, al cotelor-parti etc.
Retransmiterea succesorala presupune dezbaterea mai multor mosteniri deodata, iar situatia este des intalnita in practica.
Exemplu practic
Y decedeaza, avand ca mostenitori pe X si pe Z. Nu se dezbate succesiunea dupa Y, iar X decedeaza la interval de cateva luni, dar are mostenitori pe M si pe N.
N doreste sa vanda un imobil teren mostenit de la X, care la randul sau l-a dobandit de la Y. Dar pentru a dispune de bunurile mostenite, acestea trebuie in prealabil intabulate.
In acest sens, N este obligat sa dezbata atat succesiunea dupa tatal sau X, cat si dupa bunicul sau Y.
Aceste doua mosteniri succesive se dezbat concomitent de un notar public competent de la locul unde a avut ultimul domiciliu X.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<