Retransmiterea succesorala este in fapt o transmitere a mai multor mosteniri succesive.
Este posibilitatea pe care o are mostenitorul legal sau testamentar X care, supravietuind defunctului Y, culege mostenirea acestuia si impreuna cu mostenirea sa o lasa propriilor mostenitori.
Retransmiterea poate fi si succesiva.
Nu conteaza cat a supravietuit mostenitorul X dupa decesul lui Y, retransmiterea se face chiar daca X a decedat inauntrul termenului de optiune succesorala. Trebuie doar ca X sa nu fi renuntat la mostenire sau sa nu o fi acceptat, iar mostenitorii lui X sa-si exercite acest drept de optiune inaintea intervenirii prescriptiei.
Daca X decedeaza inauntrul termenului de optiune succesorala, odata cu mostenirea sa si a lui Y, el transmite si dreptul de optiune succesorala.
Pentru ca sunt mai multe mosteniri, in cazul retransmiterii succesorale, acestea trebuie analizate fiecare separat din punctul de vedere al acceptarii in termen, al cotelor-parti etc.
Retransmiterea succesorala presupune dezbaterea mai multor mosteniri deodata, iar situatia este des intalnita in practica.
Exemplu practic
Y decedeaza, avand ca mostenitori pe X si pe Z. Nu se dezbate succesiunea dupa Y, iar X decedeaza la interval de cateva luni, dar are mostenitori pe M si pe N.
N doreste sa vanda un imobil teren mostenit de la X, care la randul sau l-a dobandit de la Y. Dar pentru a dispune de bunurile mostenite, acestea trebuie in prealabil intabulate.
In acest sens, N este obligat sa dezbata atat succesiunea dupa tatal sau X, cat si dupa bunicul sau Y.
Aceste doua mosteniri succesive se dezbat concomitent de un notar public competent de la locul unde a avut ultimul domiciliu X.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<