Cerere de radiere a inscrierii dreptului
de proprietate sau a altor drepturi reale
JUDECATORIA1)
....................................................
BIROUL DE CARTE FUNCIARA ...........................
NR. CERERE ................. / .....................................
Domnule judecator,
Subsemnatul ........................................, domiciliat in ......................, str. ...............
........ nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ............., reprezentat prin avocat .................................................... cu sediul profesional in .........................................., str. .................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., in temeiul art. 22 alin. (2) coroborat cu art. 49 si urm. din Legea nr. 7/1996 va solicit sa dispuneti:
RADIEREA INSCRIERII DREPTULUI DE PROPRIETATE
SAU A ALTOR DREPTURI REALE 2)
privitor la imobilul situat in localitatea .................................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .............................
.............., identificat prin numar de carte funciara ..................... si numar cadastral al parcelei3) ............................................ .
DOMNULUI CONDUCATOR AL BIROULUI DE CARTE
FUNCIARA DE PE LANGA JUDECATORIA4) ........
1. Cererea de inscriere in cartea funciara se va depune la biroul de carte funciara al judecatoriei in circumscriptia careia se afla imobilul, intrucat publicitatea imobiliara este intemeiata pe sistemul de evidenta al cadastrului general ce are ca obiect inscrierea in cartea funciara a actelor si faptelor juridice referitoare la imobilele din aceeasi localitate.
2. Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale: uz, uzufruct, abitatie, servitute, dar si concesiune, ipoteca, privilegii etc. inscrise asupra unui imobil se pot radia din cartea funciara in baza dispozitiilor art. 22 coroborate cu art. 49-52 din Legea nr. 7/1996.
3. In cazul in care judecatorul de la biroul de carte funciara admite cererea, dispune radierea prin incheiere, daca inscrisul indeplineste urmatoarele conditii: cerintele de validitate a actului juridic; are deplina putere doveditoare;
indica numele partilor; individualizeaza imobilul cu numarul de parcela; este insotit de o traducere legalizata, daca nu este intocmita in limba romana. Daca se constata ca cererea de radiere din cartea funciara nu intruneste conditiile legale, se va respinge printr-o incheiere motivata. Despre respingerea cererii se va face mentiune in registrul de intrare, in dreptul inregistrarii acesteia. Incheierea se comunica celui care a cerut radierea unui act sau fapt juridic, precum si celorlalte persoane interesate potrivit mentiunilor din cartea funciara, cu privire la imobilul in cauza, in termen de 20 de zile de la pronuntarea incheierii, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la data inregistrarii cererii.
Incheierea este supusa cailor ordinare de atac; cererea de apel se depune la biroul de carte funciara si se inscrie in cartea funciara.
4. Se indica autoritatea competenta material si teritorial sa se pronunte asupra cererii.
ANEXEZ:
1. Actul juridic care justifica cererea1).
2. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. .................... .
3. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ................ si timbru judiciar ............ .
DATA SEMNATURA
1. Inscrierea dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra unui imobil se va radia din cartea funciara in temeiul actului care exprima consimtamantul titularului la stingerea lor (depus in original sau in copie legalizata), cu exceptia drepturilor care se sting la implinirea termenului mentionat in inscriere sau a drepturilor viagere care se sting prin moartea titularului lor. De asemenea, printr-o hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila, sau, in cazuri anume prevazute de lege, printr-o decizie a autoritatii administrative se va putea radia inscrierea efectuata in cartea funciara, acestea avand capacitatea de a inlocui actul mai sus mentionat. In cazul hotararii judecatoresti, se va prezenta o copie legalizata, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila. De remarcat ca, potrivit art. 56 din lege, notarul public care a intocmit un act prin care se transmite, se modifica, se constituie sau se stinge un drept real imo- biliar este obligat sa ceara, din oficiu, inscrierea in cartea funciara, trimitand cererea de inscriere a acestui act, in ziua intocmirii lui sau cel mai tarziu a doua zi, in afara de cazul in care partea interesata si-a rezervat dreptul de a face diligentele necesare pentru inscriere. Instanta judecatoreasca de asemenea va transmite, in termen de 3 zile, hotararea ramasa definitiva si irevocabila, constitutiva sau declarativa asupra unui drept real imobiliar, la biroul de carte funciara al judecatoriei in a carei raza de activitate se afla imobilul.
|