Comunicat CSM
Consiliul Superior al Magistraturii publica pe pagina de internet cererile formulate de instante din intreaga Uniune Europeana, adresate Curtii de Justitie a Uniunii Europene (C.J.U.E.) in vederea obtinerii unei hotarari preliminare, care sa ajute la dezlegarea problemei de drept european cu care se confrunta instantele nationale in litigiile cu care sunt investite. Aceasta pagina va fi dezvoltata prin publicarea si a solutiilor pronuntate de C.J.U.E. fiecarui caz in parte, precum si a motivelor care stau la baza acestora.
Cererile au fost structurate in functie de natura litigiului si ofera oportunitatea cunoasterii modului in care sunt formulate astfel de solicitari de catre magistrati din alte state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, sunt structurate acele situatii in care cererile preliminare pot fi respinse ca inadmisibile de catre C.J.U.E.
Se recomanda ca, la formularea unei cereri preliminare, sa fie folosit ca model: Nota de informare cu privire la efectuarea trimiterilor preliminare de catre instantele nationale, publicata in JO C 297 din 5 decembrie 2009.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene are competenta interpretarii dreptului Uniunii Europene prin intermediul procedurii preliminare, conform prevederilor art. 267 TFUE (fost art. 234 TCE). Aceasta procedura instituie un mecanism de colaborare intre instantele nationale si Curtea de Justitie conform caruia „orice instanta a unui stat membru, in masura in care trebuie sa se pronunte in cadrul unei proceduri menite sa conduca la o hotarare cu caracter jurisdictional, poate, in principiu, sa adreseze Curtii o intrebare preliminara.”
Procedura preliminara asigura interpretarea unitara a dreptului Uniunii Europene, ceea ce are ca efect aplicarea uniforma a acestuia de catre instantele de judecata nationale ale statelor membre. Interpretarea oferita de catre Curtea de Justitie garanteaza faptul ca dispozitiile Uniunii Europene vor produce aceleasi efecte juridice in toate statele Uniunii Europene.
Instantele nationale au obligatia de a respecta hotararile preliminare pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Consiliul Superior al Magistraturii va actualiza informatiile referitoare la cereri pentru pronuntarea unei hotarari preliminare in mod constant dupa transmiterea acestora de catre Departamentul de Afaceri Europene al Guvernului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am o salariata insarcinata care, pe baza unei recomandari medicale legale emise de medicul curant, trebuie sa isi reduca programul de lucru de la 8 ore pe zi, la 6 ore pe zi din cauza riscurilor asociate sarcinii. Aceasta recomandare prevede explicit ca reducerea programului de lucru nu ar trebui sa afecteze drepturile salariale si contractuale ale salariatei. Avem rugamintea sa ne confirmati: 1.Care sunt pasii legali si procedurali pe care trebuie sa ii urmeze angajatorul pentru a implementa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa mi spuneti cum inchidem contractul de munca al unei angajate femeie de serviciu care a stat in concediu medical din 20.07.2024-13.12.2024 si a fracturat piciorul si mai avea anterior probleme cu soldul si coloana iar azi 12.12.2024 avenit cu Decizie medicala de incadrare in gr.III de handicap si a zis sa i inchidem contractul ca ea s-a pensionat pe ca de boala. In ce baza ii facem incetarea contractului si cu ce articol? Este necesara o solicitare scrisa din partea ei sau e suficienta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<