Se conditioneaza curgerea dobanzilor de indeplinirea obligatiilor contractuale de catre creditor si de neachitarea la scadenta a sumei datorate de catre debitor.
Dobanda penalizatoare curge de la scadenta pana la momentul platii, in conditiile dispozitiilor art. 1.535 din Codul civil. Daca aceasta dobanda nu a fost stabilita de parti prin conventia dintre ele, se va aplica automat dobanda legala penalizatoare, calculata conform Ordonantei de Guvern nr. 13/2011 si care se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 8 puncte procentuale.
In ce priveste termenul de plata, nici acesta nu este lasat complet la latitudinea partilor raportului obligational.
Exista un termen legal de plata – de 30 de zile si unul contractual – de maxim 60 de zile.Dupa cum se observa, termenul contractual nu poate depasi dublul termenului legal.
Norma legala prevede ca se poate deroga de la aceasta regula, cu conditia ca clauza prin care se convine un alt termen sa nu fie abuziva-asa cum este definit acest termen in lege, respectiv sa nu fie un termen vadit inechitabil in raport cu creditorul.
Termenul, indiferent ca este contractual sau legal, este conditionat la randul sau de data primirii facturii sau in lipsa acesteia, de data receptiei produselor sau de prestarea serviciilor. Deci partile nu au libertatea de a conveni curgerea termenului in functie de alt fapt juridic decat primirea facturii sau receptia bunurilor, respectiv, prestarea serviciilor.
De asemenea, nu se poate dispune asupra datei emiterii/primirii facturii, dar este permisa esalonarea platii, iar in acest caz dobanzile penalizatoare si celelalte despagubiri vor fi calculate prin raportare la suma scadenta.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<