Inalta Curte de Casatie si Justiei a publicat luni, 28 aprilie 2014, un comunicat referitor la intalnirea de lucru a presedintilor si vicepresedintilor curtilor de apel, precum si a managerilor economici. Intalnirea a fost organizata de Curtea de Apel Iasi, in zilele de 24 si 25 aprilie.
In cadrul discutiilor au participat judecator dr. Livia Doina Stanciu, presedinte ICCJ, judecator Cristina Iulia Tarcea si judecator Mihai Ionut Matei, vicepresedintii instantei supreme, judecator Adrian Bordea si procuror Gheorghe Muscalu, presedinte si vicepresedinte ai CSM, Marius Robert Cazanciuc, ministrul justitiei, alaturi de alti CSM si ai Ministerului Justitiei.
In cadrul dezbaterilor au fost discutate teme ce vizeaza evaluarea actiunilor concrete pentru implementarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, continuarea masurilor pentru implementarea dispozitiilor noului Cod civil si noului Cod de procedura civila, precum si consecintele in planul reorganizarii instantelor a intrarii in vigoare a acestor coduri.
Mai mult, au fost analizate si dezbatute si urmatoarele teme:
1. Provocarile noilor Coduri in materie penala. Realitati si perspective.
2. Simplificarea si accelerarea procedurilor judiciare. Rezultate concrete.
4. Consolidarea capacitatii administrative a instantelor. Dificultati intampinate si masuri adoptate.
5. Strategiile Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei in privinta optimizarii schemelor de personal. Suplimentarea etapizata a schemelor de personal. Criterii de distribuire a posturilor de judecator si grefier. Stadiul suplimentarii posturilor de judecator.
6. Rationalizarea instantelor. Redesenarea hartii administrativ judiciare, prin rearondare si desfiintare de instante. Viziunea Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei, strategii comune si stadiul implementarii masurilor.
7. Institutia fondului de rezerva. Abordari si viziuni asupra mecanismului de ocupare a posturilor temporar vacante de judecator.
8. Sistemul electronic de management al cauzelor (ECRIS). Bune practici. Nevoi de dezvoltare.
9. Prioritati legislative ale perioadei urmatoare in ceea ce priveste buna functionare a sistemului judiciar.
10. Statutul personalului auxiliar de specialitate. Prezent si perspective.
11. Accesul la informatiile de interes public.
12. Protectia informatiilor clasificate. Necesitatea adoptarii unor norme interne proprii si comune instantelor judecatoresti.
sursa: www.scj.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<