In cursul anului 2014, Consiliul Concurentei a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta.
Aceste actiuni s-au finalizat cu amenzi totale de 41,54 milioane de euro, conform Raportului anual de activitate al autoritatii pentru concurenta.
Asa cum se precizeaza in cadrul documentului, din cele 21 de investigatii finalizate, 16 au vizat posibile incalcari ale legislatiei de concurenta. 2 au fost proceduri referitoare la nerespectarea angajamentelor iar alte 2 au insemnat anchete sectoriale.
"Anul 2014 a fost unul in care Consiliul Concurentei a facut fata cu succes provocarilor. Ne-am intensificat eforturile pentru asigurarea unui mediu concurential normal, atat prin utilizarea instrumentelor de detectare si sanctionare a incalcarilor Legii concurentei, cat si prin actiuni pro-active.
Am finalizat investigatii importante, 44% dintre acestea vizand cele mai nocive practici anticoncurentiale, cele de tip cartel. In cadrul uneia dintre aceste investigatii, Consiliul Concurentei a aplicat politica de clementa. Din randul cazurilor de intelegeri anticoncurentiale verticale finalizate, un exemplu relevant este cel de pe piata comercializarii produselor alimentare.", se precizeaza in cadrul raportului dat publicitatii pe site-ul Consiliului Concurentei.
Conform raportului, amenzile care au totalizat suma de 41,5 milioane de euro demonstreaza inaspirea politicii de sanctionare a faptelor anticoncurentiale.
"In 2015, ne propunem finalizarea unor investigatii importante privind posibila incalcare a regulilor de concurenta, precum: investigatiile ce vizeaza trucarea de licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din IT. Sectorul energiei se va afla, si in acest an, in lista de prioritati ale Consiliului Concurentei. Ne propunem finalizarea investigatiei sectoriale aflate in derulare pe piata gazelor si, totodata, urmarirea procesului de liberalizare a acestei piete.", se mai precizeaza in cadrul raportului CCR.
In cursul anului 2015, Consiliul Concurentei a sanctionat 53 de entitati. Valoarea totala a amenzilor impuse a fost de 184.638.190 de lei, echivalent a 41.542.138 de euro. Nivelul acestor sanctiuni a inregistrat, astfel, o crestere considerabila fata de nivelul total al sanctiunilor din anii precendenti, de 2,12 ori mai mare decat in 2013, de 6,11 ori mai mare decat in 2012.
sursa: Consiliul Concurentei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere limitele urmaririi veniturilor art. 729, din Codul de procedura civila, baza de calcul pentru retineri in cazul in care angajatul are concediu medical aproape toata luna se mai compara cu cuantumul salariului minim net pe economie? Pentru exemplificare: angajatul are in luna o indemnizatie de concediu medical de 3587 lei brut, un venit net total realizat de 3970 lei si o poprire in cuantum de 33%. Dupa calculele noastre, baza de calcul pentru retinere ar fi 1872=3970 netul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem un ONG care vinde cursuri pentru angajatii din sistemul social management social, supervizare,practicieni in serviciile sociale, etc.. Pentru aceste cursuri avem incadrati 3 manageri de produs. Intrebare: cine are ca atributii intocmirea fiselor de antecalcul si postcalcul ale cursurilor vandute.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<