In cursul anului 2014, Consiliul Concurentei a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta.
Aceste actiuni s-au finalizat cu amenzi totale de 41,54 milioane de euro, conform Raportului anual de activitate al autoritatii pentru concurenta.
Asa cum se precizeaza in cadrul documentului, din cele 21 de investigatii finalizate, 16 au vizat posibile incalcari ale legislatiei de concurenta. 2 au fost proceduri referitoare la nerespectarea angajamentelor iar alte 2 au insemnat anchete sectoriale.
"Anul 2014 a fost unul in care Consiliul Concurentei a facut fata cu succes provocarilor. Ne-am intensificat eforturile pentru asigurarea unui mediu concurential normal, atat prin utilizarea instrumentelor de detectare si sanctionare a incalcarilor Legii concurentei, cat si prin actiuni pro-active.
Am finalizat investigatii importante, 44% dintre acestea vizand cele mai nocive practici anticoncurentiale, cele de tip cartel. In cadrul uneia dintre aceste investigatii, Consiliul Concurentei a aplicat politica de clementa. Din randul cazurilor de intelegeri anticoncurentiale verticale finalizate, un exemplu relevant este cel de pe piata comercializarii produselor alimentare.", se precizeaza in cadrul raportului dat publicitatii pe site-ul Consiliului Concurentei.
Conform raportului, amenzile care au totalizat suma de 41,5 milioane de euro demonstreaza inaspirea politicii de sanctionare a faptelor anticoncurentiale.
"In 2015, ne propunem finalizarea unor investigatii importante privind posibila incalcare a regulilor de concurenta, precum: investigatiile ce vizeaza trucarea de licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din IT. Sectorul energiei se va afla, si in acest an, in lista de prioritati ale Consiliului Concurentei. Ne propunem finalizarea investigatiei sectoriale aflate in derulare pe piata gazelor si, totodata, urmarirea procesului de liberalizare a acestei piete.", se mai precizeaza in cadrul raportului CCR.
In cursul anului 2015, Consiliul Concurentei a sanctionat 53 de entitati. Valoarea totala a amenzilor impuse a fost de 184.638.190 de lei, echivalent a 41.542.138 de euro. Nivelul acestor sanctiuni a inregistrat, astfel, o crestere considerabila fata de nivelul total al sanctiunilor din anii precendenti, de 2,12 ori mai mare decat in 2013, de 6,11 ori mai mare decat in 2012.
sursa: Consiliul Concurentei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<