In cursul anului 2014, Consiliul Concurentei a finalizat 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta.
Aceste actiuni s-au finalizat cu amenzi totale de 41,54 milioane de euro, conform Raportului anual de activitate al autoritatii pentru concurenta.
Asa cum se precizeaza in cadrul documentului, din cele 21 de investigatii finalizate, 16 au vizat posibile incalcari ale legislatiei de concurenta. 2 au fost proceduri referitoare la nerespectarea angajamentelor iar alte 2 au insemnat anchete sectoriale.
"Anul 2014 a fost unul in care Consiliul Concurentei a facut fata cu succes provocarilor. Ne-am intensificat eforturile pentru asigurarea unui mediu concurential normal, atat prin utilizarea instrumentelor de detectare si sanctionare a incalcarilor Legii concurentei, cat si prin actiuni pro-active.
Am finalizat investigatii importante, 44% dintre acestea vizand cele mai nocive practici anticoncurentiale, cele de tip cartel. In cadrul uneia dintre aceste investigatii, Consiliul Concurentei a aplicat politica de clementa. Din randul cazurilor de intelegeri anticoncurentiale verticale finalizate, un exemplu relevant este cel de pe piata comercializarii produselor alimentare.", se precizeaza in cadrul raportului dat publicitatii pe site-ul Consiliului Concurentei.
Conform raportului, amenzile care au totalizat suma de 41,5 milioane de euro demonstreaza inaspirea politicii de sanctionare a faptelor anticoncurentiale.
"In 2015, ne propunem finalizarea unor investigatii importante privind posibila incalcare a regulilor de concurenta, precum: investigatiile ce vizeaza trucarea de licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din IT. Sectorul energiei se va afla, si in acest an, in lista de prioritati ale Consiliului Concurentei. Ne propunem finalizarea investigatiei sectoriale aflate in derulare pe piata gazelor si, totodata, urmarirea procesului de liberalizare a acestei piete.", se mai precizeaza in cadrul raportului CCR.
In cursul anului 2015, Consiliul Concurentei a sanctionat 53 de entitati. Valoarea totala a amenzilor impuse a fost de 184.638.190 de lei, echivalent a 41.542.138 de euro. Nivelul acestor sanctiuni a inregistrat, astfel, o crestere considerabila fata de nivelul total al sanctiunilor din anii precendenti, de 2,12 ori mai mare decat in 2013, de 6,11 ori mai mare decat in 2012.
sursa: Consiliul Concurentei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Ma ajutati va rog cu paragraful/textul din codul muncii unde este explicat modul in care trebuie remunerate orele de transport? Ma refer la urmatoarea situatie: pleaca o echipa la Braila de la ora 6 dimineata iar programul normal sa zicem incepea la 10 dimineata. Eu stiu ca cel care conduce masina are cele 4 ore din Buc -Braila ca ore suplimentare platite cu 1.75 /ora iar ceilalti din masina au ore de transport platite normal . Vreau sa ma lamuresc exact daca asa stau lucrurile.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi oferiti un raspuns la urmatoarea speta: In departamentul Brutarie pe viitor ne-am dori sa aplicam plata salariului in acord: Un brutar va trebui sa realizeze in luna un total de 15.000 de paini pentru o productie de 100% Salariul negociat in contractul individual de munca este de 3.500 lei. Sa presupunem ca acesta imi va realiza doar 13.500 de paini, ceea ce inseamna o productie de 90%. Daca pentru productia de 15.000 salariul cuvenit este de 3.500 lei, pentru o productie de 13.500...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu 01.06.2022, dorim sa majoram salariile angajatilor cu 200 lei brut. Imi puteti spune va rog daca proiectul prin care suma mentionara este neimpozitata s-a aprobat? Sau momentan este tot la nivel de proiect?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<