BNR a hotarat sa schimbe Regulamentul nr. 17/2012 privind creditarea, iar miercuri a fost adoptat raportul prin care se introduc noutati de interes pentru toata lumea.
“Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta. Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN”, se arata in comunicatul de presa BNR citat de Fiscalitatea.ro.
Banca Nationala Romana a aratat ca astfel de masuri au fost deja implementate in Polonia, Ungaria, Estonia, Lituania sau Cehia si isi doreste sa:
Modificarile la Regulamentul BNR nr. 17/2012 vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019.
Pe scurt, BNR limiteaza gradul de indatorare la 40% din venitul net in lei si la 20% pentru venitul net in valuta al unei persoane fizice.
„Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant”, adauga reprezentantii BNR.
Mai exact, reprezentantii Bancii Centrale afirma ca oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN. Astfel, la calcularea gradului de indatorare nu vor mai fi scazute din venitul net: cheltuieli de subzistenta; alte ajustari privind veniturile; ajustari de socuri privind cursul de schimb, rata dobanzii, venitul disponibil.
Cu toate acestea, rata lunara maxima va fi, in continuare, variabila de la o banca la alta.
Fise distractive pentru gradinita
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Decizia este valabila atat pentru banci, cat si pentru IFN-uri.
Vezi o simulare de calcul si detalii suplimentare pe Fiscalitatea.ro.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri