Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a fost dat publicitatii Comunicatul de presa referitor la situatia dosarelor mai vechi de 10 ani, aflate pe rolul instantelor judecatoresti.
Confrom analizei datelor statistice, la nivel national sunt dosare mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti, dupa cum urmeaza:
Numarul dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instantelor judecatoresti in semestrele I si II ale anului 2014 si in semestrul I al anului 2015 este constant - 225,221 respectiv 225 de cauzre dintre care, in semestrul I 2015: 192 de dosare cu o vechime de 10-15 ani, 29 cu o vechime de 15-20 de ani si 4 cu o vechime de peste 20 de ani.
Conform comunicatului de presa dat publicitatii pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturi, printre cauzele care au determinat prelungirea excesiva a duratei solutionarii cauzelor se afla "modificarea in timp a componentei completelor de judecata, parcurgerea mai multor cicluri procesuale, administrarea cu intarziere a expertizelor tehnice sau a unui probatoriu complex, declinari de competenta, stramutarea unor dosare, suspendarea judecatii pentru perioade mari de timp, admiterea cailor extraordinare de atac la un interval mare de timp de la data solutionarii initiale a cauzei, neefectuarea verificarilor cu privire la dosarele suspendate, lipsa rolului activ al instantelor, acordarea unor termene de judecata cu o durata mare sau neadaptata motivelor de amanare, amanarea succesiva a pronuntarii, precum si motivarea cu intarziere a hotararilor judecatoresti."
Asa cum se precizeaza in cadrul comunicatului, sectia pentru judecatori apreciaza ca o durata excesiva a procedurii judiciare poate aduce atingere dreptului la un proces echitabil al partilor. Aceste cauze au nevoie de atentie sporita din partea judecatorilor, acestia avand posibilitatea de a acorda termene scurte si de a dispune masuri procedurale care sa ajute la accelerarea judecatii.
Din anul 2012, activitatea de monitorizare a dosarelor ce inregistreaa o vechile mai mare de 10 ani in sistemul judiciar, au reprezentat o activitate cu caracter permanent a Inspectiei Judiciare.
"Monitorizarea vizeaza respectarea dispozitiilor legale privind solutionarea cu celeritate a cauzelor in scopul cresterii gradului de responsabilizare a judecatorilor.", se arata in cadrul comunicatului de presa.
Sursa si detalii suplimentare: Consiliul Superior al Magistraturii
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri