Magistratii care participa la conferinta „Consolidarea asociatiilor de magistrati din Sud - Estul Europei - dezvoltarea managementului organizational, participarea in procesele decizionale si cooperarea regionala”, organizata la Bucuresti de fundatia germana Konrad - Adenauer - Stiftung si Asociatia Judecatorilor Germani, au primit cu interes ideea infiintarii unei retele regionale a asocitiilor de magistrati.
Lothar Junemann (vicepresedinte al Asociatiei Judecatorilor Germani): „Sustin cu tarie aceasta idee, de creare a unei retele, care da posibilitatea unui schimb reciproc de experienta. Magistratii de peste tot au aceleasi probleme, privind legislatia inadecvata, remunerarea si volumul mare de activitate. Ar putea incepe destul de repede. E nevoie de un coordonator, un site si de un forum unde sa se poata discuta. Daca se infiinteaza o astfel de retea, ma voi inscrie, cu siguranta. Oricum eu monitorizez tot ce se intampla in regiune, iar aceasta entitate ar fi o sursa importanta de cunoastere.”
Viorica Costiniu (presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania): „Ideea exista de multa vreme printre magistrati, la nivel informal. S-a discutat despre aceasta teza, acum cativa ani, la nivelul Uniunii Internationale a Judecatorilor, si s-a ramas in reflectie; a fost primita intr-un fel cu retinere. Cred ca acum s-ar putea coagula cateva idei concrete. Ideea de baza nu e infiintarea unei noi organizatii, ci sprijinirea magistratilor la nivel national. Cred ca ar trebui sa aiba o structura foarte simpla, cu un presedinte, un sediu, la Bucuresti, daca tot de aici s-a pornit, si atributii si functii foarte clare.”
Ion Druta (presedinte al Asociatiei Judecatorilor din Republica Moldova): „Este o idee binevenita, insa urmeaza sa vedem ce scopuri ne stabilim, avand in vedere ca fiecare stat are un nivel de dezvoltare al justitiei diferit. Trebuie sa stabilim un scop si cum va fi atins, care va fi cotizatia, modul de organizare, modalitatea de reactie atunci cand avem probleme cu celelalte puteri in stat, care va fi staff-ul, unde va fi secretariatul. Nu e simplu, e nevoie de finantare. Din punctul meu de vedere, printre principalele obiective ale acestei organizatii ar trebui sa fie apararea independentei magistratilor, formarea unor standarde de conduita a magistratilor pentru toate statele, crearea unor standarde de relatie cu mass-media, standarde de cooperare cu celelalte puteri ale statului, modalitatea de participare la elaborarea unor proiecte legislative si schimb de experienta pentru formare profesionala.”
Nelly Kutzkova (presedinte al Uniunii Judecatorilor din Bulgaria): „Avem mare nevoie de o plaforma in care sa magistratii sa-si poata impartasi experientele si problemele cu care se confrunta. Astfel, invatam unii de la altii. Mai ales ca acum ne uneste o legislatie europeana, de care trebuie sa tinem cu totii cont. Daca vom lucra impreuna, vom avea mai mult succes, mai ales magistratii romani si cei bulgari, care se confrunta cu probleme similare. Principala problema cu care se confrunta magistratii bulgari este presiunea constanta pe care o exercita Executivul asupra noastra. La noi, de exemplu, ministrul de Interne a facut o declaratie presei in care spunea ce pedeapsa trebuie aplicata intr-un dosar penal aflat pe rol.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<