Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECLARATIA nr. 1 din 1 aprilie 2014 Parlamentului Romaniei



DECLARATIA nr. 1 din 1 aprilie 2014 Parlamentului Romaniei cu ocazia marcarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica si a 65 de ani de existenta a NATO

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 231 din 1 aprilie 2014

    In urma cu 10 ani, la 2 aprilie 2004, Romania a devenit stat membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice, cea mai importanta organizatie de securitate colectiva din toate timpurile si cea mai relevanta in complicatul context de securitate al zilelor noastre.

    In acest fel, Romania si-a realizat un obiectiv strategic de politica externa, aderarea la organizatia care garanteaza pacea si securitatea in spatiul euro-atlantic de mai bine de o jumatate de secol. Totodata, acest act, care a intrunit consensul intregii clase politice, a marcat implinirea unei aspiratii - revenirea Romaniei in marea familie a democratiilor occidentale, de care a fost despartita, impotriva propriei vointe, pentru aproape o jumatate de veac.
    Aderarea la NATO a restabilit locul si rolul Romaniei in arhitectura internationala de securitate, definind pozitia tarii noastre pe scena politica a lumii contemporane, raspunderile care ii revin fata de poporul roman, dar si fata de ceilalti membri al Aliantei.
    Romania si toti cetatenii sai beneficiaza direct de protectia de securitate a Aliantei, de natura sa garanteze pe termen lung dezvoltarea democratica si prosperitatea societatii romanesti, care a sustinut si sustine intr-o proportie covarsitoare rolul NATO in mediul contemporan de securitate.
    Semnificatia si importanta acestui moment ne apar cu atat mai evidente astazi, cand constatam ca amenintari de securitate pe care le consideram demult depasite in spatiul european, cum ar fi anexarea Crimeei de catre Rusia, prin incalcarea dreptului international, revin in prim-planul actualitatii. Aceste evolutii ingrijoratoare, pe care Romania le condamna cu fermitate, vin sa reconfirme validitatea premiselor care au stat la baza aderarii tarii noastre la NATO.
    Cu acest prilej aniversar, afirmam ca Romania si-a indeplinit obligatiile de contributor de securitate in cadrul NATO. Se cuvine in primul rand sa aducem omagiul nostru memoriei militarilor romani, sa ne exprimam adanca recunostinta fata de acesti eroi care si-au dat viata in numele democratiei, libertatii si drepturilor omului, in misiuni desfasurate sub drapelul NATO. In acelasi timp, gandurile noastre se indreapta spre familiile acestor eroi, care au pierdut un fiu, un sot sau un tata si carora le datoram in egala masura toata gratitudinea noastra. Reiteram, totodata, profundul nostru respect fata de munca si devotamentul exemplar al tuturor celor care au participat la misiunile asumate de Romania in cadrul NATO, dovedindu-se la inaltimea increderii cu care i-a investit societatea romaneasca in ansamblul ei.
    Aniversarea unui deceniu de la aderarea Romaniei la NATO coincide cu a 65-a aniversare a infiintarii Aliantei Nord-Atlantice. In ultimii 10 ani, Romania a crescut impreuna cu Alianta, participand in mod activ si direct la transformarea acesteia intr-o organizatie capabila sa faca fata cu succes provocarilor de securitate ale inceputului de mileniu.
    Summitul NATO care a avut loc la Bucuresti in aprilie 2008 a reprezentat o recunoastere a relevantei strategice a Romaniei, a rolului si contributiilor sale la obiectivele NATO, precum si a importantei acordate vecinatatii NATO.
    Romania a participat, alaturi de Aliati, la adoptarea, in 2010, a noului concept strategic al NATO, document de viziune care stabileste principalele repere ale actiunii NATO pe termen mediu si ofera opiniei publice si statelor Aliate imaginea de ansamblu a prioritatilor NATO.
    Am dorit ca noul Concept strategic sa constituie raspunsul statelor democratice la spectrul larg de amenintari si sfidari asimetrice cu care sunt confruntate, punand in evidenta, in acelasi timp, si mizele demersului - afirmarea consolidata a identitatii NATO prin obtinerea sprijinului populatiei din statele membre, cresterea solidaritatii transatlantice, promovarea flexibilitatii Aliantei si, implicit, a eficacitatii misiunilor in derulare, redefinirea conceptului de "descurajare" si a sistemului actual de parteneriate ale Aliantei.
    In procesul complex de transformare a NATO, Romania si-a demonstrat cu consecventa atasamentul fata de principiile, valorile si telurile Aliantei, s-a dovedit a fi un Aliat responsabil, generator de valoare adaugata, care si-a subsumat propriile eforturi demersurilor colective de adaptare a capacitatilor si structurilor NATO la noul Concept strategic.
    Pe acest fond, Romania a participat in ultimii ani la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta, care va reprezenta o contributie importanta la programul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice. Prin finalizarea cu succes a acordurilor bilaterale cu SUA si operationalizarea, la orizontul anului 2015, a Facilitatii antiracheta din cadrul Bazei Militare Deveselu, se va extinde protectia asupra teritoriului Aliat din Europa impotriva amenintarilor cu rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune, consolidandu-se pozitia tarii noastre de Aliat de incredere in cadrul NATO.
    Am pledat si pledam in modul cel mai consecvent pentru "politica usilor deschise" a NATO, pentru intensificarea si diversificarea relatiilor parteneriale, apreciind ca, in noul context geopolitic, aceste teme raman de o stringenta actualitate.
    Consideram deosebit de importanta continuarea extinderii Aliantei in zona Balcanilor de Vest si in regiunea extinsa a Marii Negre. In contextul conflictelor prelungite, aceasta se dovedeste a fi singura optiune viabila pentru asigurarea pe termen lung a apararii colective si a stabilitatii acestor zone, care continua sa constituie surse de instabilitate si conflict.
    Suntem in continuare preocupati de contextul geopolitic actual, marcat de riscuri emergente care au un impact negativ asupra situatiei globale de securitate. Romania a promovat si va continua sa promoveze in cadrul NATO, in stransa legatura cu statele Aliate si cu cele partenere, in special din vecinatatea imediata, atat propriile interese in materie de securitate energetica, cat si interesele Europei.
    Avand in vedere situatia actuala creata in aceasta zona a Europei, unde tara noastra este granita de est a UE si NATO, Parlamentul Romaniei isi exprima speranta ca NATO va analiza in perioada urmatoare, pana la summit-ul din Tara Galilor din acest an, posibilitatea sustinerii cresterii credibilitatii strategice a Aliantei.
    Suntem preocupati, de asemenea, de amenintarile cibernetice, aflate intr-o permanenta diversificare, si sustinem adoptarea unor masuri concrete la nivelul NATO pentru contracararea respectivelor amenintari.
    Procesul de reforma a Cartierului General al NATO, care a cuprins toate sectoarele de activitate ale Aliantei, a avut drept rezultat o organizatie supla, flexibila, eficienta si puternic ancorata, din punct de vedere conceptual, in mediul international de securitate. NATO este astazi pregatita sa contribuie la stabilitatea, predictibilitatea si solidaritatea transatlantica, in acelasi timp indeplinindu-si rolul de garant al mediului de securitate regional si global.
    Parlamentul Romaniei a acordat sprijinul sau constant Adunarii Parlamentare a NATO, contribuind, prin reprezentantii sai, la definirea si punerea in practica a obiectivelor sale, animat de convingerea ca acest for joaca un rol decisiv prin impulsionarea si dezvoltarea dialogului interparlamentar, inclusiv cu partenerii Aliantei.
    Intr-adevar, diplomatiei parlamentare ii revine o misiune esentiala, ea permitand diseminarea directa a mesajelor Aliantei si corecta informare a cetatenilor asupra prioritatilor si misiunii acesteia. Gazduirea de catre Parlamentul Romaniei, la Bucuresti, a doua sesiuni anuale ale Adunarii Parlamentare a NATO, in octombrie 1997 si octombrie 2011, a marcat momente importante atat pentru Romania, in calitate de tara gazda, cat si pentru Alianta.
    La acest moment aniversar pentru Romania si pentru NATO, ne exprimam convingerea ferma ca astazi organizatia este mai solida ca oricand, la aceasta contribuind coeziunea statelor membre si angajamentul acestora pentru promovarea valorilor libertatii si democratiei.
    Vom actiona, in continuare, pentru recunoasterea NATO ca actor de securitate global, cu un profil in crestere, cat mai atractiv pentru partenerii interesati. Totodata, Romania va sustine in mod activ promovarea rolului NATO de furnizor de stabilitate, promotor al reformelor si cooperarii regionale in vecinatatea imediata a Romaniei, in sinergie cu UE si alte organizatii globale si europene.

    Aceasta declaratie a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 1 aprilie 2014, cu prilejul sesiunii solemne consacrate marcarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica si a 65 ani de existenta a NATO.

                        PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                             VALERIU-STEFAN ZGONEA

                             PRESEDINTELE SENATULUI
                    CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU


    Bucuresti, 1 aprilie 2014.
    Nr. 1.


                                      --------

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 03 Aprilie 2014
Votati articolul "DECLARATIA nr. 1 din 1 aprilie 2014 Parlamentului Romaniei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016