"Dreptul unui acuzat de a comunica cu avocatul sau in lipsa oricarei alte persoane face parte din cerintele de baza ale unui proces echitabil intr-o societate democratica si deriva din articolul 6 alineatul 3 (c) din Conventie."
Iata in randurile de mai sus care a fost decizia CEDO in cauza S contra Elvetiei.
Concret, in cauza Kopp contra Elvetia, Curtea a aratat faptul ca subminarea secretului profesional poate reprezenta o incalcare a articolului 8 care protejeaza dreptul la respectarea vietii private si de familiei si ca articolul permite o protectie mai puternica a schimburilor de informatii dintre avocati si clientii sai.
Mai mult, CJUE, in speta AM&S/Comisia a decis faptul ca pastrarea confidentialitatii in legatura cu anumite comunicari intre avocat si client reprezinta un principiu general de drept, comun legislatiilor tuturor statelor membre si, ca atare, reprezinta un drept fundamental protejat de legislatia comunitara.
Va amintim faptul ca la data de 29 octombrie 2015, Parlamentul European a adoptat Rezolutia referitoare la cursul dat Rezolutiei Parlamentului European din 12 martie 2014 referitoare la supravegherea electronica in masa a cetatenilor UE (2015/2635(RSP)).
Confrom rezolutiei, Parlamentul European subliniaza ca supravegherea in masa submineaza in mod grav confidentialitatea datelor in anumite profesii reglementate, cum ar fi doctorii, ziaristii si avocatii; subliniaza in special dreptul cetatenilor UE de a fi protejati de orice supraveghere care vizeaza comunicarea confidentiala a acestora cu avocatii lor si care ar incalca Carta drepturilor fundamentale a UE, in special articolele 6, 47 si 48, precum si Directiva 2013/48/UE privind dreptul de a avea acces la un avocat; invita Comisia sa prezinte, pana cel tarziu la sfarsitul lui 2016, o comunicare privind protectia comunicatiilor confidentiale in exercitarea anumitor profesii care se bucura de privilegii profesionale prevazute de lege.
Mai multe informatii pe site-ul UNBR.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<